Hopp til innhold

Knausgård mottok tysk litteraturpris

BERLIN (NRK): – Dette er en ordentlig stor pris for meg. Jeg er veldig glad, sier Karl Ove Knausgård om å vinne Die Welts litteraturpris.

Karl Ove Knausgård mottok tysk litteraturpris

PRESTISJEPRIS: Karl Ove Knausgård er den 17. mottakeren av Die Welts litteraturpris. Prisen ble delt ut i Axel-Springer-Haus i Berlin.

Foto: Guri Norstrøm / NRK

Die Welts litteraturpris består av 10.000 euro og er til minne om Willy Haas, som i 1925 grunnla Die literarische WELT.

– Da jeg holdt på med tysk litteratur, skjønte jeg hvor mye det er og hvor utrolig rikt det er. Dette er en ordentlig stor pris for meg. Jeg er veldig glad for den, sier Karl Ove Knausgård til NRK.

Forfatteren er den 17. mottakeren av litteraturprisen. Tidligere vinnere er Haruki Murakami (2014), Albert Ostermaier (2011), Daniel Kehlmann (2007), og Yasmina Reza (2005).

- Helt ubegripelig

Knausgård har solgt 230 000 bøker i Tyskland. Selv tror han suksessen skyldes at folk kan kjenne seg igjen i det han skriver.

– Det finnes noe universelt i det. Alle har vært 16 år. Jeg kan ikke forklare det. Det er helt ubegripelig for meg.

I juryens begrunnelse heter det blant annet at Knausgård er et litterært fenomen. Med sin seksbinds romansyklus Min kamp på flere tusen sider har han redefinert samtidens selvbiografiske litteratur på en radikal måte, skrev NTB da det ble kjent at han vant prisen.

Hedret i USA

Torsdag ble Knausgård hedret i New York. Den amerikanske finansavisen The Wall Street Journal deler hvert år ut priser i flere kategorier under Innovator Award. I år delte de for første gang ut en egen litteraturpris, og Knausgård ble den første vinneren.Selv tror han ikke de gjeve prisene skal skape prestasjonsangst i form av skrivesperre.

– Det er ikke aktuelt, jeg kan ikke tillate meg det. Jeg har ikke så mange år igjen å skrive. Kunsten er å ikke tenke på det, være hjemme, gjøre det jeg alltid gjør. Jeg regner meg fortsatt som en underdog i egen virkelighet. Dette forandrer ingenting.

Karl Ove Knausgård

VANT: Torsdag vant Knausgård litteraturpris under Innovator Award, arrangert av The Wall Street Journal.

Foto: Zimbio/Getty Images
Karl Ove Knausgård, Harald Eia, Jo Nesbø skal på turne.

PÅ TURNE: Jo Nesbø, Karl Ove Knausgård og Harald Eia skal på bokbad-turne sammen i desember.

Karl Ove Knausgård avslørte på Aktuelt detaljer rundt sin neste roman.

AKTUELT: Da Karl Ove Knausgård besøkte Aktuelt i slutten av oktober, avslørte han at han skal skrive om Bergen på 90-tallet i sin neste roman.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober