NRK Meny
Normal

Vi «ser» heller på musikk

En ny rapport viser at flere «ser» musikk på Youtube enn de som laster den ned ulovlig. Tallene for lovlig nedlasting er derimot dystre.

Illustrasjonsfoto, musikk på pc

Med internettet har mulighetene for å lytte til musikk blitt mange. Folk flest liker å se på musikk, hevder en ny undersøkelse.

Foto: www.colourbox.no

YouTube

YouTube er stedet folk flest hører på musikk.

Foto: Richard Vogel / Ap/Scanpix
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Med rapporten Digital music consumption and digital music access kan en nå se hvilke musikkvaner vi har på internett.

Det er Nielsen Music, et ledende firma på forskning innen musikksektoren, som står bak rapporten på bestilling fra MIDEM, en av de viktigste sammenkomstene for å finne løsninger i musikkbransjen.

Ser mye musikk

Undersøkelsen er gjort online med deltakere fra 53 land. Ved å studere brukeradferden til 26 644 personer over en tremånedersperiode, sitter de nå igjen med oppsiktsvekkende tall.

Les også:

Den mest populære formen for musikklytting er ifølge rapporten å «se» musikk. Nærmere 60 prosent av deltakerne sier de har sett musikkvideoer på en datamaskin i løpet av perioden. Hovedkanaler for dette er YouTube og lignende nettsteder.

Fortsatt mye ulovlig nedlasting

Hakk i hel følger den store bekymringen for musikkbransjen. Nesten 50 prosent av deltakerne sier at de ulovlig har lastet ned musikk i løpet av perioden. Tallene varierer stort fra hvilket kontinent en kommer fra.

(Artikkelen fortsetter under avstemningen)

Hvordan hører du på ny musikk?

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Høyest ut kommer mennesker fra Asia, Sør-Amerika og Midtøsten/Afrika. I Europa og USA er tallene betydelig mindre. Rapporten påpeker at tallene ikke reflekterer volumet av antall nedlastede låter.

Tallene for personer som lovlig har lastet ned musikk er dystre. 17 prosent av de spurte sier de har betalt for enkeltsanger som de har lastet ned på datamaskinen sin. Bare ni av 100 sier de har kjøpt hele album digitalt på nettet.

Streaming øker

Omtrent av en av fire sier de streamer musikk til PCen sin. Av de med smarttelefoner gjør 21 prosent det samme. 23 prosent sier de har sett musikkvideoer på mobiltelefonene sine, og en av fem har lastet ned musikk til mobilen.

Les mer om nedlasting, fildeling og streaming!

Konklusjonen i undersøkelsen er, i motsetning til CD-æraen, at det nå ikke finnes et produkt som passer alle. Når det nå eksisterer så mange kanaler hvor en kan eksponere, distribuere og selge musikk, er mulighetene større enn noen sinne. Dette er også dens største fienden. Det blir på mange måter en «catch-22»-situasjon.

Kulturstrøm

  • 1,3 milliarder falske kontoer

    Nesten 1,3 milliarder falske Facebook-kontoer har blitt deaktivert i løpet av de siste seks månedene, opplyser selskapet. I en uttalelse tirsdag redegjorde Facebook for selskapets standarder mot seksuelle og voldelige bilder, terrorpropaganda og hatytringer. Det uønskede innholdet på Facebook fra januar til mars utgjør mellom 0,22 og 0,27 prosent av det totale innholdet på det sosiale nettverket, som blir brukt av over to milliarder mennesker (NTB).

  • Mari Boine på Stupetårnet

    Under Festspillene i Elverum skal Boine holde Soloppgangskonsert på Stupetårnet i Hamar. Det skjer 11. august – klokken fem om morgenen. Da etterfølger hun førstemann opp i tårnet, Ole Edvard Antonsen, som hadde ideen i 2016 og mente rytmisk musikk fra et stupetårn «passet perfekt». I fjor tro Bugge Wesseltoft og DJ Strangefruit til med det en anmelder kalte «sløv jazz» fra Stupetårnet (NTB).

    Mari Boine på Varangerfestivalen
    Foto: Knut-Sverre Horn / NRK