Knausgård fikk nyopprettet amerikansk litteraturpris

Karl Ove Knausgård er som første forfatter noensinne tildelt prisen i klassen for litteratur, i Wall Street Journal’s Innovator Award i New York.

Karl Ove Knausgård

Karl Ove Knausgård høster heder i New York denne uken. I kveld er han dessuten gjest i amerikanske The Late Show.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Den amerikanske finansavisen The Wall Street Journal deler årlig ut priser i flere kategorier, men i år er det første gang de deler ut en egen litteraturpris.

Karl Ove Knausgård mottok prisen på Museum of Modern Art i New York. Blant gjestene var stjerner som Robert de Niro til stede, Brad Pitt og Angelina Jolie. Sistnevnte fikk prisen i film-kategorien. Wall Street Journal’s Innovator Award deles ut i de sju kategoriene film, litteratur, kunst, mote, design, teknologi og merkevare.

Samtidig brettes Knausgård ut i et stort portrett i den innflytelsesrike avisen, der han omtales som banebrytende ved å skrive seksbindsverket «Min kamp».

Populær nordmann

Det er stor interesse for den norske forfatteren i USA. Hittil har fire av «Min kamp»-bøkene blitt utgitt her, og alle har fått gode omtaler og mye pressedekning.

Karl Ove Knausgård

Karl Ove Knausgård ble hedret under kulturarrangementet Library Lions i New York Public Library tidligere i uken.

Foto: Zimbio/Getty Images

Denne uken ble Knausgård dessuten hedret i en seremoni som biblioteket New York Public Library arrangerer en gang i året for å feire personer som har utmerket seg innen kulturfeltet. Han stiller i godt selskap, for blant tidligere vinnere er Nelson Mandela, Philip Roth og Salman Rushdie.

Denne høsten har Knausgård dessuten blitt tildelt to andre internasjonale priser – Malaparte-prisen i Italia og Die Welts Litteraturpris, sistnevnte mottar han i Tyskland i morgen.

– Risikerer å dumme meg ut

I kveld er Knausgård dessuten gjest i det legendariske TV-talkshowet The Late Show. Bare seks nordmenn har gjestet programmet tidligere, og Knausgård er den første norske forfatteren i showet.

– Hvis man dummer seg ut der, dummer man seg ikke bare ut for flere millioner, men for YouTube i mange år fremover, sa Knausgård til NRK-programmet Aktuelt før han reiste til USA.

Se video: – Jeg flyktet inn i litteraturen som liten, forteller Karl Ove Knausgård i intervju med Ole Torp i Aktuelt.

Direkte fra studio om politikk, kultur og samfunnsliv. Programleder er Ole Torp.

Kulturstrøm

  • Prisdryss på Golden Globe

    Filmene«Nomadland», «Borat Subsequent Moviefilm» og TV-serien «The Crown» vant priser under Golden Globes-utdelingen i natt. «Nomadland»-regissør Chloé Zhao ble den andre kvinnen i historien til å få regiprisen.

  • Enda et unikt funn i Pompeii

    Utgravingene som startet opp i januar har avdekket det ene utrolige funnet etter det andre.