NRK Meny
Normal

Google til kamp mot «falske nyheter»

Google innfører tiltak som skal være med på å stoppe spredning av falske nyheter og støtende innhold.

Google

Teknologiganten tar tak mot falske nyheter.

Foto: © Eric Gaillard / Reuters / Reuters

Teknologiselskapet har varslet at de skal endre sin søkemotor ved å endre algoritmen som brukes til å levere søkeresultater, skriver NTB.

Upassende innhold skal også bli mulig å rapporteres av brukere. Dette gjelder blant annet for autofullfør-funksjonen, hvor Google foreslår søkeord mens man skriver.

Vil stoppe metoder som lurer systemet

–Våre algoritmer hjelper oss med å identifisere troverdige kilder blant hundrevis av milliarder nettsider i vår database. Likevel er det blitt veldig tydelig at en liten del av vår daglige søketrafikk (rundt 0.25 prosent) har gitt søkeresultater med støtende eller tydelig villedende innhold, som ikke er det folk leter etter, skriver visedirektør for ingeniørtjenester i Google Ben Bomes, i et blogginnlegg.

Han sier at selskapet vil sette en stopper for «nye metoder som folk bruker til å lure systemet».

LES OGSÅ:

Falske nyheter er løgn og fremstillinger av ting som ikke har skjedd. Det kan deles i to, de nyhetene som er oppdiktet for å tjene penger og propaganda som er ment for å påvirke.

Flere jobber for å bekjempe «fake news»

Google har vært under press de siste månedene for å gjøre noe for å stoppe «fake news» og spredning av konspirasjonsteorier. En annen teknologigigant som arbeider mot, er Facebook. I desember begynte Facebook å merke nyheter som er bestridt med en advarsel. Først ble dette lansert i USA, så i Tyskland.

I Norge har flere mediehus gått sammen om å bekjempe fake news, NRK og VG og Dagbladet har etablert den åpne tjenesten "Faktisk". Tjenesten skal motvirke dette ved å bidra til å faktasjekke det offentlige ordskiftet og avdekke falske nyheter.

"Faktisk" skal følge de samme etiske retningslinjene som øvrige medier gjennom Vær varsom-plakaten og Redaktørplakaten. I tillegg vil "Faktisk" slutte seg til amerikanske Poynter Institutes Fact-Checking Network og deres internasjonale faktasjekk-plakat «Fact-checkers’ code of principles».

Kulturstrøm

 • Populær 50 år etter sin død

  Charlotte Wankel er gjenstand for mye interesse, 50 år etter sin død. Hvem var hun, en av våre mest fremtredende moderne kunstnere? Radiomagasinet Studio 2 er på saken.

  Visste du at Norge akkurat nå er dypt inne i en snøkrabbe-krig? EU og norske myndigheter er rykende uenige om hvem som skal få fiske snøkrabber på Svalbard og ikke minst hvor mye de skal fiske. Nå skjerper EU kravene etter instruks fra sin egen fiskerikomité. ** I sommer har Aftenposten avslørt en rekke tilfeller der eksamenssensorer i høyere utdanning har satt karakterer som fremstår som helt tilfeldige. Nå mener Extrastiftelsen at tildelingen av forskningsmidler også foregår på svært tilfeldige måter. ** Lenge har vi trodd at det kun var menn som reiste til Paris for å lære malerkunst av Henri Matisse. Nå viser det seg at også den kvinnelige kunstneren Charlotte Wankel var elev hos den franske mesteren. 50 år etter sin død er hun endelig i ferd med å få sin anerkjennelse. ** Turkmenistans president Gurbanguly Berdymukhamedov – bedre kjent som Arkadag har blant annet forbudt sorte biler, badetøy, neglelakk og hårfarge. Men hvem er han? ** Vi fortsetter vår serie om musikken som kanskje litt ufrivillig har blitt sommerhits. I dag handler det om ABBA-låta "Our Last Summer". ** Netflix-serien "Orange is the new black" handler om rikmannsdattera Piper Chapman som plutselig havner i fengsel og alle de rare menneskene hun møter innenfor murene. Nå er sjette sesong her og vi anmelder.
 • Fotball-VM ble radiosuksess

  Lytterne har strømmet til den digitale radiokanalen NRK Sport under fotball-VM.

  – Oppsiktsvekkende gode tall. Vi har vært helt oppe i 28 prosent markedsandel på den mest hørte kampen (kvartfinalen Russland–Kroatia), sier fungerende mediedirektør i NRK, Arne Helsingen (NTB).

 • Mange feil i «World of Warcraft»

  Den nye versjonen av «World of Warcraft» som blei lansert denne veka var langt frå feilfri, melder VG. Fleire programfeil fører til at spelarar slit med å kome seg forbi fiendane; dei er rett og slett for gode til å slåst. Selskapet bak, Blizzard, forsikrar om at dei fiksar fleire hundre programvarefeil per dag.

  Gutt spiller World of Warcraft
  Foto: NIGEL TREBLIN / AFP