Hopp til innhold

– Det er kun Jay Z og teamet hans som vet hva som skjer

Et knapt døgn etter Jay Zs lansering av den «norske» strømmetjenesten Tidal har selskapet tidoblet aksjekursen og blir omtalt i alle kanaler. Men nøyaktig hva det er tjenesten skal tilby og hvordan de skal lykkes, er fortsatt i det blå.

Alicia Keyes

KJENDISFEST: Alicia Keyes var blant de store navnene hiphopmogul Jay Z hadde fått med seg til å heie frem strømmetjenesten Tidal. Nøyaktig hvordan tjenesten skal erobre verden, er fortsatt uklart.

Foto: Jamie McCarthy / AFP

Arnt Maasø

HAR TROA: Strømmemarkedet er et åpent felt utenfor Norden, mener medieforsker Arnt Maasø.

Foto: UiO
Kjartan Slette

KREATIV KONTROLL: Signalet om større kontroll fra artistenes side er interessant, men det er fortsatt for tidlig å si hva det innebærer, sier tidligere Wimp-topp Kjartan Slette.

Foto: Unacast

– Tidal har en god tjeneste, og har vist at de er stabile, har god lydkvalitet og et ok grensesnitt. De har det som skal til teknisk sett, nå gjenstår det å se om de klarer å overbevise brukerne, sier Arnt Maasø, førsteamanuensis ved Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo.

Han har forsket på bruk av strømmetjenester i Norge, og fulgte den internasjonale lanseringen av «nye Wimp» mandag kveld norsk tid.

– Fortsatt et åpent felt

Fortsatt er lite kjent om hvordan den tidligere norske strømmetjenesten skal erobre verden, men Maasø mener Tidal kan ha gode sjanser ettersom musikkstrømming fortsatt er lite utbredt utenfor Norden.

– Strømming er fremdeles et veldig åpent marked, og selv om mange av dem som er mest musikkinteresserte vet om strømming og bruker det, er det nok mulig å «ta» det store markedet, mener medieforskeren.

Maasø tror selskapet går inn på det globale markedet på rett tid.

– Det antas at Apple kommer til å relansere strømmetjenesten sin innen kort tid, så det kommer trolig til å bli mye oppmerksomhet rundt strømming. Og da er Tidal godt posisjonert for å delta i løpet.

– Har aldri hatt større sjanse for å lykkes

– Det er helt umulig å si noe konkret om hva fremtida bringer for Tidal. Per nå er det bare Jay Z og hans team som vet hva som skal skje, sier Kjartan Slette, som var sentral i Wimp frem til 2014, og som siden har startet selskapet Unacast sammen med en tidligere Wimp-kollega.

Han understreker at det fortsatt er uklart nøyaktig hva som ligger i artistenes argumenter om å ta musikken tilbake til artistene.

– Signalet om at artisten har kontrollen, er svært interessant. Nøyaktig hva det betyr, vet ingen, men det er potensielt dramatiske endringer industrien står overfor dersom dette ikke bare er et PR-blaff.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.