Hopp til innhold

Stadig flere tar slike bilder uten at du vet det

GJØVIK (NRK): På nettet kan det ligge slike bilder av deg – tatt i skjul uten at du visste det. Og problemet er økende.

Snikfotografering av ungjenter, skjermdump

Skjermdump fra et av mange nettsteder med intimbilder tatt i hemmelighet. NRK har av personvernhensyn anonymisert bildene.

Foto: Skjermdump av nettside

Hans Marius Tessem

Hans Marius Tessem i nett-tjenesten slettmeg.no

Foto: Monica Rikoll / NRK

– Vi får jevnlig henvendelser fra jenter som har funnet intimbilder av seg selv på nettet som de ikke visste om, sier Hans Marius Tessem, leder hos nettstedet slettmeg.no.

Stadig flere mennesker tar seksualiserte bilder av ungjenter og legger de ut på nett. Ifølge Tessem er det mange slike nettsteder, og omfanget er stort.

– Vi fikk 500 henvendelser om uønskede bilder og videoer i fjor. En god del av disse handler om snikfotografering. Vi tror også det er store mørketall, fordi folk ikke er klar over at de fotograferes, sier Tessem.

Få straffes

Snikfotograferingen, eller «creepshots» som det omtales som, skjer mange steder. Det kan skje der hvor man av naturlige årsaker har lite klær på seg, som på stranda eller treningsstudioet.

Men det kan også skje på bussen, på kafé eller alle andre steder når man i korte øyeblikk har kroppen slik at det er mulig å se under skjørtet eller ned i blusen.

Intim snikfotografering rammes både av åndsverkloven og straffeloven. Men få straffes.

– Vi ser at slike saker av ressurshensyn ikke etterforskes godt nok, sier Hans Marius Tessem i slettmeg.no.

– Fjerner friheten

Tanken om at noen fotograferer dem uten at de selv er klar over det, for så å dele bildene på nett, er skremmende for flere unge NRK har snakket med.

– Man føler jo at man må dekke seg til på stranda, sier Anne Aslesen, som NRK treffer på Høgskolen i Gjøvik.

– Slik snikfotografering kan føre til at folk blir engstelige. Det fjerner litt av friheten til jentene, sier kompisen Tom Futago Skjellerud.

– Si fra!

Hans Marius Tessem sier at ungjentene ikke må slutte å sole seg fordi de er redde.

– Det er ikke de som gjør noe galt.

Han oppfordrer de som ser snikfotografering om å si fra.

– Si fra til den som blir fotografert, og også til den som fotograferer. Det er jo pinlig å bli tatt på fersken, og det kan ha preventiv effekt.

Dersom du vil sjekke om det er uønskede bilder av deg på nettet, kan du selv søke ved blant annet å bruke Googles bildesøktjeneste. Trenger du hjelp til å fjerne, kan du kontakte slettmeg.no, som er en gratis tjeneste.