– Jeg vil skrive slik Tupac rappet

Den bestselgende debutboken hennes ble fjernet fra skolebiblioteker i Texas. Da visste ungdomsbok-forfatter Angie Thomas (31) hva andreboken måtte handle om.

Angie thomas

– Grunnen til at Hip Hop har fengslet lyttere gjennom generasjoner, er fordi den forteller unge mennesker sannheten om verden rundt dem, uten å pynte på den, sier Angie Thomas.

– Jeg ble inspirert til å skrive om en ung kvinne som bruker stemmen sin, men som blir sensurert når hun gjør det, skriver Angie Thomas i en e-post til NRK.

Gjennom andreboka «På vei mot toppen» vil Angie Thomas inspirere leserne sine til å aldri la seg tie, selv når de møter motstand.

Andreboka er nå utgitt på norsk. Den handler om 16 år gamle Bri som drømmer om å bli tidenes største rapper. Det er derimot vanskelig å nå drømmene sine når man blir stemplet som gangster på skolen, og kjøleskapet hjemme er tomt etter at moren mistet jobben.

På Instagram deler Angie Thomas små snutter. Her er en liten påminnelse hun la ut til de unge leserne sine:

View this post on Instagram

A reminder for you 🙂

A post shared by Angie Thomas (@angiethomas) on

Suksess over natta

For mange forfattere er det en utopi at debutboken blir en braksuksess. Slik var det ikke for Angie Thomas.

Henne første utgivelse, ungdomsromanen «The Hate U Give», har vært på New York Times sin bestselgerliste i 153 uker, ble spillefilm i 2019 og er oversatt til 28 språk.

Boka handler om et brennbart tema, nemlig rasisme i USA. Både den som er skjult i daglig språk og oppførsel, og den som det amerikanske politiet utsetter svarte lovbrytere eller tilfeldige svarte ungdommer for.

Bokomslagene til Angie Thomas sine to bøker, «The Hate U Give» og «På vei mot toppen».

BØKENE: «The Hate U Give» er et mesterverk, skrev Huffington Post da boka kom ut i 2017.

Foto: Gyldendal

Ble fjernet

I 2017 klaget en forelder i en småby i Texas inn «The Hate U Give» til skolen. Begrunnelsen var blant annet «for mye banning i boken». Det førte til at hele skoledistriktet i Texas i en periode fjernet «The Hate U Give» fra samtlige skolebiblioteker.

– De som forbyr boken min, gjør det vanligvis uten å lese den. De antar at boken er «anti-politi» når det er virkelig anti-politibrutalitet. De sier at språket plager dem. Antall liv tapt for politiets brutalitet bør plage dem enda mer, skriver Angie Thomas til NRK.

Laster Twitter-innhold

Fjerningen av boken førte til sterke reaksjoner på Twitter. Mange delte støtteerklæringer til forfatteren, og boken ble en del av «The banned books week » i 2018.

Laster Twitter-innhold

– Jeg vil skrive slik Tupac rappet

Angie Thomas skriver ufiltrert og ekte. Blant hennes store inspirasjonskilder finner vi rappere som Biggie og Tupac.

– De inspirerte meg til å skrive autentisk, selv når det gjør andre ukomfortable. Det er en av de tingene jeg elsker med Tupac. Jeg vil skrive slik han rappet.

Denne skrivestilen har Angie Thomas tatt med inn i forfatterskapet sitt.

– Et av de største ønskene fra unge er autentisitet fra voksne. De vil at vi skal være ærlige med dem, og fortelle de ubehagelige sannhetene. Som forfatter for ungdom skylder jeg dem det, skriver Angie Thomas.

Angie Thomas har delt flere bilder av Tupac på sin Instagram. Her omtaler hun han som «betongens rose».

Vil speile unge svarte ungdommer

Som tenåring hørte Angie Thomas mer på rap enn hun leste bøker. Det var her hun fant noen som skrev om hennes virkelighet.

I bøkene hennes er hovedkarakterene svarte jenter. Begge er modige – og hever stemmene sine for å gjøre en forskjell.

I «På vei mot toppen» opplever hovedkarakteren Bri derimot at ordene hennes blir vridd på – og tolket i verste mening.

– Jeg ville gjort leserne mine er bjørnetjeneste om jeg ikke skrev om at så mange blir kritisert for hvordan de sier ting, og får lite oppmerksomhet for hva de faktisk sier, når de faktisk bruker stemmen sin.

– Det var nettopp det som skjedde da bøken min ble «banned», hevder Angie Thomas.

– Hva vil du si til unge som leser bøkene dine?

– Jeg håper boken min viser kraften og styrken i stemmene deres. Jeg vil fortelle unge som bærer med seg en historie, at den historien er verdt å fortelle.

Laster Twitter-innhold

Les NRKs anmeldelser av Angie Thomas' bøker:

Kulturstrøm