Hopp til innhold

- Trenger vi snø, drar vi til Norge

Programleder i «Top Gear» James May avslører hva som gjør at gjengen til stadighet kommer tilbake til Norge. I mars kommer de til Oslo, og du kan vinne billetter!

Top Gear

James May tar med seg kollega Jeremy Clarkson til «Top Gear»-showet i Oslo.

Foto: Top Gear

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

I mars kommer trioen i «Top Gear» for å lage show i Oslo Spektrum. I mellomtiden fikk NRK.no audiens hos James May for å høre hva programmets mest avbalanserte person synes om Norge, nordmenn og ikke minst bil.

NRK.no så showet i Birmingham - se video her!

Dere er ofte i Norge – hvorfor kommer dere tilbake hele tiden?

– Vi trives veldig godt i Norge så det er jo noe av grunnen til at vi har kommet tilbake. Det har blitt slik at hver gang vi trenger snø eller kulde, setter vi kursen mot Norge som har et veldig trofast klima på den fronten. Dessuten åpner det flotte landskapet for mange muligheter.

Kan du beskrive den typiske nordmannen?

– Vi har hatt mange gode opplevelser i Norge og jeg liker nordmenn godt. Dere er på mange måter like oss briter, men mye mer alvorlige. Nordmenn tar alt veldig seriøst, er høflige, korrekte og gjør alt i riktig rekkefølge.

– Det er ikke helt ulikt hvordan jeg er selv, så det er kanskje ikke så rart at jeg trives i Norge. Dessuten er jeg imponert over vinterklærne dere bruker, så det virker ikke som kulde er noe problem for dere.

– Jeremy er lett å hisse opp

Blir dere aldri lei hverandre?

jeremy clarkson, top gear

Jeremy Clarkson er lett å tirre, i følge James May.

Foto: EDMOND TERAKOPIAN / AFP

– Vi har lært oss å tåle de andres svakheter og det er et system som har fungert godt. Jeremy er jo helt håpløs, mens Hammond har et ustabilt humør. Og siden de syns at jeg er like håpløs på mine områder, går vi egentlig fint sammen.

– Vi liker å plage hverandre, men det er jo en utfordring å forholde seg til Jeremy. Han fungerer dårlig sosialt og ser i tillegg helt forferdelig ut. Men til tross for den brautende væremåten, er han faktisk en følsom fyr som er lett å hisse opp, så det er jo alltid en glede.

Hva gjør du for å være i form innspillingene av programmet?

– Vel, jeg står opp hver morgen, går ut av senga og ned trappa. Noen ganger går jeg opp trappa igjen også. Men jeg må vel innrømme at jeg ikke er den ivrigste når det kommer til trening. Men i går gjorde jeg faktisk yoga og det hender seg at jeg sykler litt også, så jeg er i grunn fornøyd med formen min.

Brennende biler og helikoptre

Hva kan du si om Top Gears show i Norge?

I prinsippet er det det samme showet som vi har i Australia, Sør-Afrika eller et av de andre landene vi skal til. Men allikevel blir det enkelte endringer fra land til land. Uten å røpe for mye kan jeg si at det blir brennende biler, helikoptere, mye vill kjøring og i det hele tatt et veldig bra show i Oslo.

Video a245dba6-c2ae-4623-b229-41414489cfdc.jpg

Top Gear-gjengen lover å heve fartsgrensene til showet i Oslo.

Dere var i Irak og Midt-Østen i sesong 16. Var dere noen gang utrygge?

– I starten var vi veldig nøye på å bruke sikkerhetsutstyr og skuddsikre vester. Men etter hvert slappet vi mer av. Folkene i Irak var varme og hyggelige mot oss og veldig imøtekommende.

– Befolkningen satte stor pris på at vi kom og vi hadde jo ikke trodd at vi skulle bli gjenkjent der nede. Så turen gjennom Midt-Østen ble en interessant opplevelse med mange inntrykk.

James May tester Bugatti Super Sport.

Hva er den beste bilen du har kjørt?

– Tidligere har jeg holdt Citröen AX GT i 1991 som et høydepunkt, men de mest spennende bilene er en Ferrari 458 og en Bugatti Veyron Super Sport.

– Til denne lista må jeg legge til prøvekjøringen av en helt ny Rolls Royce Ghost som jeg var så heldig å teste for litt siden. Den ga en fantastisk kjøreopplevelse, men det må man kanskje forvente til den prisen.

Vinn billetter til showet

«Top Gear» kommer til Oslo i mars og NRK har fire bronsebilletter og en gullbillett til showet 24.3. Har du en kjip bil har du nå mulighet til å vinne, for NRK vil gi eierne av de kjipeste bilene mulighet til å dra på showet.

Send inn et bilde og en kort beskrivelse av bilen på epost-adressen under for å være med i konkurransen:

gjett@nrk.no

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)