NRK Meny
Normal

Kripos varsler straffer for smugfotografering

De som tar og deler bilder av unge jenter tatt i smug risikerer straffeforfølgelse, varsler Kripos. Ifølge rådgivingstjenesten Slettmeg.no er dette et stadig økende problem.

Snikfotografering av ungjenter, skjermdump

ØKENDE PROBLEM: Intime bilder tatt i smug av unge jenter spres på nett. Flere av bildene er tatt på stranda og på treningsstudio, men også på steder hvor det er mulig å se under skjørtet eller ned i blusen. Bildet er en skjermdump fra et nettsted med snikfotograferte intimbilder.

Foto: Skjermdump av nettside

Bildene, som kalles «creepshots», blir tatt på stranda, på treningssenteret og andre offentlige steder, før de blir publisert på nett med fullt navn og informasjon om hvor jentene kommer fra.

Thomas Stærk

ØKT INNSATS: Thomas Stærk sier snikfotografering er utbredt i visse miljøer. Kripos vil øke innsatsen mot snikfotografering og deling av slike bilder på nett.

Foto: NRK

Selv om intim snikfotografering rammes av åndsverkloven og straffeloven, har få blitt straffet.

Kripos advarer likevel om at det er straffbart å ta og dele intime bilder tatt i smug.

– Dette er et fenomen som vi er opptatt av å få en slutt på og som vi vil markere at vi ikke aksepterer, sier Thomas Stærk som er seksjonsleder for internettrelatert etterforskningsstøtte i Kripos.

– Kan ikke føle seg trygge

Kripos har i lengre tid satset på å være til stede på nett. Nylig ble to menn tiltalt for å spre stjålne Snapchat-bilder og Thomas Stærk sier de som sprer snikfotograferte intimbilder også risikerer straffeforfølgelse.

Guro Skåltveit

VANSKELIG Å OPPDAGE: Guro Skåltveit råder de som er bekymret til å søke etter bilder av seg selv.

Foto: Datatilsynet/pressebilde

– Det er mange kategorier og grader av dette, men de som gjør noe som faller inn under det som er straffbart kan absolutt ikke føle seg trygge på at de ikke blir forfulgt fra vår side, sier Stærk.

På nettforumene er det nærmest blitt en sport å kunne oppdrive intime bilder av navngitte jenter, forteller Guro Skåltveit fra Datatilsynet.

– Det er om å gjøre å dele mest mulig bilder av enkelte jenter. På forumene spør brukerne spesifikt etter navngitte jenter fra forskjellig deler av landet.

Oppfordrer til internettsøk

Rådgivingstjenesten Slettmeg.no har mottatt mange henvendelser fra jenter som har funnet intimbilder av seg selv på nettet og mener omfanget har økt de siste årene.

Hans Marius Tessem

ØKENDE PROBLEM: Hans Marius Tessem forteller at Slettmeg.no mottok 500 henvendelser om uønskede bilder og videoer i fjor.

Foto: Monica Rikoll / NRK

– Jeg vil si at omfanget har vært ganske stort i noen år nå og dette kommer selvfølgelig av at alle telefoner har kamera. Det gjør det veldig enkelt å bilder i smug uten at den som blir avbildet vet om det, sier Hans Marius Tessem.

Bildene deles ofte på lukkede forum på nett og kan derfor være vanskelig å finne. Guro Skåltveit oppfordrer likevel de som er bekymret til å søke etter bilder av seg selv på nettet.

– Det er mange som har fått en overraskelse etter et enkelt Google-søk og som har funnet seg selv på kjipe steder på internett. Oppdager du bildene er det lettere å gjøre noe med det.

Kulturstrøm

 • Michael Jackson på Broadway

  En musikal inspirert av livet til Michael Jackson og med sanger fra hans rikholdige katalog åpner på Broadway i 2020. Musikalens handling skal føres i pennen av Lynn Nottage, kjent for å skildre marginaliserte mennesker. Nå gyver hun løs på Michael Jacksons liv, sammen med regissøren og koreografen Christopher Wheeldon. (NTB)

  Michael Jackson
  Foto: Nyhetsspiller
 • LHBT-handling kuttet fra actionfilm

  Den kinoaktuelle skuespilleren Danielle Pineda fra «Jurassic World: Fallen Kingdom», forteller til talkshowet Build at hennes rollefigur Zia Rodriguez egentlig er lesbisk. Replikken som avslørte det i filmen ble derimot kuttet på grunn av tidspress, forteller hun, ifølge Hollywood reporter.

  Mann sikter gevær mot dinosaur
  Foto: United International Pictures
 • Prince-arvinger bryter med Tidal

  Etter planen skulle musikktjenesten Tidal få eksklusiv rett til å strømme et nytt album i 14 dager når et nytt Prince-album slippes i 2019. Men etter Dagens Næringslivs avsløringer rundt triksing med strømmetjenesten, ønsker arvingene etter Prince å bryte kontrakten, ifølge nettstedet TMZ. Lyttertallene til Kanye West og Beyoncé på Tidal skal være manipulert med flere hundre millioner falske avspillinger, og kan bety dødsstøtet for Tidal, mener musikkjournalist Asbjørn Slettemark. Artisten Prince ble funnet død en heis i hjemmet sitt 21. april 2016.

  Prince på The purple rain-turne
  Foto: Nancy Bundt © PRN Music Corp.

Flere kulturnyheter