Hopp til innhold

Tok lederoppdraget fra Monsen

Ingvill tok lederansvaret for «Ingen grenser»-gjengen etter at flere skadet seg i innledningen. – Jeg er skikkelig imponert over måten Ingvill ledet gjengen på, sier tursjef Lars Monsen.

Ingvill og Marianne i Ingen grenser

Ingvild og Marianne får instrukser av Lars Monsen før de legger ut på etappen i teten av gruppa.

Foto: Håvard Jenssen / Mastiff

Ingvill svarte i nettmøte, les svarene her

«Ingen grenser»-eventyret fikk en dramatisk start, og flere av deltagerne havnet på skadelista. Gruppa slurvet med å ta til seg mat og drikke, og dette førte til besvimelser og kuttskader.

Etter disse hendelsene bestemte ekspedisjonssjef Lars Monsen seg for å ansvarliggjøre gruppa i større grad. Dermed måtte deltagerne selv finne ut av hvordan de skulle organisere seg, og hvem som fikk styringen.

Fikk skryt av Monsen

Birgit Røkkum Skarstein besvimer i "Ingen grenser"

Flere måtte få legehjelp i starten av ekspedisjonen.

Foto: NRK

Ingvill Bruland Vadla tok ansvar for å ta ut kurs og lede gruppa frem til målet. Etter en noe famlende start, der gruppa var alt annet enn samstemt, fikk 22-åringen sving på sakene. Måten hun ledet deltagerne på, var helt etter ekspedisjonssjef Lars Monsens hjerte.

– Jeg er skikkelig imponert over kompasskursen og måten Ingvill ledet gjengen på. Hun traff målet perfekt og jeg kunne ikke gjort det bedre sjøl, skryter Monsen i programmet.

(Artikkelen fortsetter nedenfor bildet).

Ingen grenser: Ingvill Bruland Vadla (22) fra Stavanger sammen med Lars Monsen.

Lars Monsen skryter av Ingvills lederegenskaper.

Foto: Håvard Jenssen/Mastiff

– Mye å ta hensyn til

Ingvill har god erfaring med turer i villmarka, men måtte tenke på en helt ny måte som lagleder for «Ingen grenser»-gjengen.

– Jeg har en del erfaring med kart og kompass, og det var spennende å ta lederansvaret. Men det var tøft å lede en gruppe med så mange ulike personligheter og behov, forklarer hun til NRK.no.

–Så jeg måtte planlegge på en annen måte enn jeg er vant til, og i større grad ta hensyn til terreng, fremkommelighet og hvor raskt vi hadde mulighet til å bevege oss, sier hun og legger til at det var stort å få skryt fra den erfarne friluftsmannen Lars Monsen.

– Det var utrolig gøy få gode tilbakemeldinger fra Lars. Jeg følte selv at det gikk ganske fint, men det er selvsagt stort med bekreftelse fra en som har så god peiling som han.

– Ville gi meg selv et spark bak

Stavangerjenta har dysmeli, som er en medfødt tilstand der armer eller ben er mangelfullt utviklet. Ingvild mangler venstre underarm, men det har ikke stanset henne i fra å følge lidenskapen med friluftsliv. Men denne gangen var det ikke selve turen som var målet, men et oppgjør med seg selv og sin egen situasjon.

– Jeg har drevet aktivt med friluftsliv i alle år, og har studert friluftsliv ved Høyskolen i Bø. Jeg ble med for å gi meg selv et spark bak slik at jeg kan akseptere situasjonen min og være stolt av å ha dysmeli.

– Så for meg var det ikke det fysiske som var det tøffeste, det var mer utfordrende å overvinne de psykiske barrierene. Jeg har nok fortsatt litt igjen til jeg er helt i mål, men nå har i hvert fall et godt grunnlag jeg kan jobbe videre med, sier 22-åringen om erfaringene med turen mot Snøhetta.

Still spørsmål til Ingvill i nettmøte etter søndagens episode.

Video ig-s2e2-femundshytta-ww

I dette ekstraklippet får gjengen et etterlengtet måltid på Femundshytten.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober