Hopp til innhold

På seks år har politiet i USA drept over 6000 mennesker

I 2020 døde 1021 mennesker etter å ha blitt skutt av politiet. Det til tross lovnader om bot og bedring, pandemi og nedstenging.

Et stort, gult skilt med teksten "Enough" holdes oppe av en demonstrant under en protest mot politivold i Philadelphia.

HAR TALT ANTALL DREPTE: Avisen Washington Post begynte å telle antall personer skutt og drept av politi i tjeneste i 2015.

Foto: Matt Slocum / AP

Hver dag dør i snitt tre mennesker som følge av skudd løsnet av politiet i USA, viser tall fra Washington Post. De har talt antall personer som er blitt skutt og drept av politiet siden 2015.

På seks år har flere enn 6400 mennesker dødd som følge av skuddskader påført av politi i tjeneste.

Avisen begynte arbeidet året etter at den svarte tenåringen Michael Brown ble skutt og drept av en hvit politimann i Ferguson. Drapet utløste store protester i og rundt den lille forstaden i Missouri.

Påtalemyndigheten i St. Lois i vedtok torsdag at det ikke blir tatt ut ny tiltale mot politibetjenten som skjøt og drepte Michael Brown i Ferguson i Missouri i 2014.

Michael Brown ble skutt og drept av en politimann i 2014. Her sitter Trinetta og Triniya Brown, hans to søstre, og sørger under en minnemarkering.

Foto: Cristina M. Fletes / Cristina M. Fletes

Mindre effektive tiltak enn i Norge

Førsteamanuensis i amerikansk historie og kultur Deborah Kitchen-Døderlein sier det er viktig å huske på forskjellen på pandemi i USA og i Norge.

– Økonomisk utrygghet var den største forskjellen mellom amerikanere og nordmenn. Resultatet ble en følelse av panikk, kaos og angst i den amerikanske befolkningen, sier Kitchen-Døderlein til NRK.

– President Trump brukte lite tid på å forberede folket på pandemi. Da nedstengingen og sosial distansering til slutt ble innført, var den mye mindre effektiv i USA enn i Norge, fortsetter hun.

En dame går med en handlevogn forbi tomme butikkreoler.

I USA begynte folk å hamstre varer da pandemien brøt ut. Her fra en matbutikk i New Jersey. Hyllene skulle egentlig vært fulle av toalett- og tørkepapir.

Foto: Seth Wenig / AP

Førsteamanuensen mener nordmenn og amerikanere taklet pandemien på svært ulike måter:

I USA hamstret de ikke bare boksmat, desinfeksjonsmiddel og dopapir, men også våpen. 2020 var et rekordår for salg av våpen i landet.

– I Norge tok Erna Solberg seg tid til å forklare situasjonen for både barn og voksne. Eksperter og forskere hadde regelmessige oppdateringer. Folk forholdt seg stort sett rolige og hørte på beskjedene de fikk.

Kitchen-Døderlein mener befolkningen USA delte seg i et paradoks: Enten tok man pandemien seriøst, eller så trodde man pandemien var oppspinn.

Hun mener det gjør arbeidsdagen vanskeligere for politibetjentene i landet.

– Det øker følelsen av å stå i en kaospreget situasjon, sier hun.

Minoriteter mer utsatt

Politiet tar livet av flere hvite enn svarte i USA, men det er likevel den svarte befolkningen drapene går hardest utover. 14 prosent av befolkningen i USA er svarte, men utgjør likevel 28 prosent av de drepte, skriver Washington Post.

Etter hvert som politidrapene har fått tettere oppfølging av media, og videoer har spredt seg på sosiale medier, vokste protestene etterhvert til Black Lives Matter-bevegelsen.

Et protesttog mot politivold mot den svarte befolkningen i USA.

Black lives matter-bevegelsen vokste seg særlig stor etter politidrapet på George Floyd. Her fra et demonstrasjonstog i 2020.

Foto: PHILIP PACHECO / AFP

Etter drapet på Michael Brown i 2014, brukte den amerikanske regjeringen titalls millioner dollar på forbedring av politiet.

Likevel var drapsstatistikken den samme i 2020.

Har ikke felles regler

Chuck Wexler, administrerende direktør for Police Executive Research Forum (PERF), sier det er vanskelig å endre ukultur hos politiet i USA.

Det er omtrent 18.000 politistasjoner landet rundt. Over 80 prosent av dem har færre enn 25 politibetjenter.

– Og borgermestere i USA har ikke ønsket noe standardisert overordnet reglement for politiet. De ønsker å bestemme selv, skriver Wexler i en e-post til NRK.

Han mener også at utdanningen er utdatert og dårlig.

– Studentene får for eksempel for lite trening i hvordan man de-eskalere en stresset situasjon. De lærer mer om bruk av våpen, enn om hvordan man unngår å bruke det.

PERF er ifølge Wexler i gang med å skrive en nasjonal veileder som skal sendes ut til alle politistasjonene i landet. Han håper at veilederen skal kunne redusere antall dødelige skudd løsnet av politiet.

SISTE NYTT

Siste nytt