Hopp til innhold

«Top Gear» i diplomatisk trøbbel

Mexicos ambassadør til Storbritannia likte ikke at programledertrioen omtalte meksikanske biler og landets innbyggere som «late, oppblåste og overvektige».

top gear

Top Gear-programlederne Jeremy Clarkson, James May og Richard Hammond er ikke redde for å spøke i både tide og utide, og slikt blir det mye kontroverser av...

Foto: SHAUN CURRY / AFP

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Eduardo Medina Mora

Mexicos ambassadør til Storbritannia, Eduardo Medina Mora, likte ikke Top Gears karakteristikker av det meksikanske folk og deres biler.

Foto: HENRY ROMERO / REUTERS

Ambassadør Eduardo Medina Mora har levert inn en skriftlig klage til BBC etter episoden, som ble sendt på britisk fjernsyn sist søndag, melder BBC på sine nettsider.

Ifølge Mora kom programlederne Richard Hammond, Jeremy Clarkson og James May med «støtende, fremmedfiendtlige og ydmykende uttalelser» om Mexico da de omtalte den meksikanske bilprodusenten Mastretta.

Les også: Er «nye Stig» en kvinne?

Krever beklagelse

Ifølge BBC innledet Richard Hammond presentasjonen med å si at nasjonale karakteristikker ofte reflekteres i kjøretøyet, og at meksikanske biler derfor var nødt til å være late.

Han fulgte opp med å sammenligne meksikanske biler med landets innbyggere «som er likegyldige, oppblåste og overvektige. De lener seg sovende mot et gjerde med et teppe med hull i over hodet, og kikker på en kaktus».

Les også: James May skadet i Top Gear-stunt

(Artikkelen fortsetter under bildet)

mastretta

Programledertrioen hadde ikke spesielt høye forventninger til den meksikanske bilprodusenten Mastretta.

Foto: BORIS HORVAT / Afp

Den karakteristikken falt ikke i god jord hos ambassadøren, som nå krever en beklagelse fra BBC.

– Programlederne brukte vulgære og utilgivelige fornærmelser for å tilfredsstille fordommer folk har mot meksikanerne og vår kultur, raser Mora i klagebrevet.

BBC ønsker ikke å kommentere saken i media, men sier de skal ta det direkte med den meksikanske ambassadøren.

Les også: Fansen misfornøyd med amerikanske Top Gear

Ikke første telefonstorm

jeremy clarkson, top gear

Top Gears Jeremy Clarkson er kjent for å slenge med leppa.

Foto: EDMOND TERAKOPIAN / AFP

Det er langt fra første gang Top Gear-gjengen må svare for seg etter spøker eller innslag som er vist i programmet. De er kjent for sin litt røffe og harselerende humor, men det ble telefonstorm mot både BBC og det britiske medietilsynet i 2008 da Jeremy Clarkson spøkte med at lastebilsjåførers hverdag besto av å skifte gir og myrde prostituerte.

I fjor ble det bråk da Clarkson sa at James Mays bil, en Ferrari F430 Speciale, så ut som «en evneveik med spesielle behov». Året før fikk programmet en smekk over lanken for å ha laget en falsk annonse for Volkswagen som viste en mann begå selvmord ved å skyte seg selv i hodet.

Les også: - Top Gear er blitt en sitcom

Ku på taket

I 2007 kjørte trioen på tvers av USA, og i episoden ser man Clarkson komme kjørende med en død ku på taket, som faller av etter en brå sving. Dyrevernere raste etter hendelsen.

Samme år kjørte Jeremy og James May til Nordpolen i en Toyota Hilux – og ble filmet mens de satt med hver sin gin & tonic bak rattet. Disse scenene måtte klippes ut av programmet før det kunne sendes i reprise på TV, skriver Autotrader.co.uk.

Les også: Blodharry, høylydt og absurd

Norske TV-seere må vente til mars med å se søndagens omdiskuterte Top Gear-episode, da sendes den nyeste sesongen på NRK.

I mars kommer også trioen til Oslo med showet «Top Gear Live» , som NRK.no har billetter til. De kan bli dine hvis du følger med på nettsidene våre i ukene før premieren.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kulturstrøm

  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh
  • Fleire artistar droppar Eurovision-arrangement

    Artistane Dotter og Titiyo skulle opptredd i Eurovision Village, men har no trekt seg. Det melder NTB.

    Eurovision Village er det offisielle festivalområdet knytt til Eurovision i Sverige. Der skal det vere fleire konsertar og arrangement frå 4. til 11. mai. Fleire av dei som skal opptre har trekt seg frå arrangementa.

    Bookingansvarleg for Titiyo skriv at «logistiske årsaker» er årsaka til at artisten ikkje speler. Dotter har fått fleire oppfordringar til å boikotte Eurovision på Instagram, fordi Israel deltek, skriv NTB.