Hopp til innhold

Historisk samarbeid om faktasjekking

Dagbladet, VG og NRK inngår et historisk samarbeid: Nå går de sammen om å faktasjekke det offentlige ordskiftet og avdekke falske nyheter.

Tre menn i dress

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen, sjefredaktør i VG, Gard Steiro, og sjefredaktør i Dagbladet, John Arne Markussen går nå sammen om tjenesten «Faktisk».

Foto: NRK

Innholdet i tjenesten «Faktisk» blir tilgjengelig for alle.

– Vi skal blant annet faktasjekke det politiske ordskiftet, sier ansvarlig redaktør for «Faktisk», Kristoffer Egeberg.

Påstander om falske nyheter startet under den amerikanske valgkampen sist høst, før Donald Trump ble valgt som president.

Nå vil tjenesten «Faktisk», som er et samarbeid mellom de store mediehusene her i landet, jobbe mot at det skal være enkelt å bruke begreper som «falske nyheter».

– Det er et problem at alt man ikke liker, det kaller man «falske nyheter». Vi må rydde litt i begrepsverdenen, sier sjefredaktør i Dagbladet, John Arne Markussen.

NRK er også med på samarbeidet. På pressekonferansen kom kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen med en beskjed til norske politikere:

Thor Gjermund Eriksen med klar beskjed til politikerne

– Bidra til et rausere ordskifte

Målsettingen er å bidra til et mer faktabasert og rausere ordskifte i Norge. Prosjektet skal være til nytte for alle, og er åpent for flere samarbeidspartnere.

– Svaret på problemet med falske nyheter, er sterke og uavhengige medier med faktabasert journalistikk og høy troverdighet. Vi håper at Faktisk skal styrke redaktørstyrte mediers stilling som leverandører av kvalitetssikret journalistikk, og med det bidra til et mer opplyst ordskifte i Norge, sier sjefredaktør i VG, Gard Steiro.

Tre menn i dress

Kringkastingsjef Thor Gjermund Eriksen, sjefredaktør i VG, Gard Steiro og sjefredaktør i Dagbladet, John Arne Markussen etter pressekonferansen tirsdag.

Foto: Helga Tunheim / NRK

– Hjelpe publikum

– Strømmen av informasjon er større enn noen gang. Vi håper at «Faktisk» skal hjelpe publikum til å navigere i informasjonsflyten, slik at de kan ta bedre og mer opplyste beslutninger basert på fakta, sier sjefredaktør i Dagbladet, John Arne Markussen.

«Faktisk» etableres som et eget aksjeselskap av VG og Dagbladet. NRK vurderer å inngå som en av eierne av selskapet. NRK går uansett inn som en redaksjonell samarbeidspartner. «Faktisk»-styret sier de åpne for flere samarbeidspartnere som ønsker å bidra i dette viktige arbeidet.

Vi ser hvordan et samfunn som er bygd på tillit og en slags konsensus om noen ting, plutselig kan rystes i grunnvollene. Vi må ikke få det sånn her. Vi må seriøst og ordentlig bidra til et sunt ordskifte, sier John Arne Markussen i Dagbladet.

– Styrke tilliten

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen ser fram til samarbeidet.

– Jeg er overbevist om at dette er et viktig bidrag til å styrke tilliten til norske medier. Og ikke minst at potensialet er større fordi det etableres som et samarbeid mellom VG, Dagbladet og NRK, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.

– Dette skal bidra til tillit, debatt og kvalitet for norsk innhold og journalistikk generelt. Det skal være åpent for alle aktører. Da tror jeg det blir et bedre resultat, hvis vi går sammen om dette, sier Eriksen.

Kulturstrøm

  • Sjette førsteplass på albumlisten for Ariana Grande

    Ariana Grande sikrer seg sin sjette førsteplass på den amerikanske albumlisten med sitt sjuende studioalbum.

    – En uke med evig solskinn, skrev Ariana Grande i helgen på Instagram – og siktet til suksessen som hennes sjette album, kalt nettopp «Eternal Sunshine», har.

    Utgivelsen solgte det som tilsvarer 227.000 albumenheter i sin første uke, noe som er årets beste hittil, ifølge Billboard. Blant annet ble låtene strømmet 195 millioner ganger. Den nye platen, som også topper VG-lista her hjemme, er laget i samarbeid med svenskene Max Martin og Ilya Salmanzadeh.

    Grande har tidligere toppet albumlisten med «Positions» (2020), «Thank U, Next» (2019), «Sweetener» (2018), «My Everything» (2014) og «Yours Truly» (2013). 2016-platen «Dangerous Woman» kom «bare» til en andreplass.

    Ariana Grande
    Foto: AFP
  • Fem land vil ha «Cammo»

    NRK har inngått opsjonsavtale med Tyskland, Frankrike, Spania, Belgia og Nederland om nyinnspillinger av dramakomedien «Cammo».

    Over 700.000 så første sesong av «Cammo». Serien handler om influenseren Cammo, som går konkurs og må ta på seg jobben som støttekontakt for Kamilla med Downs syndrom.

    – Dette er helt surrealistisk! At humoren og historien i «Cammo» kan treffe både spanjoler og tyskere er skikkelig gøy. Jeg gleder meg til å se hvordan de forskjellige landene tolker manus, og er så takknemlig og glad for at historien om Cammo og Kamilla potensielt skal bli fortalt til så mange millioner mennesker, sier Caroline Glomnes, serieskaper og hovedrolleinnhaver.

    Katelyn Garbin og Caroline Glomnes i rollene som Kamilla og Cammo.
    Foto: NRK

Flere kulturnyheter