NRK Meny
Normal

Streaming fører til økt musikksalg

Streaming gjør at plateselskapene tjener penger for første gang på sju år. Nordmenn har hittil i år hørt eller kjøpt over 1,6 milliarder låter via nettet.

Wimp

Skjermbilde fra streamingtjenesten Wimp. Den og Spotify er grunnen til at musikkbransjen nå ser en økning i omsetningen av musikk, etter ti års nedtur.

Foto: Wimp

Hittil i år har plateselskapene omsatt for 320,4 millioner kroner.

IFPI-sjef Marte Thorsby.

IFPI-sjef Marte Thorsby.

Foto: Advokatfirmaet Grette

Det er en økning på tre prosent sammenliknet med samme periode i fjor, viser tall fra platebransjens interesseorganisasjon IFPI.

Årsaken er en kraftig økning i bruken av streamingtjenestene Spotify og Wimp, der du kan spille av låter fra et stort musikkbibliotek over internett.

IFPI har registrert i overkant av 1,6 milliarder streamete eller lovlig nedlastede enkeltlåter hittil i år. Det er en økning på 63 prosent sammenliknet med samme periode i 2010.

– Jeg tror vi er nær det eneste landet i verden med oppsving i musikksalget. Streaming vokser og vil fortsette å vokse, sier IFPI-direktør Marte Thorsby.

Tallene for plateselskapenes salg til forhandler har sunket hvert år siden 2001, med unntak av en liten oppsving i 2004.

Plateselskapenes musikksalg hittil i år (i kroner)

 

Januar - oktober 2011

Januar - oktober 2010

Endring

Fysiske album

138,1 millioner

202,6 millioner

- 32%

Fysiske singler

0,3 millioner

0,5 millioner

- 34%

Musikk-dvd

6,0 millioner

7,8 millioner

- 22%

Nedlasting/streams

175,9 millioner

100,0 millioner

+ 76%

Totalt hittil i år

320,4 millioner

310,9 millioner

+ 3%

Ti års nedtur

Jonas Alaska

Artist Jonas Alaska er glad for at musikksalget igjen stiger, men synes det er vemodig at cd-plata dør en sakte død.

Foto: Leif Dalen / NRK

IFPI beregner ved slutten av hvert år tall for totalt salg av musikk til forbruker, basert på sin statistikk for platesalg til forhandler.

Hvert år siden årtusenskiftet har dette tallet minket.

Den totale omsetningen av musikk i Norge var ifølge IFPIs beregninger i år 2000 på 2,1 milliarder kroner.

I fjor var tilsvarende tall en milliard ved årets slutt.

– Vi ser lyst på at det endelig kryper oppover nå. Veksten må fortsette for at det skal bli bærekraftig, men vi ser positivt på musikkbransjens fremtid og er trygge på at de nye forretningsmodellene, særlig streamingtjenestene, vil gjøre at mange begynner å betale for musikk, sier Thorsby.

LES OGSÅ:

Cd-en dør sakte

Jonas Alaska er for tiden den heteste norske artisten på Wimps liste over populære enkeltlåter med sangen «October».

– At bransjen vokser er en veldig bra nyhet for meg og andre musikere. Det har jo vært en skummel periode nå, sier han.

For cd-plata er ikke framtida like lys. Omsetningen for cd-salg har gått ned med 35 prosent hittil i år sammenliknet med 2010. Platebransjen tjener langt mer på nedlasting og streaming av musikk enn salg av cd-er.

Det synes Jonas Alaska er vemodig.

– Jeg vet at streaming er framtida og at jeg bør stole på det, men jeg er teknologisk pinglete og veldig redd for de greiene der. Musikk er et håndverk og jobbet hardt med, og det er noe spesielt med faktisk å holde en plate i hånda, sier 23-åringen fra Åmli.

Hør saken fra Kulturnytt:

IFPIs årlige beregninger av musikksalg til forbruker har siden årtusenskiftet sunket for hvert år. Foreløpig statistikk for 2011 over salg fra plateselskap til forhandler tyder på at dette er i ferd med å snu. Se statistikk for foregående år:

Omsetning av musikk til forbruker (beregnet av IFPI)

År

Omsetning i kroner (inkl mva)

2010

ca. 1 milliard

2009

ca. 1,2 milliarder

2008

ca. 1,2 milliarder

2007

ca. 1,4 milliarder

2006

ca. 1,5 milliarder

2005

ca. 1,6 milliarder

2004

ca. 1,8 milliarder

2003

ca. 1,8 milliarder

2002

ca. 1,9 milliarder

2001

ca. 1,9 milliarder

2000

ca. 2,1 milliarder

1999

ca. 2,1 milliarder

Kulturstrøm

 • Molderosen går til Arild Andersen

  Kontrabassisten Arild Andersen er tildelt Molderosen 2018. Det er Moldejazz sin høyeste utmerkelse og tildeles en person som har vært med å sette Molde på kartet. Arild Andersen har spilt på mange av Moldejazzfestivalene, og er landets mest kjente jazzbassist. Arild Andersen er 72 år gammel og kommer fra Lillestrøm

  Arild Andersen
  Foto: Ann Eli Nøsen / NRK
 • Flyttar Manson-film

  Quentin Tarantino sin film om sektleiaren Charles Manson skapar debatt allereie før han er ferdig. Opphavleg skulle filmen med namnet «Once Upon A Time in Hollywood» ha premiere på 50-årsdagen for drapet på skodespelarinna Sharon Tate, 9. august 2019. No har premieredatoen blitt flytta, ifølgje The Hollywood Reporter. Leonardo DiCaprio og Brad Pitt har hovudrollene i storfilmen. Filmselskapet hevdar at flyttinga av premieren ikkje har noko med 50-årsmarkeringa å gjere. Manson og hans tilhengjarar stod bak fleire brutale drap i 1969. Charles Manson døydde i 2017.

  FRANCE-ENTERTAINMENT-MOVIE-BODY OF LIES FRANCE-ENTERTAINMENT-MOVIE-BODY OF LIES
  Foto: BORIS HORVAT / AFP