Hopp til innhold

– Jeg vil skrive slik Tupac rappet

Den bestselgende debutboken hennes ble fjernet fra skolebiblioteker i Texas. Da visste ungdomsbok-forfatter Angie Thomas (31) hva andreboken måtte handle om.

Angie thomas

– Grunnen til at Hip Hop har fengslet lyttere gjennom generasjoner, er fordi den forteller unge mennesker sannheten om verden rundt dem, uten å pynte på den, sier Angie Thomas.

– Jeg ble inspirert til å skrive om en ung kvinne som bruker stemmen sin, men som blir sensurert når hun gjør det, skriver Angie Thomas i en e-post til NRK.

Gjennom andreboka «På vei mot toppen» vil Angie Thomas inspirere leserne sine til å aldri la seg tie, selv når de møter motstand.

Andreboka er nå utgitt på norsk. Den handler om 16 år gamle Bri som drømmer om å bli tidenes største rapper. Det er derimot vanskelig å nå drømmene sine når man blir stemplet som gangster på skolen, og kjøleskapet hjemme er tomt etter at moren mistet jobben.

På Instagram deler Angie Thomas små snutter. Her er en liten påminnelse hun la ut til de unge leserne sine:

Suksess over natta

For mange forfattere er det en utopi at debutboken blir en braksuksess. Slik var det ikke for Angie Thomas.

Henne første utgivelse, ungdomsromanen «The Hate U Give», har vært på New York Times sin bestselgerliste i 153 uker, ble spillefilm i 2019 og er oversatt til 28 språk.

Boka handler om et brennbart tema, nemlig rasisme i USA. Både den som er skjult i daglig språk og oppførsel, og den som det amerikanske politiet utsetter svarte lovbrytere eller tilfeldige svarte ungdommer for.

Bokomslagene til Angie Thomas sine to bøker, «The Hate U Give» og «På vei mot toppen».

BØKENE: «The Hate U Give» er et mesterverk, skrev Huffington Post da boka kom ut i 2017.

Foto: Gyldendal

Ble fjernet

I 2017 klaget en forelder i en småby i Texas inn «The Hate U Give» til skolen. Begrunnelsen var blant annet «for mye banning i boken». Det førte til at hele skoledistriktet i Texas i en periode fjernet «The Hate U Give» fra samtlige skolebiblioteker.

– De som forbyr boken min, gjør det vanligvis uten å lese den. De antar at boken er «anti-politi» når det er virkelig anti-politibrutalitet. De sier at språket plager dem. Antall liv tapt for politiets brutalitet bør plage dem enda mer, skriver Angie Thomas til NRK.

Laster Twitter-innhold

Fjerningen av boken førte til sterke reaksjoner på Twitter. Mange delte støtteerklæringer til forfatteren, og boken ble en del av «The banned books week » i 2018.

Laster Twitter-innhold

– Jeg vil skrive slik Tupac rappet

Angie Thomas skriver ufiltrert og ekte. Blant hennes store inspirasjonskilder finner vi rappere som Biggie og Tupac.

– De inspirerte meg til å skrive autentisk, selv når det gjør andre ukomfortable. Det er en av de tingene jeg elsker med Tupac. Jeg vil skrive slik han rappet.

Denne skrivestilen har Angie Thomas tatt med inn i forfatterskapet sitt.

– Et av de største ønskene fra unge er autentisitet fra voksne. De vil at vi skal være ærlige med dem, og fortelle de ubehagelige sannhetene. Som forfatter for ungdom skylder jeg dem det, skriver Angie Thomas.

Angie Thomas har delt flere bilder av Tupac på sin Instagram. Her omtaler hun han som «betongens rose».

Vil speile unge svarte ungdommer

Som tenåring hørte Angie Thomas mer på rap enn hun leste bøker. Det var her hun fant noen som skrev om hennes virkelighet.

I bøkene hennes er hovedkarakterene svarte jenter. Begge er modige – og hever stemmene sine for å gjøre en forskjell.

I «På vei mot toppen» opplever hovedkarakteren Bri derimot at ordene hennes blir vridd på – og tolket i verste mening.

– Jeg ville gjort leserne mine er bjørnetjeneste om jeg ikke skrev om at så mange blir kritisert for hvordan de sier ting, og får lite oppmerksomhet for hva de faktisk sier, når de faktisk bruker stemmen sin.

– Det var nettopp det som skjedde da bøken min ble «banned», hevder Angie Thomas.

– Hva vil du si til unge som leser bøkene dine?

– Jeg håper boken min viser kraften og styrken i stemmene deres. Jeg vil fortelle unge som bærer med seg en historie, at den historien er verdt å fortelle.

Laster Twitter-innhold

Les NRKs anmeldelser av Angie Thomas' bøker:

Kulturstrøm

  • Voldsomme reaksjoner på dansk Eurovision-artist

    Danmarks Eurovision-håp, artisten Saba, forteller at hun har vurdert å trekke seg etter kraftige reaksjoner på at hun deltar i den europeiske finalen.

    Reaksjonene kommer i forbindelse med Israels omdiskuterte deltakelse i Eurovision samtidig med krigføring på Gazastripen.

    Anna Saba Lykke sier til Ekstra Bladet at hun har bearbeidet opplevelsen med psykolog, og at hun nå har valgt å stenge alle sine sosiale medier etter kraftige oppfordringer om at hun bør trekke seg.

    Saba mener det er viktig for mangfold og representasjon at hun deltar. Hun har vært åpen om at hun er skeiv, adoptert og har utfordringer med psykisk helse.

    Hun er også blant artistene som har underskrevet oppropet om fred og våpenhvile i Gaza.

    Den danske sangeren Saba, Anna Saba Lykke.
    Foto: Ida Marie Odgaard / AP
  • 3 mill. til første samiske animasjonsfilm

    Norsk filminstitutt (NFI) melder fredag at animasjonsfilmen «Kunnskapens skog / Daajroen boelte» har fått 3 millioner i produksjonstilskudd.

    Ifølge NFI handler filmen om søsknene Anta og Bräjta som følger nordlyset til den parallelle verdenen Saajve

    Totalbudsjettet på den svensk-norske samproduksjonen er på nær 23 millioner kroner.

    Oskar Östergren Njajta står for regi og manus og produksjonsselskapet Krystallplaneten i Tromsø er med fra norsk side.

    Ifølge NTB blir dette historiens første animerte samiske langfilm. Den har planlagt premiere i 2026.

    «Kunnskapens skog» / «Daajroen boelte»er tidenes første samiske animerte langfilm.
    Foto: Bautafilm
  • Israel skjerper reiserådet til Malmö

    Israelske myndigheter har skjerpet reiserådet til Malmö i forbindelse med Eurovision.

    Det skriver Israel National News.

    Reiserådet er oppgradert fra 2 til 3. Det tidligere nivået innebærer at det eksisterer en «mulig trussel», mens det nye nivået innebærer en moderat trussel. Det betyr også at israelere som har planlagt å reise til Malmö, bør revurdere om turen er nødvendig.

    Det forhøyede nivået gjelder i perioden når Eurovision arrangeres i byen.

    (NTB)