NRK Meny
Normal

First House-partner har styreverv for norsk-kinesisk handelsforum

Bjørn Richard Johansen er styremedlem i det norsk-kinesiske handleskammeret, og har ved flere anledninger snakket varmt om samarbeid med Kina. First House-sjef Per Høiby mener likevel ikke PR-byrået har bindinger til kinesiske interesser.

Bjørn Richard Johansen, Per Høiby og Johanna Ellefsen

JOBBER FOR KINESISK-NORSK SAMARBEID: First House-partner Bjørn Richard Johansen (t.v.) sitter i styret for Norsk-kinesisk handelskammer. First House-sjef Per Høiby (i midten) avviser at koblingen styrker Stanghelles påstander.

Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix

Per Høiby

KLARE REGLER: First House-sjef Per Høiby sier selskapet har klare regler for hvordan de opptrer i det offentlige rom, men at de ansatte står fritt til å delta i debatten så lenge det ikke bryter med reglene.

Foto: First House

Debatten har rast friskt etter at Aftenposten-redaktør Harald Stanghelle på kommentarplass onsdag antydet at PR-byrået First House driver en svertekampanje mot Nobelkomiteen og Thorbjørn Jagland på oppdrag for Kina eller kinesiske interesser.

First House var raskt ute med å benekte påstandene, og det foreligger ingen dokumentasjon på at byrået bedriver en slik svertekampanje.

Les: First House: – Vi har ikke oppdrag for Kina

«Bransjeorganisasjonen KOMMs etiske regelverk slår fast at kommunikasjonsrådgivere skal være åpne om sine roller og hvem man representerer når man opptrer som aktør på oppdragsgivers vegne i offentligheten. Det er derfor utenkelig at vi skal delta i en debatt i det offentlige rom knyttet til et betalt oppdrag, uten at det ble opplyst hvem som var oppdragsgiver», skriver PR-firmaet på sine hjemmesider onsdag

Stanghelle: – Vi vet ikke

First House-partner og tidligere FN-ambassadør Morten Wetland, som blir spesifikt nevnt i Stanghelles kommentar, svarte på sin side med å kalle påstandene «grovt klanderverdige».

Les: Wetland: Dette er litt av en konspirasjonsteori

– Det stemmer ikke, og det savner enhver rot i virkeligheten, sa Wetland under onsdagens Dagsnytt 18-sending.

Stanghelle forsvarte publiseringen av kommentaren, og kalte opplysningene for et «godt, men ubekreftet rykte».

– Når jeg bruker uttrykket «gode, men ubekreftede rykter», ligger det i kortene at kilden ikke er hvem som helst. Samtidig står det åpent og ærlig i kommentaren at vi ikke vet, svarte Stanghelle.

PR-firmaet vurderer om de skal klage kommentaren inn for PFU eller gå til andre rettslige skritt.

Flere forbindelser til Kina

Wetland bekreftet onsdag at First House har flere norske kunder med næringslivsinteresser i Kina, men avviste samtidig at organisasjonen har oppdrag for Kina eller kinesiske interesser.

Samtidig sitter First House-partner og seniorrådgiver Bjørn Richard Johansen i styret til handelsorganisasjonen som skal skape forretningsmuligheter mellom Norge og Kina.

Norsk-kinesisk handelskammer (NCCC) skal ifølge sin egen målplakat «tilby et profesjonelt og sosialt forum for dem som ønsker å delta i norsk-kinesisk handel» og «fremme næringslivsmuligheter mellom de to landene.»

Handelskammeret har tidligere engasjert seg i striden mellom Norge og Kina. I fjor uttalte Johansen seg som handelskammerets pressetalsmann, og mente norske myndigheter gjorde for lite for å bedre forholdet til Kina.

– Vi tror det er viktig at norske myndigheter er langt mer aktive. Vi har sett tegn til en positiv utvikling på forholdet mellom Kina og Norge på våre møter, sa Johansen til Aftenposten.

– Står fritt til å delta i debatten

First House-sjef Per Høiby avviser overfor NRK at styrevervet i handelskammeret representerer en binding til kinesiske næringslivsinteresser, og presiserer at Johansen ikke lenger har rollen som talsmann.

– Jeg kjenner ikke Stanghelles grunner for å skrive det han har skrevet. At vi har et styremedlem i det kinesisk-norske handelskammeret bringer ikke mer sannhet i påstandene om at vi har betalte oppdrag slik Stanghelle påstår, sier First House-sjef Per Høiby til NRK.

Han sier han var orientert om Wetlands kronikk før den gikk i trykken.

– Vi har ikke tenkt å hindre våre ansatte i å delta i det offentlige ordskiftet. Wetland og flere andre i First House har relevante bidrag å komme med ut fra sin erfaring og kompetanse. Man står fritt i til å delta i ordskiftet så lenge det ikke står i konflikt med kundeforhold, sier Høiby.

Bjørn Richard Johansen har også styreverv i det norsk-saudiarabiske handelskammeret og har tidligere hatt en rolle for det norsk-islandske handelskammeret.

Høiby sitter selv i rådet for det britisk-norske handelskammeret, og oppgir at First House er medlem i flere andre handelskamre uten å være representert i styrene.

Debatt om rykter i kommentarform i Dagsnytt 18

VIDEO: Se Harald Stanghelle, Morten Wetland og Anders Giæver i Dagsnytt 18.

Stanghelle beklager ikke påstandene sine om at First House driver svertekampanje mot Nobelkomiteen på oppdrag fra Kina.

VIDEO: Se debatten med Stanghelle og Wetland i Dagsrevyen.

Kulturstrøm

 • Musikal for Solveig Kringlebotn

  Solveig Kringlebotn gjør for første gang en musikalrolle når hun i høst spiller operadivaen Carlotta i Andrew Lloyd Webbers «The Phantom of the Opera» på Folketeatret i Oslo. – Jeg gleder meg, dette er fantastisk musikk, sier hun i dette intervjuet med NRKs Spillerom.

  Solveig Kringlebotn
  Foto: Sven Ole Engelsvold/NRK
 • På NRK i haust

  Norsk oljehistorie, tenåringsdrama frå Groruddalen, tysk dramaserie frå 1929 og realityserie om familien Ingebrigtsen er bland dei spanande tinga du kan sjå på NRK TV i haust.

  Collage med Stian "Staysman" Torbjørnsen, Le Bureau-logo og Vilde Bratland Erikstad
  Foto: Julia Naglestad, XLahache og Jonas Ruud / NRK/Canal plus
 • Rom for store forbedringer

  Actionkomedien «The Spy Who Dumped Me» handler om to venninner fra Los Angeles som kastes ut i agent-action i Europa når det viser seg at den enes ekskjæreste er spion. Likegyldig historie med skuffende svakt klimaks, mener Filmpolitiet.

  The Spy Who Dumped Me
  Foto: Nordisk Film Distribusjon