Hopp til innhold

Google til kamp mot «falske nyheter»

Google innfører tiltak som skal være med på å stoppe spredning av falske nyheter og støtende innhold.

Google

Teknologiganten tar tak mot falske nyheter.

Foto: © Eric Gaillard / Reuters / Reuters

Teknologiselskapet har varslet at de skal endre sin søkemotor ved å endre algoritmen som brukes til å levere søkeresultater, skriver NTB.

Upassende innhold skal også bli mulig å rapporteres av brukere. Dette gjelder blant annet for autofullfør-funksjonen, hvor Google foreslår søkeord mens man skriver.

Vil stoppe metoder som lurer systemet

–Våre algoritmer hjelper oss med å identifisere troverdige kilder blant hundrevis av milliarder nettsider i vår database. Likevel er det blitt veldig tydelig at en liten del av vår daglige søketrafikk (rundt 0.25 prosent) har gitt søkeresultater med støtende eller tydelig villedende innhold, som ikke er det folk leter etter, skriver visedirektør for ingeniørtjenester i Google Ben Bomes, i et blogginnlegg.

Han sier at selskapet vil sette en stopper for «nye metoder som folk bruker til å lure systemet».

LES OGSÅ:

Falske nyheter er løgn og fremstillinger av ting som ikke har skjedd. Det kan deles i to, de nyhetene som er oppdiktet for å tjene penger og propaganda som er ment for å påvirke.

Flere jobber for å bekjempe «fake news»

Google har vært under press de siste månedene for å gjøre noe for å stoppe «fake news» og spredning av konspirasjonsteorier. En annen teknologigigant som arbeider mot, er Facebook. I desember begynte Facebook å merke nyheter som er bestridt med en advarsel. Først ble dette lansert i USA, så i Tyskland.

I Norge har flere mediehus gått sammen om å bekjempe fake news, NRK og VG og Dagbladet har etablert den åpne tjenesten "Faktisk". Tjenesten skal motvirke dette ved å bidra til å faktasjekke det offentlige ordskiftet og avdekke falske nyheter.

"Faktisk" skal følge de samme etiske retningslinjene som øvrige medier gjennom Vær varsom-plakaten og Redaktørplakaten. I tillegg vil "Faktisk" slutte seg til amerikanske Poynter Institutes Fact-Checking Network og deres internasjonale faktasjekk-plakat «Fact-checkers’ code of principles».

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters