Hopp til innhold

Vi «ser» heller på musikk

En ny rapport viser at flere «ser» musikk på Youtube enn de som laster den ned ulovlig. Tallene for lovlig nedlasting er derimot dystre.

Illustrasjonsfoto, musikk på pc

Med internettet har mulighetene for å lytte til musikk blitt mange. Folk flest liker å se på musikk, hevder en ny undersøkelse.

Foto: www.colourbox.no

YouTube

YouTube er stedet folk flest hører på musikk.

Foto: Richard Vogel / Ap/Scanpix
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Med rapporten Digital music consumption and digital music access kan en nå se hvilke musikkvaner vi har på internett.

Det er Nielsen Music, et ledende firma på forskning innen musikksektoren, som står bak rapporten på bestilling fra MIDEM, en av de viktigste sammenkomstene for å finne løsninger i musikkbransjen.

Ser mye musikk

Undersøkelsen er gjort online med deltakere fra 53 land. Ved å studere brukeradferden til 26 644 personer over en tremånedersperiode, sitter de nå igjen med oppsiktsvekkende tall.

Les også:

Den mest populære formen for musikklytting er ifølge rapporten å «se» musikk. Nærmere 60 prosent av deltakerne sier de har sett musikkvideoer på en datamaskin i løpet av perioden. Hovedkanaler for dette er YouTube og lignende nettsteder.

Fortsatt mye ulovlig nedlasting

Hakk i hel følger den store bekymringen for musikkbransjen. Nesten 50 prosent av deltakerne sier at de ulovlig har lastet ned musikk i løpet av perioden. Tallene varierer stort fra hvilket kontinent en kommer fra.

(Artikkelen fortsetter under avstemningen)

Hvordan hører du på ny musikk?

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Høyest ut kommer mennesker fra Asia, Sør-Amerika og Midtøsten/Afrika. I Europa og USA er tallene betydelig mindre. Rapporten påpeker at tallene ikke reflekterer volumet av antall nedlastede låter.

Tallene for personer som lovlig har lastet ned musikk er dystre. 17 prosent av de spurte sier de har betalt for enkeltsanger som de har lastet ned på datamaskinen sin. Bare ni av 100 sier de har kjøpt hele album digitalt på nettet.

Streaming øker

Omtrent av en av fire sier de streamer musikk til PCen sin. Av de med smarttelefoner gjør 21 prosent det samme. 23 prosent sier de har sett musikkvideoer på mobiltelefonene sine, og en av fem har lastet ned musikk til mobilen.

Les mer om nedlasting, fildeling og streaming!

Konklusjonen i undersøkelsen er, i motsetning til CD-æraen, at det nå ikke finnes et produkt som passer alle. Når det nå eksisterer så mange kanaler hvor en kan eksponere, distribuere og selge musikk, er mulighetene større enn noen sinne. Dette er også dens største fienden. Det blir på mange måter en «catch-22»-situasjon.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters