Hopp til innhold

God kjemi på settet

– Jeg er glad for at det er Gitte jeg spiller mot, sier Jakob Oftebro, som har en av hovedrollene i NRKs nye storsatsning, «Erobreren».

– Dere må drikke masse champagne. Sørg for at han drikker, Anne.

Innspillingen av NRKs nye dramasatsning, «Erobreren», er i full gang.

Serien er basert på Jan Kjærstads bøker om livet til Norges største TV-personlighet, Jonas Wergeland. Han vokser opp som en alminnelig gutt på Grorud i Oslo, men får tidlig et behov for å skille seg ut.

Sist vi fikk være med på opptak, sto regnmaskinene på full guffe og hovedrolleinnehaver Jakob Oftebro tente stadig flere sigaretter.

Torsdag kveld ble scenene spilt inn i fasjonable Aschehoug villa, som de fleste kanskje kjenner igjen fra bokforlagets årlige hagefest.

– Vi er veldig glade og takknemlige for at vi får lov til å filme her. Det er et fantastisk flott hus, sier regissør Eva Isaksen til NRK.no.

Østkantgutten Jonas Wergeland er invitert på fest i øvre Holmenkollen, til rikmannsjenta Anne, som han har et godt øye til. Her drikker de champagne, og ikke øl, som Jonas har med.

Å balansere ro og stress

– Ser dere posisjonene, folkens? Dette ble for langt, sier regissør Eva Isaksen.

Dermed tar de det om igjen. Og igjen. Å spille inn en dramaserie som dette tar tid. Lang tid.

– Nå prøver vi å beholde den indre roen, samtidig som det kan være lett å bli stressa. Det er tusen detaljer å huske på, og spesielle uttrykk som skal med, sier regissør Eva Isaksen til NRK.no.

– Ta for eksempel hvordan man snakket til hverandre på den tiden. Foreldrene hadde hadde kanskje litt mer autoritære trekk på 1970-tallet, tror Isaksen.

Revansj

Jakob Oftebro spiller én av tre utgaver av Jonas Wergeland, og lever seg inn i Wergelands ungdomstid.

De andre rollene fylles av Johan Tschudi, som spiller Jonas som ung, og Kåre Conradi, som spiller den voksne Jonas Wergeland.

Det er i ungdomstiden Jonas Wergeland blir kjent med rikmannsjenta Anne Begrieffenfeldt, spilt av Gitte Witt.

De to unge skuespillerne har kjent hverandre i sju-åtte år, og har ingen vanskeligheter med å spille forelsket.

– Vi øvde til opptaksprøve på Teaterhøgskolen sammen. Jakob kom inn, og jeg kom ikke inn. Men nå tar jeg revansj, sier Witt og ler.

Senest denne uken har hun vært på opptak til den neste Varg Veum-filmen, som også er skuespiller Trond Espen Seims debut som regissør.

– Og så har jeg vært i Thailand og spilt inn en internasjonal film som heter «The Impossible», hvor jeg har en liten rolle.

Rollelista i Thailand inneholdt også kjente Hollywood-navn som Naomi Watts og Ewan McGregor.

God kjemi

– Hun er veldig flink. Jeg er glad for at det er Gitte jeg spiller mot, sier Oftebro.

– Og jeg er glad i Jakob, så det er for eksempel ikke vanskelig å gi ham en klem. Jeg er trygg på ham, forteller Witt.

Begge skryter av de andre på settet.

– Vi får mer tid her enn andre produksjoner jeg har vært med på. Det gjør oss veldig trygge i det vi gjør, forteller Jakob Oftebro, som begynner å få en del erfaring som skuespiller, blant annet fra TV 2-serien «Hvaler», og filmer som «Max Manus» og «Bare Bea».

Han forteller om et godt samarbeid med regissør Eva Isaksen.

– Vi har en åpen dialog, hvor det er lov å komme med innspill, forteller den unge skuespilleren, som har øvd på å lære seg å spille piano til rollen.

– Jonas spiller piano, og han er jævlig god på det. Det er vanskelig, men jeg har lært meg den ene sangen han skal spille. Det stresser meg mer enn alt det andre vi gjør, forteller Jakob Oftebro.

«Erobreren» kommer på NRK1 i 2012.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober