Hopp til innhold

Nedgang over hele verden

Nye tall viser at nedgangen i platesalget er et globalt problem.

Illustrasjonsfoto: Platebutikk

Et stadig sjeldnere syn over hele verden: Folk som kjøper musikk i platebutikken.

Foto: Colourbox.com

Ifpi-sjef Frances Moore

Ifpi-sjef Frances Moore sier så mye som ti prosent av arbeidsstyrken innenfor den kreative sektor vil være borte innen år 2015.

Foto: Matt Dunham / Ap
Illustrasjonsbilde: Headset på handlevogn

Vi både kjøper stadig mer musikk på nettet, men samtidig er 19 av 20 låter som blir lastet ned fra nettet ulovlige.

Foto: Colourbox.com
Universal-sjef Max Hole

Universal-sjef Max Hole tror ikke musikk-salget går ned fordi ungdommen bruker mer tid på sosiale medier.

Foto: Matt Dunham / Ap
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Som vi har kunnet lese den siste tiden er salget av cd-plater stadig på vei ned, både i Norge og i USA. Nå viser nye tall at dette gjelder for hele verden.

Det globale salget av musikk falt med ni prosent det siste året, viser tallene fra rapporten som ble lagt fram av Ifpi, på en pressekonferanse i London torsdag.

95 prosent ulovlig

I tillegg viser det seg at hele 95 prosent av all musikk som lastes ned fra nettet skjer ulovlig. Noe som også pekes på som hovedgrunnen til det sterke fallet i salg av fysiske produkter.

- Som industri er vi veldig sårbare. Vi jobber nå innenfor et svært vanskelig klima, når 19 av 20 nedlastinger er ulovlige, sa Ifpi-sjef Frances Moore ifølge Reuters til pressen.

Les også:

- Vi fikk utført uavhengig forskning sist år som viser at det i Europa vil forsvinne omkring 1,2 millioner jobber innenfor den kreative sektoren innen 2015 – eller omtrent 10 prosent av arbeidsstyrket, var hans dystre spådom.

Digitalt salg øker

Den globale nedgangen på ni prosent I 2010 følger opp et fall på sju present fra 2009. Og inntektene bare fortsetter å synke til tross for at det lovlige digitale musikksalget fortsetter å øke.

Globalt økte salget av lovlig nedlastet eller streamet musikk med seks prosent i året som gikk.

Moore mener, ifølge Dagens Næringsliv, at nye tjenester som Wimp og Spotify er de viktigste faktorene i den digitale veksten.

Max Hole, en av sjefene i Universal Music, ser imidlertid minst ett lys i enden av den svært mørke tunellen. Han mener bransjen har grunn til optimisme siden stadig flere forbrukere får tilgang til musikk via sine smarttelefoner og nettbrett.

- Finnes ikke bevis

I tillegg skal piratvirksomheten ha gått ned i land der myndighetene har gått til aksjon, som i Sør-Korea og Frankrike.

En kan kanskje også spørre seg om ikke unge mennesker i dag bruker så mye tid på sosiale medier at musikkforbruket rett og slett har gått ned.

Det tror ikke Max Hole noe på.

- Det er ikke sant. Det finnes ikke bevis for noe slikt. Forbruket av musikk i alle tilgjengelige kanaler og sjangre bare øker. Alle digitale kanaler som bærer musikk, fra YouTube til radio og streamingtjenester går bare oppover. Musikk betyr mer for folk følelsesmessig enn noen gang, sier Hole ifølge Dagens Næringsliv.

Kulturstrøm

  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor