Hopp til innhold

Fem bøker for å forstå opptøyene i USA

Protestene vi nå ser i USA har lange røtter i den amerikanske historien. Her er fem essensielle bøker som gir deg bakgrunnen du trenger for å forstå litt mer.

Collage av fem bøker om politivold mot svarte
Foto: Heinesen/Gyldendal/Kagge/Samlaget

George Floyds død, etter en svært brutal pågripelse av politiet i Minneapolis, har skapt store protester i hele USA og verden for øvrig. Det er ikke første gang at en svart mann dør etter å ha blitt anholdt av hvite politimenn i USA.

De sterke spenningene mellom svarte borgere og politiet og det juridiske systemet i det amerikanske samfunnet, har sin helt særegne historie. Her er fem bøker som gir innsikt for hjertet og hjernen, både av klassikere og helt ferske utgivelser på norsk.

kultur1
Ta-Nehisi Coates og boka hans Mellom verden og meg
Foto: asos Katopodis / AP og Heinesen forlag
  • Forfatter: Ta-Nehisi Coates
  • Tittel: «Mellom verden og meg» (2016)
  • Oversetter: Bodil Engen
  • Genre: Sakprosa

For svarte amerikanske foreldre er det vanlig å ta the talk med sønnen i huset – en alvorsprat for å forklare de særegne spillereglene som gjelder for en svart mann i det amerikanske samfunnet.

Den anerkjente journalisten Ta-Nehisi Coates (f. 1975) henvender seg her til sin 15 år gamle sønn i form av et brev.

Coates tar utgangspunkt i sin egen oppvekst i Baltimore, der det å ha brun hud automatisk innebar at han var i fysisk fare. Blant annet bør en svart mann aldri løpe om han er for sen til en avtale – da kan han automatisk bli oppfattet som mistenkelig av politiet.

Forfatteren opplevde selv at hans venn fra college, Prince Carmen Jones Jr. ble uskyldig drept av en politimann som aldri ble straffet.

Coates er mindre optimistisk for fremtiden enn Martin Luther King jr. og Malcolm X. Boka er et personlig og sterkt politisk innlegg som hevder at det amerikanske samfunnet er basert på løgn og forskjellsbehandling.

«Mellom verden og meg» vant National Book Award i 2015. Den utgjør en glødende, poetisk og oppdatert innføring i hva det vil si å være svart amerikansk mann i dag.

kultur2
Romanen Den underjordiske jernbanen og forfatter Colson Whitehead i Oslo
Foto: Kagge forlag og Henning Gulli/NRK
  • Forfatter: Colson Whitehead
  • Tittel: «Den underjordiske jernbanen» (2017)
  • Oversetter: Knut Ofstad
  • Genre: Roman

Colson Whitehead (f. 1969) mottok både The National Book Award og Pulitzerprisen for denne romanen, som også ble plukket ut til Oprah' Book Club, og har solgt millioner av eksemplarer på en rekke språk.

Boka tar sitt navn fra nettverket som hjalp slaver å rømme fra sør til nord, og er i stor grad basert på ekte hendelser. Men Whitehead bruker fantasien og ser for seg en ekte jernbane under bakken.

Han lar slaven Cora rømme fra en plantasje i Georgia nordover til Canada, med en nidkjær slavefanger i hælene. I hver stat lar Whitehead det foregå en bestemt form for rasediskriminering som har funnet sted gjennom den amerikanske historien.

Romanen viser hvordan slavene som rømte nordover aldri ble faktisk fri. Føderal lov tillot nemlig slaveeierne i sør å hente tilbake rømte slaver fra alle amerikanske stater.

Whiteheads skildring av slavefangernes fremferd åpenbarer likhetstrekk med dagens politi sin behandling av svarte amerikanere.

kultur3
Angie Thomas og bokomslag "The hate U give"
Foto: Anissa Hidouk / Gyldendal forlag
  • Tittel: «The Hate U Give» (2018)
  • Forfatter: Angie Thomas
  • Oversetter: Vibeke Saugestad
  • Genre: Ungdomsroman

Angie Thomas (f. 1988) fra Mississippi skrev sin første ungdomsroman inspirert av Black Lives Matter-bevegelsen. «The Hate U Give» ble et salgsfenomen over natta, både i hjemlandet og verden ellers, og ble til en storfilm i 2019.

Vi møter Starr, en svart tenåringsjente. På vei hjem fra en fest blir hun og kompisen Khalil stoppet av politiet. Khalil oppfører seg ikke med den underdanigheten som forventes av en svart gutt overfor politiet, og blir skutt tre ganger i ryggen.

Starr bor i et fattig strøk med flest svarte, men går på en rik high school med flest hvite. Hun mestret et slags dobbeltliv i de to ulike miljøene, men opplever det mest som en praktisk spørsmål om språk, klær og atferd. Etterspillet etter drapet på Khalil gjør imidlertid forskjellene i samfunnet enda tydeligere for henne, og Starr blir aktivist.

Romanen er skrevet i et drivende og muntlig språk. Den er en fest å høre på engelsk lydbok, der sjargongen i de ulike miljøene kommer tydelig fram. Boka ble forbudt i Texas på grunn av banning.

«The Hate U Give» tar leseren med på innsiden av det som skjer akkurat nå, og tar ingen snarveier når det gjelder kompleksiteten i spenningen mellom etniske grupper i USA.

NRKs anmeldelse: Rasende ungdomsroman om brennhett tema

Intervju med Angie Thomas: – Jeg vil skrive slik Tupac rappet.

kultur4
Ralph Ellison og romanen hans Usynlig mann
Foto: AP og Solum Bokvennen
  • Forfatter: Ralph Ellison (1914–1994)
  • Tittel: «Usynlig mann» (2005)
  • Oversetter: Christian Rugstad
  • Genre: Roman

Ralph Ellison (1914–1994) hadde lest Dostojevskij og savnet en lignende roman skrevet av en svart forfatter, så han satte seg fore å skrive den selv. Hans egne opplevelser ligger til grunn for store deler av «Usynlig mann».

Romanen fortelles av en navnløs jeg-person som lever under jorden, usynlig for alle. Han tar oss med til sin oppvekst i sørstatene, via utdannelse på college og voksenlivet i 30-tallets Harlem. Han opplever stadig nye ydmykelser og blir mer og mer desillusjonert.

Et forsøk på å finne identitet og samhold i en bevegelse kalt Brorskapet (Ellisons bilde på marxistene) ender med at de sviker sine svarte medlemmer.

Mot slutten blir vår mann forfulgt av politimenn som mistenker at kofferten hans inneholder tyvegods, og han faller ned i en kum. Herfra forteller han oss altså sin livshistorie.

Denne klassikeren utgitt i 1952 skildrer med stor kraft en svart mann sine problemer med å finne sin plass i en politisk bevegelse samtidig som han kan være tro mot seg selv.

kultur5
Selvbiografien til Malcolm X og portrett av Malcolm X
Foto: Ballantine Books/Eddie Adams/AP
  • Tittel: «The Autobiography of Malcolm X» (1965)
  • Forfatter: Alex Haley og Malcolm X
  • Genre: Selvbiografi/intervju

Selvbiografien til Malcolm X er ført i pennen av journalisten Alex Haley, (som også skrev romanen «Røtter»), og er basert på dybdeintervjuer fra 1963 til 1965. Intervjuene tok brått slutt da Malcolm X ble myrdet i februar 1965. Derfor ender boken med et sluttord av Haley.

Martin Luther King jr. og Malcolm X er de to kjempene innen kampen for svartes rettigheter i USA. Mens King sto for en fredelig tilnærming med integrering av hvite og svarte som mål, sto Malcolm X for en mer konfronterende linje, med to ulike stater for hvite og svarte som mål.

Leseren blir kjent med et intelligent barn som vokser opp i fosterhjem, blir kriminell, kommer i fengsel og kommer på nye tanker. Han konverter til islam og blir en av verdens mest kjente aktivister.

Malcolm X sin selvbiografi finnes ikke på norsk, men er pensum for å forstå kampen for de svartes rettigheter i USA.

Kulturstrøm

  • Britney Spears inngår forlik med faren sin

    Popstjerna har inngått eit forlik med faren sin Jamie Spears, meir enn to år etter at ei rettsavgjerd avslutta verjeordninga som har gitt han kontroll over livet hennar. Det melder CNN.

    Sidan verjeordninga vart avslutta, har Britney Spears og faren vore i retten fleire gonger i samanheng med advokathonorar og skuldingar om upassande oppførsel under verjeordninga. Far hennar har heile tida motsett seg skuldingane.

    Vilkåra for forliket er ikkje offentleggjort, men advokatane til Spears stadfestar forliket til CNN.

    (FILES) US singer Britney Spears arrives for the premiere of Sony Pictures' "Once Upon a Time... ...
    Foto: AFP
  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.