Hopp til innhold

Google kommer etter i «skyen»

Google lanserte en konkurrent til Amazon Cloud Drive.

En arbeider går forbi et Google-skilt i Zurich.

Google lanserte tirsdag en konkurrent til Amazon Cloud Player, en tjeneste som lar deg laste opp musikk du kan dele over nettet.

Foto: ARND WIEGMANN / Reuters

Amazon Cloud Drive

Amazon lanserte i mars sin Cloud Drive.

Foto: Amazon
Google

Vil Google komme etter i kampen om «skyen»?

Foto: Paul Sakuma / AP

Det kom overraskende på mange da Amazon i mars lanserte sin nye tjeneste Amazon Cloud Drive , for lagring av filer og streaming av musikk på Amazon Cloud Player.

Kom i forkjøpet

Det har lenge vært spekulert i om Google også ville lansere en slik tjeneste, men nettkonkurrenten Amazon kom søkegiganten i forkjøpet.

NRKBeta sin kommentar: Google Music – gigantenes inntogsmarsj

The Wall Street Journal varslet tirsdag at Google forberedte pressekonferanse, og kort tid etter ble det klart at Google lanserte sin egen variant, som er ganske mye kraftigere enn Amazons.

– Når du legger til musikk på denne nye tjenesten, kan du lytte til den over nettet på alle kompatible enheter, sier Googles produktsjef Paul Joyce til nyhetsbyrået AFP.

Mens Amazon lar deg laste opp 1000 låter kostnadsfritt, lokker Google med 20 000, og trolig en god pakkeløsning opp mot mobiloperativsystemet Android.

Nyheten kom med åpningen av Googles årlige I/O Developers Conference i San Francisco, og tjenesten som er lansert blir en betatester som i første omgang ikke blir tilgjengelig for allmennheten.

Les mer om nedlasting, fildeling og streaming!

Ifølge New York Times vil den kommende tjenesten få navnet Music Beta by Google.

Det har vært ventet at Apple ville være ute etter å ta førersetet for streaming gjennom iTunes. Kilder i musikkindustrien bekrefter at Apple jobber med en større tjeneste for streaming der de i motsetning til Amazon og Google vil ha lisensieringsavtaler på plass fra de største plateselskapene.

Spotify

De tekniske detaljene for en slik tjeneste skal være på plass, men det er ukjent når den eventuelt vil bli lansert.

Samtidig jobber Spotify fortsatt med å få etablere seg i det amerikanske markedet, men mangler fortsatt sentrale lisensieringsavtaler, melder The Wall Street Journal.

Sentrale personer i selskapene synes ikke streamingtjenesten ennå gir nok penger tilbake. Noe Spotify har forsøkt å endre på ved å gjøre om på sin tjeneste og gi mindre gratis lyttetid.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters