Slår et slag for platesjappene

Sondre Lerche leter etter Norges beste platebutikker. Og han trenger din hjelp.

Sondre Lerche

Sondre Lerche er tilbake i Norge og vil ut og spille.

Foto: Hege Bakken Riise / NRK

– Det er luksus å være musikkfan om dagen, sier Sondre Lerche.

Musikk er lettere tilgjengelig nå en noensinne, samtidig er det også enklere å manøvrere seg rundt i musikkjungelen nå enn det var for ti år siden. Men én ting blir det mindre og mindre av.

– Det er ikke så mange igjen av de gamle, gode platebutikkene. Derfor er det viktig å slå ring om dem.

At platebutikkene forsvinner har Lerche rett i. Ved årsskiftet var det bare 71 platebutikker igjen i landet, og i april i år måtte den siste platebutikken i Nordland fylke stenge, skriver Avisa Nordland.

Roadtrip på jakt etter den rette atmosfæren

Sondre Lerche

– Se, her har de Okkervil River! Vokalisten, Will, spilte på konserten min i Williamsburg på fredag, forteller Sondre.

Foto: Hege Bakken Riise / NRK

Derfor vil den 29 år gamle bergenseren hylle de få platebutikkene som fortsatt overlever. Rett over nyttår setter han seg i bilen og legger ut på en god gammeldags roadtrip, på jakt etter den fineste platesjappa i Norge.

Lerche leter etter butikker med god atmosfære og et trofast publikum, butikker der du kan glemme tid og sted og bare nyte musikk. Om de er uavhengige forretninger eller del av en kjede, ligger i storby eller liten bygd spiller ingen rolle. Hvert sted han kommer til vil han gjøre en liten konsert.

– Jeg har rett og slett lyst til å spille i de butikkene som musikkfansen liker best, og der nerdene samles, forteller han.

Hvilke butikker det er, skal publikum få bestemme. Via Facebook og Twitter ber artisten folk over det ganske land om å komme med tips om platebutikker som har et dedikert publikum og god stemning.

Send inn dine forslag til Sondre Lerche via denne Facebook-siden, eller på Twitter. Og si din mening om hva som er Norges beste musikksjappe i kommentarfeltet nederst i artikkelen!

– Jeg har lyst til å gjøre en kul greie ut av det. Jeg skal spille mine sanger, og så kan folk komme og bla litt i plater, høre på musikk og kose seg. Det handler om å si takk, og å finne den gode atmosfæren, forklarer Lerche.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Vokste opp i platebutikkene

Sondre Lerche

Sondre Lerche.

Foto: Promo

Som så mange andre musikkelskere, tilbrakte også Lerche storparten av sin ledige ungdomstid i platebutikken. Hver dag, rett etter skolen, bar det rett i platesjappa på jakt etter ny musikk.

– Jeg var der i timevis hver dag. Jeg hadde jo ikke penger, så jeg bare var der og bladde i platene, skrev ned navnet på artister jeg likte og hørte på musikk.

Noen ganger kunne det også bli for mye av det gode.

– Det hendte faktisk at jeg ble bedt om å gå, fordi de ble mistenksomme, ler han.

– Når jeg i senere tid har kommet tilbake som artist, hender det de som jobber der forteller at de husker meg fra tidligere. «Du var han wierde kiden som alltid hang i butikken, klart vi husker deg.»

Ja takk, begge deler

Sondre Lerche

Sondre Lerche og kona Mona under premieren på filmen «Dan in Real Life» i 2007.

Foto: Chris Pizzello / AP

Til tross for at det fysiske musikksalget har dårlige dager for tiden, er det ett område som går andre vei, nemlig salg av LP-plater.

I Norge har vinylsalget økt med hele 339% i år sammenliknet med samme periode i fjor, viser tall fra bransjeorganisasjonen IFPI.

Lerche røper at han selv også er en stor vinylentusiast. Derfor har han satt som eneste kriterium for miniturneen at butikkene han skal spille i, selger vinylplater.

– Det er noe helt spesielt med vinylplater, og jeg merker at selv også at fansen etterspør vinyl mer og mer. Dessuten er det mye gøyere å signere en LP enn en CD-plate, smiler han.

Han er likevel ikke enig med dem som mener at alt var så mye bedre i gamledager.

– Det er viktig å understreke at dette ikke er noe korstog mot MP3-filer og de nyere formatene. Ja takk, begge deler sier jeg. Det fantastiske med å kjøpe vinyl er at du ofte får med en MP3-fil i tillegg. Eureka – du får både en flott plate å sitte å kikke på, og du kan legge den rett inn på Ipoden. Bedre enn det blir det ikke!

Musikeren mener man må se på alle de positive sidene ved utviklingen av musikkmarkedet.

– Det er en bra tid for musikk. Folk som sier det motsatte følger ikke med i timen. Men det krever fortsatt at du er sulten og leter litt.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Keep it real

Sondre Lerche

Sondre Lerche leter etter godbiter i platebutikken Big Dipper i Oslo.

Foto: Hege Bakken Riise / NRK

Allerede 1. januar setter Lerche seg bak rattet, og legger ut på tur for å finne Norges skjulte musikkbutikkperler. Rundt ti butikker skal besøkes, avhengig av hvilke forslag som kommer inn, samt at logistikken tillater det. Norge er som kjent et langstrakt land.

– Jeg har lyst til å fylle bilen med venner, kanskje filme litt og lage en minidokumentar som vi kan vise for folk som ikke kan komme til konsertene. Så skal vi bare kjøre fra sted til sted. Keep it real, avslutter Lerche.

Hvilke butikker syns du er Norges beste musikkforetninger? Si din mening her!

Kulturstrøm

 • Medrivende islandsk drama

  Noomi Rapace spiller hovedrollen i den islandske filmen «Lamb», som har kinopremiere fredag. Birger Vestmo i Filmpolitiet har sett filmen og mener den har blitt et «mørkt, mystisk og medrivende drama som pirrer nysgjerrigheten». Terningkast 5.

  Spillefilmen Lamb, med Noomi Rapace i hovedrollen.
  Foto: Another World Entertainment
 • 65 millioner kroner til stimulering av filmproduksjon

  – Filmbransjen er hardt rammet av pandemien, og disse stimuleringsmidlene er derfor sårt tiltrengt. Vi ønsker en filmbransje som har kapasitet til å produsere norske kvalitetsfilmer og det bidrar vi nå til, sier kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen.

  Det er Norsk filminstitutt skal forvalte stimuleringsmidlene til filmproduksjon, melder Regjeringen.