Hopp til innhold

Rekordmange følte seg krenket på nett

Flere enn noensinne kontaktet i fjor Slettmeg.no for å få fjernet bilder og annen informasjon fra nettet. Men mange av disse ønsket ikke å involvere politiet.

Rekordmange mennesker tok kontakt med tjenesten slettmeg.no i fjor. De ønsket å fjerne bilder eller annen informasjon fra nettet. Men mange vegrer seg for å anmelde sakene. De føler skam.

UBEHAGELIGE NETTOPPLEVELSER: Skoleelevene Malin Carlsen (til venstre) og Martine Egeland sier de har opplevd at bilder av dem har havnet på nett uten deres samtykke. Se innslaget fra Dagsrevyen.

Rådgivningstjenesten Slettmeg.no mottok i fjor 7 344 henvendelser fra folk som ønsker hjelp til å få slettet bilder eller annen informasjon om dem fra internett.

Det er en økning på 19 prosent fra 2013, viser tjenestens årsrapport.

Se faktaboksene for mer informasjon fra årsrapporten.

Mener sakene er tabubelagte

Den sier videre at mange av sakene er alvorlige og bør straffeforfølges. Men i flere tilfeller oppgir ofrene at de ikke ønsker å involvere politi.

Hans Marius Tessem

MANGE ALVORLIGE SAKER: Det opplevde seniorrådgiver Hans Marius Tessem i Slettmeg.no i fjor.

Foto: Monica Rikoll / NRK
Thomas Stærk

VIL HA ANMELDELSER: Kripos' Thomas Stærk sier de som opplever straffbare krenkelser på nett må anmelde forholdet.

Foto: NRK

– Mange opplever sakene som så tabubelagte at de ikke ønsker å søke hjelp. De vil ikke kontakte mor og far eller politiet, sier seniorrådgiver Hans Marius Tessem i Slettmeg.no.

Typisk for slike saker er utpressing, «hevnporno», lagrede Snapchat-bilder og falske profiler (se faktaboks).

Kripos: – Alvorlig

Det er alvorlig at flere ikke ønsker å anmelde saker om krenkelser på nett, mener lederen av Kripos' seksjon for internett­relatert etterforskningsstøtte.

– Anmeldelser er viktige utgangspunkt for å starte en etterforskning. I tillegg gir de oss datagrunnlag for å forstå omfanget av fenomenet og hvilke arenaer det foregår på, sier Thomas Stærk.

Han sier at Kripos ikke har statistikk over hvor mange anmeldelser de får inn som omhandler krenkelser på nett.

– Vi har ingen spesifikke tall for den type forhold, men vårt inntrykk er at anmeldelsene er ganske få, sier Stærk.

LES OGSÅ:

Nettskyer og lignende lagringstjenester er ikke nødvendigvis helt sikre. – Bruk ulike passord og tenk igjennom bruken, råder NorSIS.

BRUK ULIKE PASSORD: Nettskyer og lignende lagringstjenester er ikke nødvendigvis helt sikre. – Bruk ulike passord og tenk igjennom bruken, råder NorSIS, som står bak Slettmeg.no.

Rådgiver i Datatilsynet, Ole Morten Knudsen,

BLE RASKT POPULÆRT: Rådgiver i Datatilsynet sto bak oppstarten av Slettmeg.no. Se rådgiver Ole Morten Knudsen fortelle om tjenestens raske popularitet. Fra Morgennytt 17. september 2010.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.