Hopp til innhold

– Typisk meg å gjøre begge deler

Birgit Røkkum Skarstein (24) er ikke snauere enn at hun satser mot både vinter-OL i Sotsji 2014 og sommer-OL i Rio de Janeiro 2016 i en idrett hun startet med i fjor.

Birgit Røkkum Skarstein

Birgit Røkkum Skarstein under sin første internasjonale regatta i Italia, 17. mai 2013.

Foto: Privat

Birgit røkkum Skarstein

Kratt, myr og fjell var ingen hindring for Birgit og rullestolen under 'Ingen grenser'.

Foto: Håvard Jenssen / NRK
– Det er skummelt å si at jeg satser mot Sotsji og Rio. Nivået er høyt, men det hadde vært gøy å kvalifisere seg, sier Birgit Røkkum Skarstein til NRK.no – og legger til at hun i aller høyeste grad tror det er en realistisk målsetning.

Det er iallfall ingen tvil om at den blide 24-åringen, som mistet førligheten i beina etter en sykehustabbe i 2010, har gode sjanser i et eventuelt Paralympics. Da hun debuterte i grenen pararoing i begynnelsen av mai, hadde hun så høyt tempo at hun slo gullvinneren fra London i 2012.

Les også: Ingen Grenser-Birgit satser på Paralympics

Nett-TV: Se hele sesong 2 av «Ingen grenser» om igjen her

Fortsetter studiene

Roingen startet hun med før jul, da hun fant ut at hun trengte en idrett å drive med om sommeren når skikjelken sto parkert. Og i slutten av april kom beskjeden om at hun var tatt ut på rekruttlandslaget i ski for funksjonshemmede.

– Det er så typisk meg å gjøre begge deler. Hvorfor ikke holde seg til én idrett, liksom, ler Skarstein, før hun utdyper:

– Det er spennende å drive med to idretter som også utfyller hverandre godt. Både i det at de utøves på hver sin årstid, men også fordi jeg får trent både for- og bakside av kroppen.

Hun har likevel planlagt full studieprogresjon i statsvitenskap til høsten.

– Jeg vil se hvordan det fungere før jeg eventuelt kutter ned på studiene, sier Birgit.

Les også: Rekordmange fulgte dem til topps

Les også: Forklarer kritikken mot Ingen Grenser-Birgit

Etter «Ingen grenser» har studenten fått flere TV-tilbud, men hun har takket nei til de aller fleste.

– Jeg vil ikke være på TV bare for å være på TV. Jeg ble med på «Ingen grenser» fordi jeg hadde lyst til å dra på fjellet. Nå som jeg har fått et kjent ansikt, vil jeg gjerne representere flere enn meg selv. Da må jeg bruke den spalteplassen på noe som er av betydning, fastslår Birgit.

Nett-TV: Se Leo på rullestoldate med Birgit

Birgit Røkkum Skarstein besvimer i "Ingen grenser"

Birgit Røkkum Skarstein er ikke ukjent med å gi alt i aktivitetene hun går inn for å gjennomføre. I første episode av 'Ingen grenser' kunne leserne se 24-åringen besvime av utmattelse og dehydrering.

Foto: NRK

Gjør mye rart

Birgit Røkkum Skarstein og Lars Monsen

Birgit Røkkum Skarstein med Lars Monsen.

Foto: Mastiff

Hadde hun imidlertid fått en forespørsel om å bli med Lars Monsen og «Ingen grenser» på tur igjen, hadde hun takket ja.

– TV-kameraene hadde som sagt ikke trengt å være med. Og drømmedestinasjonen ville vært Sør-Amerika.

Les også: Tok lederoppdraget fra Monsen

Les også: 992 000 fikk med seg dramatisk start på «Ingen grenser»

Selv om livet har endret seg en del siden «Ingen grenser»-ekspedisjonen ble sendt på TV i slutten av 2011, føler ikke Birgit at så mye av det har skjedd på grunn av deltagelsen i programmet.

– Sånn bortsett fra at funksjonshemmingen min har blitt allemannseie, går livet videre som normalt. Jeg er jo en sånn type som uansett driver med mye rart, påpeker trønderen med den smittsomme latteren.

Kulturstrøm

 • Tupac-mistenkt siktet for drap

  Politiet i Las Vegas har arrestert en mann mistenkt i drapssaken etter at Tupac ble skutt og drept i 1996, melder nyhetsbyrået Associated Press. Han er siktet for drapet.

  Mannen har selv innrømmet i intervjuer og i en egen selvbiografi fra 2019 at han var i bilen da skuddvekslingen skjedde, skriver NTB.

  Tupac var bare 25 år da han døde.

  Tupac Shakur var også kjent som 2Pac og etter hvert Makaveli – og solgte over 80 millioner album på den tida da folk kjøpte fysiske plater.

  Han var involvert i flere skyteepisoder og var en del av konflikten mellom rapperne på øst- og vestkysten av USA.

  Tupac
  Foto: AP / NTB