Hopp til innhold

Vi «ser» heller på musikk

En ny rapport viser at flere «ser» musikk på Youtube enn de som laster den ned ulovlig. Tallene for lovlig nedlasting er derimot dystre.

Illustrasjonsfoto, musikk på pc

Med internettet har mulighetene for å lytte til musikk blitt mange. Folk flest liker å se på musikk, hevder en ny undersøkelse.

Foto: www.colourbox.no

YouTube

YouTube er stedet folk flest hører på musikk.

Foto: Richard Vogel / Ap/Scanpix
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Med rapporten Digital music consumption and digital music access kan en nå se hvilke musikkvaner vi har på internett.

Det er Nielsen Music, et ledende firma på forskning innen musikksektoren, som står bak rapporten på bestilling fra MIDEM, en av de viktigste sammenkomstene for å finne løsninger i musikkbransjen.

Ser mye musikk

Undersøkelsen er gjort online med deltakere fra 53 land. Ved å studere brukeradferden til 26 644 personer over en tremånedersperiode, sitter de nå igjen med oppsiktsvekkende tall.

Les også:

Den mest populære formen for musikklytting er ifølge rapporten å «se» musikk. Nærmere 60 prosent av deltakerne sier de har sett musikkvideoer på en datamaskin i løpet av perioden. Hovedkanaler for dette er YouTube og lignende nettsteder.

Fortsatt mye ulovlig nedlasting

Hakk i hel følger den store bekymringen for musikkbransjen. Nesten 50 prosent av deltakerne sier at de ulovlig har lastet ned musikk i løpet av perioden. Tallene varierer stort fra hvilket kontinent en kommer fra.

(Artikkelen fortsetter under avstemningen)

Hvordan hører du på ny musikk?

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Høyest ut kommer mennesker fra Asia, Sør-Amerika og Midtøsten/Afrika. I Europa og USA er tallene betydelig mindre. Rapporten påpeker at tallene ikke reflekterer volumet av antall nedlastede låter.

Tallene for personer som lovlig har lastet ned musikk er dystre. 17 prosent av de spurte sier de har betalt for enkeltsanger som de har lastet ned på datamaskinen sin. Bare ni av 100 sier de har kjøpt hele album digitalt på nettet.

Streaming øker

Omtrent av en av fire sier de streamer musikk til PCen sin. Av de med smarttelefoner gjør 21 prosent det samme. 23 prosent sier de har sett musikkvideoer på mobiltelefonene sine, og en av fem har lastet ned musikk til mobilen.

Les mer om nedlasting, fildeling og streaming!

Konklusjonen i undersøkelsen er, i motsetning til CD-æraen, at det nå ikke finnes et produkt som passer alle. Når det nå eksisterer så mange kanaler hvor en kan eksponere, distribuere og selge musikk, er mulighetene større enn noen sinne. Dette er også dens største fienden. Det blir på mange måter en «catch-22»-situasjon.

Kulturstrøm

 • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

  Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

  I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

  Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

  Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

  Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

  Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
  Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
 • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

  I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

  Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

  15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

  I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

  – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

  – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

  Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

  – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

  Arrangementet er i regi av Bodø2024.

  – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

  Tungtvann opptrer på operaen 15. september
  Foto: Tarjei Krogh
 • Fleire artistar droppar Eurovision-arrangement

  Artistane Dotter og Titiyo skulle opptredd i Eurovision Village, men har no trekt seg. Det melder NTB.

  Eurovision Village er det offisielle festivalområdet knytt til Eurovision i Sverige. Der skal det vere fleire konsertar og arrangement frå 4. til 11. mai. Fleire av dei som skal opptre har trekt seg frå arrangementa.

  Bookingansvarleg for Titiyo skriv at «logistiske årsaker» er årsaka til at artisten ikkje speler. Dotter har fått fleire oppfordringar til å boikotte Eurovision på Instagram, fordi Israel deltek, skriv NTB.