Stadig mer musikk i «skyen»

Amazon hevder deres nye tjeneste gir økt salg av musikk, men at den ikke krever nye avtaler med plateselskapene.

Amazon Cloud Player

Amazon har lansert tjenestene Cloud Drive og Cloud Player.

Foto: Amazon

Lytte til musikk, på mobiltelefon

Amazon sin nye tjeneste er en av mange som lar deg høre på musikken din der du vil.

Foto: Colorbox
Amazon Cloud Drive

Med Amazon Cloud Drive kan du holde orden på musikken din og spille den av, eller «streame» den på mange plattformer.

Foto: Amazon
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

I slutten av mars lanserte nettbutikken Amazon en ny gratistjeneste for lagring i «skyen».

Med Amazons Cloud Drive kan du lagre opp til fem gigabyte med for eksempel musikk, som du kan ta fram og spille av eller «streame» på deres Cloud Player, på de aller fleste digitale enheter.

NRKBeta sin kommentar: Google Music – gigantenes inntogsmarsj

Ekstra betalt?

Spekulasjonene begynte å gå om hvorvidt dette ville føre til at plateselskapene ville kreve ekstra betalt. Når brukerne lager kopier av musikken for å legge over i Amazons tjeneste vil det nemlig kunne hevdes at man har laget et nytt produkt, som man også må betale for.

Men er det logisk å måtte betale ekstra for musikk til eget bruk, selv om det er en kopi lagt i «skyen»?

Les også:

Problemet er at ordene «streaming» og «nedlasting», for ikke å snakke om «opplasting», ikke finnes i opphavsrettslovgivningen.

Unødvendig med lisensavtale

I et åpent brev til plateselskapene sier nå Amazon at deres nye tjeneste har gitt økt omsetning av musikk i deres mp3-butikk. De hevder også at det ikke vil være nødvendig med noen lisensavtale med plateselskapene.

Brevet gir ingen konkrete tall på hvor mye mp3-salget har steget, men sammenlikner sin Cloud Drive med tjenester som Google Docs og Microsoft SkyDrive.

Disse og en mengde andre liknende tjenester for sikkerhetskopiering og lagring krever ikke mer ekstra lisens enn «de som lager eksterne harddisker til datamaskiner», som det heter i brevet.

Vil lansere nye tjenester

- Cloud Player er et system for å spille av og holde orden på filer, akkurat som Windows Media Player og en rekke andre programmer. Bruken av denne krever ikke noe mer lisens fra eierne av innholdet enn de programmene gjør. Det er virkelig så enkelt, sier Amazon.

Nettbutikken sier imidlertid at de for framtida planlegger å lage nye tjenester som vil kreve lisensiering, uten at de vil gå i dybden på hva det er.

Da Amazon lanserte sin nye tjeneste var det mange som blei overraska. De tok tak i et marked det har vært venta at Google eller iTunes ville være de første til å kaste seg over.

Kulturstrøm

  • Får kulturrådets ærespris

    Cliff Moustache, dramatiker, teaterregissør, kunstnerisk leder og drivkraft ved Nordic Black Theatre, får Kulturrådets ærespris for 2020. Prisen, på 600.000 kroner og en løvestatuett, har blitt delt ut siden 1968. Tidligere vinnere er blant andre Alf Prøysen, Arne Nordheim, Anne-Cath Vestly, Liv Ullmann, Jan Garbarek, Mari Boine og Jan Erik Vold (NTB).

    Cliff Moustache
    Foto: Else Karine Archer / NRK