Netflix: Piratene er vår største konkurrent

LONDON (NRK.NO): Til tross for at mange i tv- og filmbransjen frykter piratstrømmetjenesten «Popcorn Time», tar Netflix det med knusende ro. Selskapet vil konkurrere dem ut av markedet.

Netflix

VIL SLÅ PIRATENE: Netflix tror en god betaltjeneste alltid vil være mer attraktiv enn pirattjenester.

Med seriesuksesser som «House Of Cards», «Orange Is The New Black» og «Lilyhammer» på samvittigheten, måtte strømmegiganten Netflix raskt konstatere at produksjonene deres også spres gratis på nett.

Men enkelte pirater gjør mer: De kopierer distribusjonen til Netflix og gjør filmer og tv-serier gratis tilgjengelig gjennom, nettopp, strømmetjenester.

Den mest omtalte heter «Popcorn Time».

– Måtte være bedre enn «gratis»

Netflix' mektige innholdssjef Ted Sarandos innrømmer at pirater er deres største rival.

Ted Sarandos

OFFENSIV: Netflix' innholdssjef Ted Sarandos sier selskapet ønsker å utkonkurrere pirattjenestene.

Foto: Espen Aas / NRK

– Vi skjønte raskt at vår største konkurrent over tid ville være piratene. Så vi må lage noe som er bedre enn «gratis» og gi forbrukerne en grunn til ikke å stjele. Jeg tror vi har hatt suksess med det, sier han til NRK.

I dag koster det billigste Netflix-abonnementet like under tusenlappen i året.

– Hver gang vi lanseres i et land, går torrent-trafikken (en måte å dele piratkopiert materiale på, journ. anm.) ned, sier Sarandos.

Tror de fleste seere er ærlige

Netflix' strategi er å forsøke å utkonkurrere pirattjenestene.

Da vi ble internasjonale, merket vi frustrasjonen hos publikummet, som ofte måtte vente flere år for å se serier som alle i USA snakket om. Derfor slipper vi serier i for eksempel Norge samme dag som i USA, sier Ted Sarandos.

– Vi bruker nettet til både å markedsføre og distribuere programmene. Jo mer vi kan fjerne vinduer mellom premieredatoer, jo mer effektive blir vi på å redusere piratvirksomheten, legger han til.

– Gjør konkurransen fra piratene det også det vanskeligere å øke prisen på abonnementene?

– Du kan øke prisen eller senke prisen, men det viktigste er at brukerne føler at de får valuta for pengene. Jeg tror de fleste seere er ærlige, og vil ha ærlig tilgang til seriene de vil se. Over tid blir pirattjenester mindre attraktive, mens de betalte tjenestene blir mer attraktive.

Saken fortsetter under bildet.

Fra House of Cards sesong tre

NETFLIX' FLAGGSKIP: «House Of Cards» er kanskje strømmetjenestens mest hyllede serie. I dag slippes sesong tre, hvor Francis Joseph «Frank» Underwood (Kevin Spacey) endelig har nådd sitt mål: presidentstolen.

Foto: David Giesbrecht / Netflx

Flaggskip med ny sesong

I dag slippes tredje sesong av den kanskje mest hyllede Netflix-serien: «House Of Cards».

I løpet av dagen blir også piratkopier av serien å finne på større og mindre uoffisielle nettsteder.

For selv om Netflix har bidratt til å redusere spredningen av piratkopiert innhold, har selskapet ennå langt igjen før de har utryddet det.

LES OGSÅ:

NRKs korrespondent slo av en prat med stjernene fra den amerikanske TV-serien «House of Cards». Fredag 14. februar er det premiere for seriens andre sesong.

SPILLER POLITIKERPAR: Kevin Spacey og Robin Wright spiller hovedrollene i den amerikanske TV-serien «House of Cards». Se intervjuet NRK gjorde med dem i forbindelse med lanseringen av sesong to i 2014.

Kulturstrøm

  • Operaen i Paris åpnet etter streik

    Lørdag åpnet operaen i Paris igjen dørene. Dansere og musikere har streiket sammen med andre i offentlig sektor i protest mot forslaget om å erstatte over 40 ulike pensjonssystem med ett. Streiken har kostet operaen mange millioner i tapte inntekter.