Hopp til innhold

Netflix: Piratene er vår største konkurrent

LONDON (NRK.NO): Til tross for at mange i tv- og filmbransjen frykter piratstrømmetjenesten «Popcorn Time», tar Netflix det med knusende ro. Selskapet vil konkurrere dem ut av markedet.

Netflix

VIL SLÅ PIRATENE: Netflix tror en god betaltjeneste alltid vil være mer attraktiv enn pirattjenester.

Med seriesuksesser som «House Of Cards», «Orange Is The New Black» og «Lilyhammer» på samvittigheten, måtte strømmegiganten Netflix raskt konstatere at produksjonene deres også spres gratis på nett.

Men enkelte pirater gjør mer: De kopierer distribusjonen til Netflix og gjør filmer og tv-serier gratis tilgjengelig gjennom, nettopp, strømmetjenester.

Den mest omtalte heter «Popcorn Time».

– Måtte være bedre enn «gratis»

Netflix' mektige innholdssjef Ted Sarandos innrømmer at pirater er deres største rival.

Ted Sarandos

OFFENSIV: Netflix' innholdssjef Ted Sarandos sier selskapet ønsker å utkonkurrere pirattjenestene.

Foto: Espen Aas / NRK

– Vi skjønte raskt at vår største konkurrent over tid ville være piratene. Så vi må lage noe som er bedre enn «gratis» og gi forbrukerne en grunn til ikke å stjele. Jeg tror vi har hatt suksess med det, sier han til NRK.

I dag koster det billigste Netflix-abonnementet like under tusenlappen i året.

– Hver gang vi lanseres i et land, går torrent-trafikken (en måte å dele piratkopiert materiale på, journ. anm.) ned, sier Sarandos.

Tror de fleste seere er ærlige

Netflix' strategi er å forsøke å utkonkurrere pirattjenestene.

Da vi ble internasjonale, merket vi frustrasjonen hos publikummet, som ofte måtte vente flere år for å se serier som alle i USA snakket om. Derfor slipper vi serier i for eksempel Norge samme dag som i USA, sier Ted Sarandos.

– Vi bruker nettet til både å markedsføre og distribuere programmene. Jo mer vi kan fjerne vinduer mellom premieredatoer, jo mer effektive blir vi på å redusere piratvirksomheten, legger han til.

– Gjør konkurransen fra piratene det også det vanskeligere å øke prisen på abonnementene?

– Du kan øke prisen eller senke prisen, men det viktigste er at brukerne føler at de får valuta for pengene. Jeg tror de fleste seere er ærlige, og vil ha ærlig tilgang til seriene de vil se. Over tid blir pirattjenester mindre attraktive, mens de betalte tjenestene blir mer attraktive.

Saken fortsetter under bildet.

Fra House of Cards sesong tre

NETFLIX' FLAGGSKIP: «House Of Cards» er kanskje strømmetjenestens mest hyllede serie. I dag slippes sesong tre, hvor Francis Joseph «Frank» Underwood (Kevin Spacey) endelig har nådd sitt mål: presidentstolen.

Foto: David Giesbrecht / Netflx

Flaggskip med ny sesong

I dag slippes tredje sesong av den kanskje mest hyllede Netflix-serien: «House Of Cards».

I løpet av dagen blir også piratkopier av serien å finne på større og mindre uoffisielle nettsteder.

For selv om Netflix har bidratt til å redusere spredningen av piratkopiert innhold, har selskapet ennå langt igjen før de har utryddet det.

LES OGSÅ:

NRKs korrespondent slo av en prat med stjernene fra den amerikanske TV-serien «House of Cards». Fredag 14. februar er det premiere for seriens andre sesong.

SPILLER POLITIKERPAR: Kevin Spacey og Robin Wright spiller hovedrollene i den amerikanske TV-serien «House of Cards». Se intervjuet NRK gjorde med dem i forbindelse med lanseringen av sesong to i 2014.

Kulturstrøm

 • Tidligere NRK-profil Harald Tusberg er død

  Tidligere NRK-profil Harald Tusberg er død, melder VG.

  Tusberg ble 88 år gammel.

  Tusberg jobbet i NRK fra 1961 til 1996, og var blant annet kjent for NRK-programmer som «Smil til det skjulte kamera» i 1960-årene og «Dette er ditt liv» i 1980-årene.

  Tusberg var også forfatter, låtskriver og filmmanuskriptforfatter.

   Harald Tusberg
  Foto: NTB
 • Russisk journalist dømt til 8 år fengsel

  En russisk journalist som protesterte mot Russlands krigføring i Ukraina på TV, har blitt dømt til 8 års fengsel, skriver AFP.

  Journalisten Marina Ovsiannikova ble dømt for å ha spredt falsk informasjon om Russlands væpnede styrker.

  Ovsiannikova skapte overskrifter verden over da hun i mars 2022 stilte med en plakat der det sto «Nei til krig» midt under en nyhetssending. Hun var ansatt som redaktør i den statseide russiske TV-kanalen Kanal 1.

  I juli samme år aksjonerte hun igjen ved å stille seg opp i nærheten av Kreml med en plakat der det sto «Putin er en morder. Soldatene hans er fascister».

  (NRK/NTB)

  Marina Ovsjannikova møter pressa. Rundt ho er det kamera og mikrofonar.
  Foto: AFP