Hopp til innhold

Streaming fører til økt musikksalg

Streaming gjør at plateselskapene tjener penger for første gang på sju år. Nordmenn har hittil i år hørt eller kjøpt over 1,6 milliarder låter via nettet.

Wimp

Skjermbilde fra streamingtjenesten Wimp. Den og Spotify er grunnen til at musikkbransjen nå ser en økning i omsetningen av musikk, etter ti års nedtur.

Foto: Wimp

Hittil i år har plateselskapene omsatt for 320,4 millioner kroner.

IFPI-sjef Marte Thorsby.

IFPI-sjef Marte Thorsby.

Foto: Advokatfirmaet Grette

Det er en økning på tre prosent sammenliknet med samme periode i fjor, viser tall fra platebransjens interesseorganisasjon IFPI.

Årsaken er en kraftig økning i bruken av streamingtjenestene Spotify og Wimp, der du kan spille av låter fra et stort musikkbibliotek over internett.

IFPI har registrert i overkant av 1,6 milliarder streamete eller lovlig nedlastede enkeltlåter hittil i år. Det er en økning på 63 prosent sammenliknet med samme periode i 2010.

– Jeg tror vi er nær det eneste landet i verden med oppsving i musikksalget. Streaming vokser og vil fortsette å vokse, sier IFPI-direktør Marte Thorsby.

Tallene for plateselskapenes salg til forhandler har sunket hvert år siden 2001, med unntak av en liten oppsving i 2004.

Plateselskapenes musikksalg hittil i år (i kroner)

 

Januar - oktober 2011

Januar - oktober 2010

Endring

Fysiske album

138,1 millioner

202,6 millioner

- 32%

Fysiske singler

0,3 millioner

0,5 millioner

- 34%

Musikk-dvd

6,0 millioner

7,8 millioner

- 22%

Nedlasting/streams

175,9 millioner

100,0 millioner

+ 76%

Totalt hittil i år

320,4 millioner

310,9 millioner

+ 3%

Ti års nedtur

Jonas Alaska

Artist Jonas Alaska er glad for at musikksalget igjen stiger, men synes det er vemodig at cd-plata dør en sakte død.

Foto: Leif Dalen / NRK

IFPI beregner ved slutten av hvert år tall for totalt salg av musikk til forbruker, basert på sin statistikk for platesalg til forhandler.

Hvert år siden årtusenskiftet har dette tallet minket.

Den totale omsetningen av musikk i Norge var ifølge IFPIs beregninger i år 2000 på 2,1 milliarder kroner.

I fjor var tilsvarende tall en milliard ved årets slutt.

– Vi ser lyst på at det endelig kryper oppover nå. Veksten må fortsette for at det skal bli bærekraftig, men vi ser positivt på musikkbransjens fremtid og er trygge på at de nye forretningsmodellene, særlig streamingtjenestene, vil gjøre at mange begynner å betale for musikk, sier Thorsby.

LES OGSÅ:

Cd-en dør sakte

Jonas Alaska er for tiden den heteste norske artisten på Wimps liste over populære enkeltlåter med sangen «October».

– At bransjen vokser er en veldig bra nyhet for meg og andre musikere. Det har jo vært en skummel periode nå, sier han.

For cd-plata er ikke framtida like lys. Omsetningen for cd-salg har gått ned med 35 prosent hittil i år sammenliknet med 2010. Platebransjen tjener langt mer på nedlasting og streaming av musikk enn salg av cd-er.

Det synes Jonas Alaska er vemodig.

– Jeg vet at streaming er framtida og at jeg bør stole på det, men jeg er teknologisk pinglete og veldig redd for de greiene der. Musikk er et håndverk og jobbet hardt med, og det er noe spesielt med faktisk å holde en plate i hånda, sier 23-åringen fra Åmli.

Hør saken fra Kulturnytt:

IFPIs årlige beregninger av musikksalg til forbruker har siden årtusenskiftet sunket for hvert år. Foreløpig statistikk for 2011 over salg fra plateselskap til forhandler tyder på at dette er i ferd med å snu. Se statistikk for foregående år:

Omsetning av musikk til forbruker (beregnet av IFPI)

År

Omsetning i kroner (inkl mva)

2010

ca. 1 milliard

2009

ca. 1,2 milliarder

2008

ca. 1,2 milliarder

2007

ca. 1,4 milliarder

2006

ca. 1,5 milliarder

2005

ca. 1,6 milliarder

2004

ca. 1,8 milliarder

2003

ca. 1,8 milliarder

2002

ca. 1,9 milliarder

2001

ca. 1,9 milliarder

2000

ca. 2,1 milliarder

1999

ca. 2,1 milliarder

Ekspander/minimer faktaboks

Kulturstrøm

  • Céline Dion gjør comeback i OLs åpningsseremoni

    Arrangørene av sommer-OL i Paris bekreftet fredag at den canadiske artisten Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien.

    Arrangørene har tidligere hintet om at den internasjonale popdronningen skulle opptre, men først fredag kveld ble det offisielt bekreftet, melder CNN.

    Céline Dion slutter seg dermed til Lady Gaga og den fransk-maliske artisten Aya Nakamura på scenen. Hun forventes å synge «L'Hymne à L'amour» – en hyllest til den franske legenden Edith Piaf.

    55-åringen måtte tidligere i år avlyse sin verdensturné fordi hun er rammet av sykdommen «stiff person syndrome», en svært sjelden, nevrologisk sykdom.

    Opptredenen i Paris er Dions første siden hun fikk diagnosen.

    (©NTB)

    Celine Dion begins world tour in her hometown
    Foto: ALICE CHICHE / AFP
  • Sendes på hemmelig oppdrag

    – Regissør Guy Ritchie er tydelig inspirert av klassiske «men-on-a-mission»-filmer. (...) Hans «The Ministry of Ungentlemanly Warfare» er løst basert på sanne figurer og hendelser under andre verdenskrig, men Ritchie behandler historien som en enkel machofantasi med tvilsom logikk og glimt i øyet, skriver filmkritiker Birger Vestmo.