Hopp til innhold

Jazzlegende startet musikkfestival på fjellet: – Wow, her er det fint!

Jazzmusiker Bugge Wesseltoft kjøpte hytte på Imingfjell for over ti år siden. Så forstod han etter hvert at han måtte bruke de naturskjønne omgivelsene for å skape musikkopplevelser.

Bugge Wesseltoft og hunden Lykke

Bugge Wesseltoft, her med hunden Lykke, forelsket seg i Imingfjell og ville gjerne skape litt blest om stedet. Nå arrangeres Imingfjellfestivalen for tredje gang.

Foto: Aurora Henni Krogh / NRK

Bugge Wesseltoft er så nær du kommer en legende i norsk jazz i dag. Jazzmusikeren har ikke bare bemerket seg internasjonalt som pianist, han har også gjort det godt som produsent og komponist. Om ikke det er imponerende nok, så har Bugge også startet sin egen festival.

NRK besøker i sommer en rekke norske festivaler, og den siste på turen er Imingfjell. Festivalen har rundt 350 gjester hvert år.

Til tross for den lille størrelsen kan den skilte med opptredener fra artister som Jan Eggum og Solveig Slettahjell. Elektronika og slampoesi fra Fredrik Høyer, Bendik Baksaas og Helga Myhr, samt nytt og gammelt DeLillos – og Bugge Wesseltoft selv.

Han og kona Marie Arneberg kjøpte hytte ved Sønstevatn i 2010, og har siden forelsket seg i stedet.

– Vi elsker å være her både sommer, høst og vinter, sier Wesseltoft til NRK.

Imingfjellfestivalen

Festivalen ligger idyllisk til ved Imingfjell på Hardangervidda like ved Uvdal, et sted Bugge selv har et sterkt forhold til.

Foto: Aurora Henni Krogh / NRK

Ville gjøre Imingfjell kjent

Wesseltoft ville gjerne dele denne naturperlen med folk og sette Imingfjell på kartet. Slik begynte ideen om festivalen å spire.

– Vi hadde lyst til å lage en bitte liten greie hvor vi kunne sitte og spille litt, og la folk både høre på musikk og se utover vannet. Dette området er ikke så kjent for folk som ikke er herfra eller har hytte her, så jeg ville forsøke å skape litt blest om stedet fordi det er så fint her.

Det fikk øynene opp hos den lokale turistheimen og Uvdal trivselslag. Da begynte ballen å rulle.

– Jeg kom i kontakt med en fantastisk gjeng i Uvdal trivselslag, som spurte meg og sa: «Vi har hørt at du har lyst til å lage en festival. Kan vi ikke få til det?». Så svarte jeg «jøss, ja, hvorfor ikke? Vi prøver det!». Og nå er dette tredje året.

Solveig Slettahjell Imingfjellfestivalen

Solveig Slettahjell var første artist på scenen på Imingfjellfestivalen 2021.

Foto: Aurora Henni Krogh / NRK

Etter ti år forteller Wesseltoft at han nok setter enda større pris på det å komme seg ut i naturen nå, enn han gjorde da han kjøpte hytta.

– Jeg synes nesten det ser enda finere ut i dag enn det var for ti år siden. Når jeg kommer kjørende ned og ser det vannet, tenker jeg: «Wow, her er det fint!». Jeg vet ikke om det har noe med alder å gjøre, men etter hvert setter man pris på det på en ny måte, sier han og utdyper:

– Da jeg var ung så lag jeg liksom aldri merke til natur. Nå synes jeg at noe av det fineste jeg opplever, er sånne små øyeblikk der man er på et fint sted.

Bendik Baksaas og Helga Myhr på Imingfjellfestivalen

Bendik Baksaas og Helga Myhr på Imingfjellfestivalen.

Foto: Aurora Henni Krogh / NRK

Lars Lillo-Stenberg: – En vakker opplevelse

Imingfjellfestivalen har stort sett Bugges bekjente på line-upen, noe som ikke er tilfeldig.

– Vi er en veldig liten festival og har ikke noen voldsomme budsjetter. Jeg synes likevel vi har fått tak i noen fantastiske artister. Men det er jo fordi jeg kjenner dem og kan spørre om de har lyst til å være med på en opplevelse. De sier jo ja, så snille som de er, sier Wesseltoft og legger til at de nok ikke får besøk av Kygo med det første.

En av årets artister er Lars Lillo-Stenberg, som både spiller som DeLillos og med Wesseltoft selv.

– Jeg spiller en konsert tidlig om morgenen sammen med Lars Lillo-Stenberg. Vi lagde en Grieg-plate sammen, så vi skal spille fra den, forteller jazzmusikeren.

Morgenkonserten er tradisjon for Wesseltoft, som forteller at det nesten snødde bort da han skulle gjøre den første året festivalen ble arrangert.

Lars Lillo-Stenberg på Imingfjell

Lars Lillo-Stenberg er takknemlig for å få opplevelsen av å spille på Imingfjell.

Foto: Aurora Henni Krogh / NRK

I år ble morgenkonserten spilt i strålende vær.

– Det var helt vanvittig flaks med været, forteller Lillo-Stenberg til NRK.

Han forteller videre at siden det ikke er hans egenskrevne tekster var konserten litt ekstra utfordrende, men at det gikk fint.

– Jeg er veldig fornøyd og takknemlig for at Bugge inviterte meg opp til denne vakre opplevelsen, sier Lillo-Stenberg. Kvelden før spilte han en lengre konsert med DeLillos.

Wesseltoft forteller at disse musikk-øyeblikkene de har i fellesskap betyr mye for ham, og er noe han gjerne vil dele.

– Det var det som var drømmen da; å lage en konsert og en god opplevelse for noen. Jeg håper det betyr noe for andre også.

– Det jeg driver med er å forsøke å skape noen ålreite øyeblikk for de som hører på, sier Wesseltoft.

Festivalgjengere på Imingfjellfestivalen

Marie Falkenberg og May-Britt Yri Lind er på Imingfjell for andre år på rad.

Foto: Aurora Henni Krogh / NRK

– Er nok mer fjellfolk enn festivalfolk

Man kan nok også konstatere at det ikke er det tradisjonelle festivalpublikummet man møter på Imingfjellfestivalen. Wesseltoft forteller at det er mest hyttefolk og folk fra nærområdet som tar turen.

– Det er mest folk som har en tilknytning til området, eller som er glade i fjellet på et eller annet vis.

Noen som er glade i fjellet er Marie Falkenberg og May-Britt Yri Lind. De er på Imingfjell for andre år på rad.

– Vi liker jo begge den kombinasjonen av musikk og det å være litt over tregrensa, forteller Lind.

– Fjell, herlig musikk og stemning, det slår ikke feil, legger Falkenberg til.

Marie Falkenberg og May-Britt Yri Lind - Imingfjellfestivalen

Damene gleder seg til å se Fredrik Høyer og Darling West og DeLillos.

Foto: Aurora Henni Krogh / NRK

Damene medgir at de nok er mer fjellfolk enn festivalfolk, og at de trives godt på Imingfjell.

– Det er jo et mer voksent publikum her. Jeg tror kanskje at vi er noe av den yngre garde. Dette er en roligere type festival.

Det de husker best fra fjoråret er morgenkonserten med Bugge Wesseltoft og Nils Petter Molvær.

– Den morgenkonserten hvor du ligger inni teltet og er litt sliten etter gårsdagens moro, så blir du vekket av fin musikk på morgenkvisten, det er noe eget. Å ta med seg kaffe og høre det på er magisk, sier May-Britt Falkenberg.

– Hvem gleder dere til å se i år?

– Fredrik Høyer og Darling West, sier May-Britt Yri Lind, mens May-Britt Falkenberg gleder seg mest til DeLillos.

Bugge selv sier at det er dette som er drømmen. Det å skape gode opplevelser for andre.

– Jeg er jo jazzmusiker, en improviserende musiker. Jeg er ekstremt opptatt av øyeblikket. Det å fange øyeblikk, være til stede og skape noe med de man spiller og er sammen med, sier han.

Vil du se mer fra Imingfjellfestivalen og de andre festivalene vi besøker? Sjekk Festivalsommer i NRK TV, eller på NRK 1 tirsdag 20.20.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.