Vinylsalget fortsetter å øke

Salget av CDen er i fritt fall, mens vinylen står sterkere enn på 20 år.

Vinyl platespiller

Mens det generelle salget av musikk daler, øker vinylsalget i USA. Også i Norge stiger salgstallene.

Foto: illustrasjonbilde Colourbox

Abbey Road på vinyl

The Beatles sitt Abbey Road-album selges mest både på vinyl og itunes.

Foto: Don Ryan / AP
Arcade Fire

Arcade Fire, her fra scenekanten, selger mest av nye band på vinylformatet.

Foto: STAFF / Reuters
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Det totale salget av musikkalbum i USA minket med 13 prosent i 2010. Men til tross for det dalende markedet, øker LP-salget.

Vinylen hadde en oppgang på 14 prosent i løpet av fjoråret i forhold til 2009, melder Rollingstone.com. Ikke siden 1991, hvor cden virkelig tok over markedet, har det blitt solgt flere LPer på kontinentet.

Klassisk rock og indie-band

Ikke overraskende så er det klassisk rock og indie-band som selger mest. De bestselgende vinylartistene i 2010 ble the Beatles, the Black Keys, Radiohead, Arcade Fire, Jimi Hendrix, The National og Pavement.

Pink Floyd, Metallica og Bob Dylan selger også godt på formatet.

The Beatles selger mest

Listen over nye utgivelser som solgte godt toppes av Arcade Fire sitt «the Suburbs», The Black Keys «Brothers», Vampire Weekends «Contra» og the Nationals «High Violet». Men de må se seg slått av en gammel ringrev.

The Beatles står for det albumet som solgte desidert best. Med Abbey Road – kom orginalt ut i 1969 – har «the fab four» det albumet som topper listen over flest solgte vinyler i 2010.

Les også:

Salget i Norge følger etter

Også i Norge har vinylsalget økt de senere år. I 2009 kjøpte vi 70 prosent flere vinylplater enn året før.

- Vi har hatt en økning, men ikke stor, sier Roy Erland Funner hos Ifpi Norge.

En statisikk på Ifpis hjemmeside viser at salget av vinyl gikk opp med 69 prosent i oktober og 79 prosent i november måned 2010. Salgsstatistikken for desember er foreløpig ikke kjent, og en kan derfor ikke gå ut med noen endelig tall for fjoråret.

- Det vi foreløpig kan si er at salget øker mest de månedene hvor det selges mye musikk, mens det på sommeren står rimelig på stedet hvil, sier Funner.

Mer om vinyl:

Kulturstrøm

 • Norman Lloyd (106) er død

  Den amerikanske skuespilleren og regissøren Norman Lloyd er død. Lloyd ble 106 år gammel og har i sin karriere blant annet jobbet med legender som Charlie Chaplin og Orson Welles, melder nyhetsbyrået Reuters. Lloyd er mest kjent for sin rolle i Alfred Hitchcocks «Saboteur», skriver Variety.

  Kjent var han også for rollen som Dr. Daniel Auschlander i 137 episoder av TV-serien «St. Elsewhere» på 1980-tallet, hvor han blant spilte sammen med Oscar-vinner Denzel Washington.

  Han spilte også i Charlie Chaplins «Limelight» (1952), Jean Renoirs «The Southerner» (1945) og «Dead Poets Society» (1989) med Robin Williams, blant mange andre. Lloyd spilte også i flere oppsetninger på Broadway.

  Aktiv på begge sider av kameraet som skuespiller, regissør og produsent holdt imidlertid Lloyd aktiviteten oppe. Han siste rolle var i 2015.

   Norman Lloyd
  Foto: Kevork Djansezian / Reuters
 • Internasjonal pris til Davidsen

  Den norske operasangeren Lise Davidsen har vunnet prisen for beste kvinnelige sanger ved The International Opera Awards, skriver Operawire. Det er første gang 34-åringen fra Stokke vinner denne prisen.

  Lise Davidsen
  Foto: JAMES HOLE / Promo