«Ingen grenser»-Tare skal bestige Kilimanjaro

Trønderen er nesten døv og blind, og han har i tillegg sterkt hemmet balanse, men nå har han satt seg som mål å nå toppen av Afrikas høyeste fjell.

Tare Teksum

Flere kvelder i uka trener Tare Teksum med et bildekk på slep. Han vil være i best mulig form før den lange turen.

Foto: Stein Roar Leite/NRK

Tare Teksum ble først kjent gjennom NRK-programmet «Ingen grenser», sammen med programleder Lars Monsen og elleve andre funksjonshemmede mennesker.

Sammen kryssa de Nordkalotten, men etter den tid har Teksum lagt ut på flere eventyr. Han har gått Norge på langs og på tvers, sykla Trondheim-Oslo og vært på Galdhøpiggen.

Skal nå målet

Arne Opdahl

Tares tidligere fastlege, Arne Opdahl, skal være med på turen til Kilimanjaro.

Foto: Stein Roar Leite/NRK

– For meg er aktivitet medisin, og jeg liker å sprenge nye grenser, sier han til NRK.

Neste mål ligger over dobbelt så høyt som landets høyeste fjell. Sammen med elleve andre oppdalinger går turen til Kilimanjaro, som ligger 5895 meter over havet. Det er avreise om fire uker.

– Jeg skal til toppen, og blir fryktelig skuffa om det ikke går. Jeg må lytte til kroppen, sier Teksum.

Nå ligger han i hardtrening før turen, og han forbereder seg som en polfarer. Flere ganger i uka er han å se rundt om i hjembygda med et bildekk på slep.

(Saken fortsetter under bildet)

Tare Teksum og Lars Monsen

Her kjører Tare Teksum og Lars Monsen hundeslede i 'Ingen grenser'.

Foto: Geir Evensen

– Vi må ta det med ro

Med på turen til Afrika er også Tares tidligere fastlege, som allerede har vært på Kilimanjaro en gang tidligere. Han tror høyden blir den største utfordringa.

– Tare er kjent for å gi full gass, men her må vi ha et litt roligere tempo. Vi får prøve å tøyle ham litt, sier Arne Opdahl.

– Jeg klarer ikke å oppfatte meg selv som funksjonshemmet, og jeg vil ikke la meg begrense. Det sitter i hodet, sier Teksum.

Elefanter ved Kilimanjaro

Det er på toppen av dette fjellet at Tare Teksum har bestemt seg for å stå om noen uker. Nå ligger han i hardtrening for å kunne bestige Kilimanjaro.

Foto: Ben Curtis / Ap