Hopp til innhold

Gravet laks og ørret

Lise Finckenhagen vil i dag by på eksotisk laks og ørret. Fisken er gravet med litt annet krydder enn det tradisjonelle.

Gravet laks
Foto: Hanne Hoftun / NRK


Aga`s einerbærgravede fjellørret

4 porsjoner


800 g beinfri ørretfilet med skinn
1 1/2 ts grovknust pepper
20 g grovknust einerbær
30 g fint salt
30 g sukker

Slik gjør du:
Legg fileten i en form el.l. med skinnsiden ned. Dryss filetene med pepper og einerbær og ha til slutt over salt-og sukkerblandingen. Sett formen i kjøleskapet.
Etter et par timers tid vil det ha dannet seg lake. Snu ørretfiletene slik at skinnsiden vender opp .Dekk formen med plastfilm, sett den tilbake i kjøleskapet og la fisken marinere i 2 døgn før servering. Einerbærgravet fjellørret holder seg 3-4 dager i kjøleskap.

Sennepssaus
2 ss sterk, søt sennep
2 eggeplommer
1 1/2 dl nøytral olje
1 ss rømme
2 ss finhakket dill
salt, pepper og sukker
Bland sennep og eggplommer i en bolle. Visp inn oljen litt etter litt. Sausen skal få en tykk konsistens, omtrent som majones.
Tilsett rømme og dill. Smak sausen til med salt, pepper og sukker. Sausen er holdbar en ukes tid i kjøleskap.

Asiatiskinspirert gravlaks

ca. 1 kg laksefilet med skinn
4 cm frisk ingefær, revet
2 stk. sitrongress, finhakket
revet skall av 2 lime
1 rød chili, renset for frø og finhakket
50 g grovt salt
70 g sukker

Skyll og tørk fisken. Skjær vekk buklisten hvis den er veldig fet og napp ut eventuelle bein. Legg fileten i en passende form med skinnsiden ned. Bland sammen ingefær, sitrongress, limeskall, chili, salt og sukker.
Fordel blandingen utover fisken.
Dekk den godt med plastfolie og sett fisken i kjøleskapet. Etter noen timer vil det danne seg lake i formen. Snu fisken slik at den ligger med skinnsiden opp.
Pakk den godt inn igjen med plastfolie. La laksen marinere to-tre døgn i kjøleskapet. Skrap vekk krydderiene før du skjærer laksen i tynne skiver.

Dressing til servering:
1 stk. sitrongress, finhakket
saften av 1 lime
1 ss fish sauce
1 ss brunt sukker
2 ss solsikkeolje
3 ss hakket frisk koriander
Visp sammen alle ingrediensene til dressingen. Drypp litt over lakseskivene og server resten ved siden av

Sitrusgravet laks

80 g grovt salt
40 g sukker
revet skall av 1 appelsin
revet skall av 1 sitron
revet skall av 1 lime
en bunt dill
ca. 1 kg laksefilet med skinn

Skyll og tørk fisken. Skjær vekk buklisten hvis den er veldig fet og napp ut eventuelle bein. Legg fileten i en passende form med skinnsiden ned.
Bland sammen salt, sukker, revet sitrusskallog hakket dill. Fordel blandingen utover fisken. Dekk godt til med plastfolie og sett fisken i kjøleskapet. Etter noen timer vil det danne seg lake i formen. Snu fisken slik at den ligger med skinnsiden opp.
Pakk den godt inn igjen med plastfolie. La laksen marinere to-tre døgn i kjøleskapet.

Til denne laksen passer det godt med en frisk salat eller råmarinerte grønnsaker. Skjær grønnsaker som gulrot, fennikel, purre og agurk i syltynne skiver, vend dem med olivenolje, noen dråper ferskpresset sitron, salt og kvernet pepper.

Kulturstrøm

  • Endrar på Taylor Swift-billettar i Sverige

    Ticketmaster gjer endringar på billettane som er selde til konsertane Taylor Swift skal halde i Stockholm neste veke, melder Expressen.

    Dei rundt 200.000 selde billettane var personlege. Det vil seie at den som kjøpte billettane, også var den som måtte bruke dei i dåra.

    Ordninga fekk kritikk, og no har Ticketmaster snudd.

    – Arrangøren har fjerna den tidlegare regelen for å gjere det enklare for fansen å bruke billettane sine, skriv dei ein e-post til kjøparane.

    Taylor Swift opptrer i en rosa paljettdrakt på Monumental stadium på Eras Tour-konserten i Buenos Aires i Argentina i november i 2023.
    Foto: Natacha Pisarenko / AP
  • Det kan bli streik under filmfestivalen i Cannes

    Ei veke før filmfestivalen i Cannes startar, kan det bli streik i filmbyen, skriv NTB,

    Rundt 100 personar, blant dei kinomaskinistar, billettseljarar og pressekontaktar, protesterer mot lønns- og arbeidsvilkår.

    Dei seier at dei ikkje ønsker å sette festivalen i fare, men få merksemd rundt spørsmål dei har prøvd å løfte fram i lang tid.