NRK Meny
Normal

Knausgård: – Jeg aksepterer å våkne opp nedtrykt

Forfatter Karl Ove Knausgård våkner opp nedstemt hver eneste dag – men har ingen ønsker om å gå i terapi og bli bedre.

Karl Ove Knausgård på besøk hos Skavlan, og snakker om at han våkner opp nedstemt hver eneste morgen.

VIDEO: Karl Ove Knausgård våkner opp nedstemt hver morgen.

Blant gjestene på kveldens Skavlan er forfatter Karl Ove Knausgård, aktuell med sin fire bind store serie om årstidene, hvor han forklarer verden for barn.

Les anmeldelse: Knausgård på solsida.

Blant temaene Fredrik Skavlan tar opp med Knausgård, er forfatterens sinnelag. Som Knausgård er inne på i sin seksbinds Min Kamp-serie, våkner han opp ulykkelig hver morgen.

Fokuserte på det negative

Knausgård avslører at suksessen med Min Kamp ikke har endret dette. Hver morgen våkner han nedstemt, forteller han i intervjuet med Skavlan.

– Hvorfor gjør du det? Du er Norges mest suksessrike forfatter, kanskje siden Ibsen. Hvordan kan du det?, spør programlederen.

– Det vet jeg ikke. Det er sånn jeg er, det er en del av min personlighet Men jeg fokuserer også alltid på det negative. Jeg var i USA og fikk en pris på en utdeling. Der var det filmskapere, motefolk, helt hinsides. Det som jeg kommer ut derfra med er en skamfølelse. At jeg holdt en veldig dårlig takketale. Når de presenterte meg viste de en film fra at de besøkte meg hjemme i Skåne, og der var det et bord som var fylt med sigarettsneiper og kopper – og det var det de fokuserte på. Veldig uglamorøst, sier Knausgård, som den siste tiden har blitt hedret for sitt forfatterskap i både USA og Tyskland .

– Som en frik

– Jeg er som en frik i en sånn sammenheng, hvor blant annet Angelina Jolie var. Det er ingen sigarettsneiper hjemme hos henne. Da tenker jeg – hvorfor gjør jeg dette? Jeg blir full av skam. Men det er det som er drivkreftene, det er derfor jeg skriver.

– Men tenker du at du skulle vært mer glamorøs?

– Jeg kunne helt sikkert gått i terapi, så ville dette vært fikset etter en måned eller to, men det vil jeg ikke. Da vil jeg bli lykkelig, og da vil jeg ikke skrive. Det er en del av måten jeg lever på, og jeg aksepterer det. Jeg våkner opp nedtrykt, og det blir bedre og bedre i løpet av dagen. Men det å skrive er fylt av lykke for meg – ikke på en åpenbar måte, men det er noe veldig godt med det, sier Knausgård.

Intervjuet med Knausgård sendes på Skavlan klokka 21.25 på NRK1

Karl Ove Knausgård er på besøk hos Skavlan, og forteller at han har tatt DNA-test.

VIDEO: Knausgård tror han vet hva han skal dø av.

Kulturstrøm

  • Se NRKs dokumentar om Pushwagner

    I 2008 fikk Pushwagner mer enn ti henvendelser fra produsenter som ville lage dokumentar om kunstneren. Mannen som hadde mistet alt, og som ingen trodde ville kunne reise seg igjen. Men i 2008 skjer det ingen trodde var mulig, Pushwagner fikk sitt internasjonale gjennombrudd. NRK-regissør Kristin Rosenløw Eeg fulgte ham gjennom dette fantastiske året.

  • Maler for åpen scene

    I hele april har ni kunstnere fra ulike steder i verden bodd sammen og hatt Galleri Ramfjord i Oslo som sitt atelier. Anledningen for kunstmønstringa er galleriets 20-årsjubileum, forteller innehaver og daglig leder Elisabeth Ramfjord. I galleriets åpningstid kan besøkene kan se kunstnerne i arbeid, og resultatene kan sees i utstilling fra 5.–20. mai.(NTB)

    Laster Instagram-innhold