Mere penger å tjene på «Fru Johnsen»

Artister skal tjene penger lenger på innspillingene sine. – Ting blir jo mer verdt jo eldre det er. Dette er kjempefint! sier Inger Lise Rypdal.

Portrett av Inger Lise Andersen fra 1968

På grunn av EU-lovgivning vil Inger Lise Rypdal, og andre artister som gjorde innspillinger tidlig, tjene penger på jobben de gjorde 20 år til.

Foto: NTB / SCANPIX

IFPI-sjef Marte Thorsby.

Marte Thorsby

Foto: Advokatfirmaet Grette

Vernetiden for musikkinnspillinger skal utvides fra 50 til 70 år på grunn av et ny direktiv bestemt av EUs medlemsland. Direktivet styrker både musikere og pateselskapers rettigheter, og betyr at innspillinger som The Beatles «Love Me Do», som skulle blitt frigitt i 2012, nå fortsatt vil generere penger ennå 20 år.

– Dette betyr mye! Det er noe man har jobbet for i veldig mange år, sier Marte Thorsby, direktør i foreningen for norsk platebransje (IFPI ) til NRK.

Viktig beslutning

Hun mener beslutningen er viktig for å utjevne forskjellene mot opphavsmenn, som har en vernetid på 70 år fra død. Innspillingene har så langt kun generert inntekt 50 år etter at de ble spilt inn.

– I tillegg er det viktig at man harmoniserer reglene over hele verden. I mange land har man opp mot 95 år vernetid for innspillinger, mot 50 år i Norge. Her har man sett problemstillinger med at verk har vært vernet i noen territorier og ikke andre.

Det som også gjør direktivet vesentlig er, ifølge Thorsby, at den digitale verden gir oss lettere tilgang til eldre innspillinger enn før. Flere bruker Spotify og mange flere lytter til eldre opptak enn tidligere.

– Dette er et veldig viktig inntektsgrunnlag både for artister og plateselskaper, og nå vil man få betalt for disse tidligere verkene over lenger tid.

Fru Johnsen

Inger Lise Rypdal

Inger Lise Rypdal

Foto: Dinamo/Erik Dyrhaug / NRK

Inger Lise Rypdal sang om tilsynet for høy moral i hiten «Fru Johnsen», som ble spilt inn i 1967. I dag tjener hun noen øre hver gang låta blir spilt på radio, men etter 2017 skulle låta vært frigitt til allmenn bruk.

SE: Inger Lise Rypdal - "Fru Johnsen"

På grunn av det nye EU-direktivet, er Rypdal sikret inntekter ennå i 20 år til på sine innspillinger.

– Sånn bør det også være. Grieg er jo ikke noe mindre aktuell om han er død. Jeg spilte inn flest låter på 70-tallet, men noe også på slutten av 60-tallet, så dette er kjempebra for meg, sier Inger Lise Rypdal til NRK.no.

Ifølge Kulturdepartementet må norsk lovgivning være i samsvar med EUs opphavsrettsdirektiver, herunder direktivet som angir vernetidens lengde. Når dette direktivet blir implementert i norsk lovgivning kan de ikke svare på i dag.

Ifølge BBC skal det nye direktivet inplementeres i i alle EU-land innen 2014.

Kulturstrøm

 • Vikingtidsmuseum har blitt godkjent

  Vikingtidsmuseet på Bygdøy er godkjent av Plan og bygningsetaten.

  Det skriver Avisa Oslo.

  Statsbygg får tillatelse til å begynne oppføring av nytt museumsbygg og tilbygg til det eksisterende Vikingtidsmuseet på Bygdøy – som også skal rehabiliteres.

  Museet blir etter planen ferdigstilt i 2025/26.

  Det nye vikingskipmuseet
  Foto: Aart Architects / Statsbygg
 • Støtter demonstrasjon i Oslo

  Folk i kultursektoren gjennomfører i dag en demonstrasjon utenfor Stortinget. Det er en protest mot de strenge smitteverntiltakene som rammer scener og teatre over hele landet.

  Teatersjef Rolf Degerlund støtter alle dem som møter opp på Eidsvolls plass kl. 12.00 i dag. Ingen fra det samiske nasjonalteatret Beaivváš vil være der, da de står midt i prøver på stykket "Ellos eatnu! - Nullpunkt" som har premiere i Alta den 4. februar. Stykket omhandler en annen demonstrasjon, nemlig Alta-aksjonen som ble gjennomført for over 40 år siden.

  – Vi vet ikke om vi får gjennomført vår planlagte turné slik smitteverntiltakene er nå, sier en oppgitt Degerlund. Han sier det er ubegripelig at shoppingsentre kan ha over 200 mennesker inne samtidig, men ikke teatre.

  – Det er vel ikke dokumentert et eneste smittetilfelle i en teatersal hittil, sier Degerlund.

  Rolf Degerlund teatersjef ved Beaivváš Sámi Teahter
  Foto: Frode Grønmo / NRK