Hopp til innhold

Elbil-selskap saksøker Top Gear

Elbilen Tesla måtte taues og fikses under banetesting. Nå saksøker selskapet BBC for ærekrenkelser.

Tesla

Dette er bilen i stridens kjerne. Top Gear fikk to biler å teste, og hevder begge hadde problemer. Produsenten av elbilen, California-baserte Tesla svarer med søksmål.

Foto: James Lipman / James Lipman

Elbilselskapet Tesla saksøker nå BBC-programmet Top Gear for ærekrenkelser, etter en test som falt uheldig ut for bilen.

Innslaget viser en elbiltest, der programleder Jeremy Clarkson til å begynne med er svært begeistret over bilen. Begeistringen holder en halv runde av deres testbane, før bilen mister kraft, og må taues inn i en hangar for å lades opp.

LES OGSÅ: «Top Gear»-gutta ruineres i Norge
LES OGSÅ: - Trenger vi snø, drar vi til Norge

– En dramatisering

Problemet er at scenen aldri skjedde i virkeligheten. Det var en dramatisering av hvordan det ville se ut, og det har fått Tesla-selskapet til å se rødt. De har saksøkt programmet, ikke for penger, men for at Clarkson skal trekke tilbake påstandene i programmet.

jeremy clarkson, top gear

Jeremy Clarkson, programleder for Top Gear på BBC.

Foto: EDMOND TERAKOPIAN / AFP

Innslaget kan du se her.

– Vi gjør ikke dette for penger. Tesla skylder publikum å stoppe Top Gears desinformasjonskampanje og fortelle sannheten, sier Ricardo Reyes, informasjonsdirektør i selskapet, skriver motorbloggen Jalopnik.

LES OGSÅ: Engerdøl låner bort bil til to millioner kroner til Top Gear
LES OGSÅ: Er bilen din kjipere enn dette?

Innslaget ble vist i 2008, og er inkludert i en av Top Gear-seriens DVDer. Klippet er sett av «flere hundre millioner mennesker», ifølge Tesla.

Krangler om bilproblemer

Nå har BBC også innrømt at de allerede hadde planlagt en slik scene, og at testens utfall var klart før scenen ble spilt inn, men også at bildebruken illustrerte bilens svakheter.

  • Mens Tesla selv oppgir at bilen vil ha en rekkevidde på 320 kilometer, sa Clarkson at den ikke ville holde lenger enn 90 kilometer på Top Gears bane. Da bilen ble slept inn i en hangar for å lades opp var den i virkeligheten ikke tom.
  • Et annet klipp viser at bilen mister kraft, og at Clarkson må bremse for å unngå at bilen overopphetes. Måten dette fremstilles er også del av den samme rettssaken. Bilen skal ikke ha fått bremsene ødelagt, det skal ha vært en sikring i bilens bremseanlegg som røk, og bilen var ikke overopphetet, den sa bare fra at den var nær på å bli overopphetet.

Ikke første gang

Innslaget har vært omtvistet etter at programmet ble vist første gang i 2008, og har ført til store overskrifter verden over. Clarkson blogget selv om uenighetene i 2009. Han har aldri gått tilbake på påstandene.

LES OGSÅ: Er «nye Stig» en kvinne?
LES OGSÅ: James May skadet i Top Gear-stunt

Tesla har på sin side opprettet sin egen nettside der de går gjennom tvisten.

Det er ikke første gang Top Gear er i hett vann. BBC har flere ganger måttet beklage på vegne av programmet, sist i forrige måned. Da hadde Jeremy Clarkson fornærmet Mexico og meksikanere på det groveste.

LES OGSÅ: «Top Gear» i diplomatisk trøbbel
LES OGSÅ: BBC måtte beklage Top Gear-spøk

Hva synes du? Er søksmålet bare ordkløveri, eler har Jeremy Clarkson igjen tatt munnen for full?

Kulturstrøm

  • «Spillet»-Gullruten stjålet

    TV 2 melder at vinnerne av Gullrute-statuetten for beste konkurransedrevne reality, «Spillet», fikk frastjålet sin gylne pris på etterfesten lørdag kveld.

    Det bekrefter produksjonsselskapet Mastiff.

    – Vi oppbevarte den på et sted hvor bare vi i Mastiff hadde tilgang, og plutselig var den borte derfra. Det er ingen av oss som har tatt den, så da skjønte vi at den hadde blitt stjålet, sier produsent Anja Larsen til TV 2.

    Vinnerne håper synderen tar kontakt og leverer prisen tilbake.

  • Israel ikke med på Eurovision-åpningsseremoni

    Søndag skal Eurovision-uken innvies i Malmö i Sverige, men det blir uten Israels artist Eden Golan på den turkise løperen, melder Göteborg-Posten.

    Ifølge arrangørene står Eden Gola over fordi søndag sammenfaller med jom hashva, en jødisk minnedag over holocaust og heltemot.

    Det er også tidligere meldt at Israel ikke kommer til å delta på åpningsseremonien.

    Det har vært store protester mot Israels deltakelse i forbindelse med krigføringen i Gaza, men det er ikke begrunnelsen for at Israel uteblir her.

  • 1,6 millioner på Madonna-konsert

    – Dette stedet er magisk, sa Madonna på Copacabana-stranda i den brasilianske storbyen Rio de Janeiro lørdag kveld.

    Ifølge Deadline er pulikumstallet anslått til 1,6 millioner mennesker.

    Giga-gratiskonserten markerte avslutningen på hennes «Celebration Tour». Første konsert var i London i oktober i fjor.

    Den 65-årige superstjernen startet ballet med «Nothing Really Matters» fra 1998. Dette er første gang «dronningen av pop» har en retrospektiv turné, og hun framfører låter fra karrieren på mer enn fire tiår.

    – Her er vi på det vakreste stedet i verden, sa Madonna og viste til utsikten mot havet, fjellene og Kristusstatuen på en av byens høyder.

    (NTB)

    Madonna avsluttet turneen i Rio de Janeiro lørdag.
    Foto: AP