NRK Meny
Normal

Jay-Z refset Spotify, Beats og Youtube i freestylerap

Tidals hardt prøvede toppsjef kom med syrlige stikk til konkurrenter og tvilere i verseform under en eksklusiv konsert.

Jay-Z på scenen

KOM TIL SIN EGNE: Tidal-eier Jay-Z møtte et takknemlig publikum da han forsvarte Tidal foran en sal fullsatt av Tidal-brukere i New York lørdag.

Foto: Theo Wargo / Afp

Se et videoopptak fra konserten nederst i artikkelen.

Helt siden rapper-produsent-hiphopmogul Jay-Z noe overraskende kjøpte den norske strømmetjenesten Wimp, har han måtte kjempe mot kritikere på flere fronter.

Først var det strømmetjenestens høye pris som tiltrakk kritikk, deretter var det artistenes fjerning av egne låter fra andre strømmetjenester som møtte motbør.

I april tok sjefen selv til Twitter for å forsvare tjenesten, etter at kritikere påpekte at appen ikke lenger var blant de 700 mest nedlastede Iphone-appene i USA, og at brukerbasen knapt hadde økt etter oppkjøpet.

Kalte Youtube skurker

Under en eksklusiv konsert for Tidal-abonnenter i New York lørdag, tok Jay-Z nok en gang strømmetjenesten i forsvar, denne gangen i verseform, skriver The Verge.

Se video nederst i artikkelen.

I tilsynelatende improviserte linjer kom han med et stikk til tidligere Beats-medeier James Iovine, som ifølge rykter skal ha forsøkt å lokke artister vekk fra eksklusivitetsavtaler med Jay-Zs strømmetjeneste.

Også Google, som driver strømmetjenesten Play og via datterselskapet Youtube er en stor musikktilbyder, fikk sitt digipass påskrevet.

Jimmy Iovine offered a safety net. Google dangled around a crazy check. But I feel like Youtube was the biggest culprit. Them n***as pay you a tenth of what you're supposed to get.

Fritt oversatt: «Jimmy Iovine tilbød et sikkerhetsnett. Google fristet med en sinnssyk sjekk. Men jeg føler Youtube var den største skurken. De n***erne betaler en tidel av hva du skulle ha hatt», rappet Jay-Z.

Mener han blir urettferdig behandlet

Etter et mellomspill med hyllester til Freddie Gray, Trayvon Martin og Michael Brown, vendte Jay-Z tilbake til Tidal og konkurrentene.

Tidal-sjefen har tidligere hevdet at han er utsatt en svertekampanje fra Tidals konkurrenter.

Under sin freestyle-tirade gjentok hiphopgründeren påstandene, og antydet at han blir dømt hardere på grunn av hudfargen sin, også av afroamerikanere.

You bought nine Iphones and Steve Jobs' rich. Phil Knight's worth trillions, you still bought those kicks. Spotify's nine million, you ain't said shit. Lucy you got some 'splainin' to do. The only one you hating on look the same as you ... Thats cool, I know they're trying to bamboozle you ... spending millions on really trying to confuse you.

«Du kjøpte ni iphoner, og Steve Jobs er rik. Phil Knight (Nike-grunnlegger) er verdt billioner, du kjøpte fortsatt de joggeskoa. Spotify er ni millioner, du har ikke sagt en dritt. Lucy, du har en del å forklare (en referanse til femtitallskomiserien «I Love Lucy», journ.anm.). Den eneste dere hater på ser ut som dere. Det er greit, jeg vet de prøver å rundlure dere. Bruker millioner på å virkelig prøve å forvirre dere.»

Konserten lørdag var et lukket arrangement for Tidal-brukere, og besto av en rekke låter som ikke tidligere har vært fremført live, eller ikke har vært fremført på mange år. Brukerne hadde selv meldt seg på ved å dele spillelister fra strømmetjenesten med en spesiell emneknagg.

Kulturstrøm

 • Retroleker redesignet

  En vandreutstilling viser utviklingen av de berømte trelekene fra tidligere Tjekkoslovakia. Bildet her viser hesten som i ny versjon har blitt en alikorn. Nå vises denne koselige delen av europeisk håndverkstradisjon fram på en av de 550 utstillingene under London Design Fair 2018 i september. Les mer om lekene i saken til Wallpaper.

  Alicorn treleke
  Foto: Kutulu
 • Politisk trappepoesi

  En ukjent gatepoet har brukt trappene til Kunsthøgskolen i Oslo til å kritisere institusjonen, blant annet for å ikke ha tatt tak i varsling om seksuell trakassering og for å være en skole for hvite. – Det er et stykke igjen til kategorien vandalisme, sier rektor Jørn Mortensen til Aftenposten.

  Trappepoesi på Kunsthøgskolen i Oslo
  Foto: Christel Marie Blunck