NRK Meny
Normal

Knausgård mottok tysk litteraturpris

BERLIN (NRK): – Dette er en ordentlig stor pris for meg. Jeg er veldig glad, sier Karl Ove Knausgård om å vinne Die Welts litteraturpris.

Karl Ove Knausgård mottok tysk litteraturpris

PRESTISJEPRIS: Karl Ove Knausgård er den 17. mottakeren av Die Welts litteraturpris. Prisen ble delt ut i Axel-Springer-Haus i Berlin.

Foto: Guri Norstrøm / NRK

Die Welts litteraturpris består av 10.000 euro og er til minne om Willy Haas, som i 1925 grunnla Die literarische WELT.

– Da jeg holdt på med tysk litteratur, skjønte jeg hvor mye det er og hvor utrolig rikt det er. Dette er en ordentlig stor pris for meg. Jeg er veldig glad for den, sier Karl Ove Knausgård til NRK.

Forfatteren er den 17. mottakeren av litteraturprisen. Tidligere vinnere er Haruki Murakami (2014), Albert Ostermaier (2011), Daniel Kehlmann (2007), og Yasmina Reza (2005).

- Helt ubegripelig

Knausgård har solgt 230 000 bøker i Tyskland. Selv tror han suksessen skyldes at folk kan kjenne seg igjen i det han skriver.

– Det finnes noe universelt i det. Alle har vært 16 år. Jeg kan ikke forklare det. Det er helt ubegripelig for meg.

I juryens begrunnelse heter det blant annet at Knausgård er et litterært fenomen. Med sin seksbinds romansyklus Min kamp på flere tusen sider har han redefinert samtidens selvbiografiske litteratur på en radikal måte, skrev NTB da det ble kjent at han vant prisen.

Hedret i USA

Torsdag ble Knausgård hedret i New York. Den amerikanske finansavisen The Wall Street Journal deler hvert år ut priser i flere kategorier under Innovator Award. I år delte de for første gang ut en egen litteraturpris, og Knausgård ble den første vinneren.Selv tror han ikke de gjeve prisene skal skape prestasjonsangst i form av skrivesperre.

– Det er ikke aktuelt, jeg kan ikke tillate meg det. Jeg har ikke så mange år igjen å skrive. Kunsten er å ikke tenke på det, være hjemme, gjøre det jeg alltid gjør. Jeg regner meg fortsatt som en underdog i egen virkelighet. Dette forandrer ingenting.

Karl Ove Knausgård

VANT: Torsdag vant Knausgård litteraturpris under Innovator Award, arrangert av The Wall Street Journal.

Foto: Zimbio/Getty Images
Karl Ove Knausgård, Harald Eia, Jo Nesbø skal på turne.

PÅ TURNE: Jo Nesbø, Karl Ove Knausgård og Harald Eia skal på bokbad-turne sammen i desember.

Karl Ove Knausgård avslørte på Aktuelt detaljer rundt sin neste roman.

AKTUELT: Da Karl Ove Knausgård besøkte Aktuelt i slutten av oktober, avslørte han at han skal skrive om Bergen på 90-tallet i sin neste roman.

Kulturstrøm

 • Den vanskelege skrivinga

  Han brukte éi veke på førsteutkastet. Så brukte han fem år på å skrive det om til ein roman. Høyr forfattar Jan Kristoffer Dale i Sommer i P2.

  - De kalte oss for «griser», «feite svin» og «fleskeberg». De kalte oss for mye mer. Nå spør folk meg om jeg kan fortelle. I Sommer i P2 forteller forfatter Jan Kristoffer Dale om opplevelsene i oppveksten som har formet ham, om forfattere som har inspirert ham - og om sin egen skriving.
 • Borats «Who is America» provoserer

  Sacha Baron Cohen – også kjent som Borat – er tilbake med satireshowet «Who is America». Flere republikanske politikere føler seg snytt etter å ha blitt intervjuet av komikeren i en fiktiv rolle, om hvorvidt barn skal ha rett til å bære våpen. En av dem er Joe Wilson, som sitter i Kongressen for staten South Carolina. Han må stå for å ha uttalt følgende: – En treårig kan ikke forsvare seg selv mot et angrep ved å kaste et Hello Kitty-penal mot angriperen. Grunnlovens fedre satte ingen aldersgrense på loven. Se saken på Danmark Radios nettsider.

  Who is America satireshowet til Sacha Baron Cohen
  Foto: HBO
 • Vokalisten forlét Kvelertak

  Erlend Hjelvik sluttar i Kvelertak. På Facebook-sida til bandet skriv vokalisten at måla og motivasjonen til bandet har bevega seg i ulike retningar. Fansen reagerer i hopetal i kommentarfeltet under posten. Kvelertak vil halde fram utan Hjelvik, og dei fire annonserte festivaldatoane til bandet i sommar blir gjennomført med gjestevokalistar, melder VG.

  Kvelertak på Slottsfjell 2013
  Foto: Kim Erlandsen / NRK P3