NRK Meny
Normal

Uenighet med platebransjen begrenser NRKs musikkbruk

Nå kan du ikke lenger høre programmer om igjen i NRKs nettradio. Det er én av følgene etter at det ble brudd i forhandlingene mellom NRK og platebransjen.

Rihanna, Eidsvåg, Chris Martin

Rihanna, Bjørn Eidsvåg og Coldplays Chris Martin tilhører alle plateselskap som er organisert under IFPI. Fra nyåret vil NRK bli underlagt begrensninger på bruk av IFPI-artisters innspilte musikk og musikkvideoer på fjernsyn og i nettradio i opptak etter brudd i forhandlingene om ny avtale.

Foto: Scanpix/Ap

NRK og IFPI, paraplyorganisasjonen for de internasjonale plateselskapene, har ikke blitt enige om ny avtale for musikk i fjernsyn, musikkvideoer, musikk i podkasting og nettradio i opptak.

Uenigheten får store konsekvenser for NRKs bruk av musikk.

 • Muligheten til å høre radioprogrammer i reprise på nett forsvinner.
 • Alle podkaster hvor det er spor av musikk utgitt av de samme selskapene må fjernes, og hele podkastarkivet stenges fra 29.12.
 • NRK må ha forhåndstillatelse ved bruk av musikk i tv-produksjoner. Hver produksjon må kontakte plateselskapet og be om tillatelse for bruk av hver låt.
 • Ikke lenger fri bruk av musikkvideoer. Forhåndstillatelse må også gis fra plateselskapet hvis NRK vil vise en musikkvideo.

Synes det er leit

Per Ole Hagen

Per Ole Hagen er ansvarlig for musikkrettigheter i NRK.

Foto: Nadia Frantsen / NRK

– Vi må forholde oss til at NRK ikke lenger vil kunne tilby lyttere radioprogrammer i reprise via nettspilleren. Vi kan heller ikke bruke musikk fra IFPI-selskapene som bakgrunnsmusikk i fjernsyn, eller sende musikkvideoer produsert av deres medlemmer. Vi er lei oss for at dette skjer, sier musikkrettighetssjef Per Ole Hagen i NRK.

De viktigste selskapene i IFPI er Universal, EMI, Warner, Sony, Cosmos (tidligere Bonnier) og VME. Så godt som alle de største norske og internasjonale artistene tilhører et IFPI-selskap.

Store endringer

NRK må altså belage seg på store endringer i bruken av musikk fra artister utgitt på IFPIs plateselskap. Dessuten kan ikke NRK lenger legge ut musikk fra IFPI-artister i nettartikler på NRK.no.

NRK må betale stykkpris per sekund hvis tillatelse til bruk av musikk blir gitt, i motsetning til i dag, hvor avtalen mellom partene allerede dekker kostnadene.

Produksjoner laget før 1. januar 2012, men med planlagt sendetid etter årsskiftet, vil kunne gå som planlagt med musikk fra IFPI-artister. Ett eksempel på dette er tv-serien «Erobreren».

– NRK kan ikke få særbehandling

NRK og IFPI har vært i forhandlinger siden mars. Mandag ble det klart at IFPI ikke aksepterer NRKs siste tilbud.

IFPI-sjef Marte Thorsby.

Marte Thorsby er direktør i IFPI, paraplyorganisasjonen for de største plateselskapene.

Foto: Advokatfirmaet Grette

Bakgrunnen for konflikten er digitaliseringen av NRKs tilbud.

På nyåret lanserer NRK en ny programspiller som gjør tv- og radioinnhold lettere tilgjengelig på datamaskiner og smarttelefoner.

IFPI mener dette gjør at flere vil bruke NRKs innhold – og flere dermed vil høre musikk. Direktør Marte Thorsby mener NRK ikke vil betale det musikken er verdt.

– Forhandlingene har brutt sammen fordi NRK og musikkprodusentene er uenige om konsekvensene av NRKs digitale satsing og økte tilgjengelighet til musikk i flere kanaler og formater, og er uenige om verdien av musikk i NRKs ulike tilbud, sier IFPI-direktør Marte Thorsby til Dagens Næringsliv.

– IFPI har ikke råd til å la NRK få rimelig tilgang til rettigheter som gjør at de kan bidra til å utkonkurrere de kommersielle aktørene. Om ikke NRK må betale for rettighetene på lik linje med andre, så subsidierer musikkbransjen i realiteten NRKs virksomhet. Det kan ikke være riktig, fortsetter hun.

– Ønsker en løsning

NRK mener IFPI overvurderer verdien av økningen.

– Når det gjelder avtalen ønsker IFPI en firedobling i 2012 og en åttedobling i 2014. Det kan hende at når programspilleren er på plass vil det medføre økt seing og lytting, men for eksempel er erfaringen fra BBC radio at konsumet ikke endrer seg nevneverdig med ny spiller, sier Per Ole Hagen.

Hagen sier at NRK ønsker en løsning, men at det er vanskelig å si hva som skjer videre nå.

– Vi ønsker å få løst dette. Dette ligger ikke dødt. Vi skal nå få ryddet opp og finne ut konsekvensene for 2012, også er vi åpne for å forhandle når som helst. Men det kan skje i januar, i 2013, eller i 2014. Vi vet ikke når, sier han.

LES OGSÅ:

Kulturstrøm

 • Fant ukjent Stanley Kubrick-manus

  Et Stanley Kubrick-manus de fleste trodde ikke fantes er funnet. «Burning Secret» er en filmatisering av en novelle av Stefan Zweig, skriver The Guardian. Manuset er skrevet i 1956 sammen med forfatteren Calder Willingham, og ble funnet av en filmprofessor ved Bangoor-universitetet, Nathan Abrams. – Alle trodde dette var tapt, jeg kunne ikke tro det da jeg fant det. Kubrick-fans har visst at han ville skrive dette manuset men ingen visste at han gjorde det ferdig, sier Abrams til avisen. Les mer om Kubrick hos NRK Filmpolitiet.

  Stanley Kubrick
  Foto: AP/Scanpix
 • "Pariserne" på Lillehammer

  Per Krogh var blant Matisse-elevene som levde det livlige bohemliv i Paris, men han tjenestegjorde også som skiskoldat for Frankrike under den 1.verdenskrig. I utstillingen "Pariserne" på Lillehammer kunstmuseum vises Krohgs kunst fra Paris sammen med flere andre norske kunstnere som ble en del av Matisse-kretsen tidlig på 1900-tallet. Hør historien i Studio 2 i NRK P2: