Hopp til innhold

«Top Gear»-gutta ruineres i Norge

– Jeg har 900 norske kroner i lommepenger, og det holder jo så vidt til et glass vin, sier Jeremy Clarkson fra «Top Gear». Se video fra det helsprø showet her!

Video Top Gear i Oslo

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

De kunne valgt Los Angeles, men satset på Oslo. Nå er gutta fra det britiske motormagasinet «Top Gear» på plass i Oslo Spektrum, hvor de skal holde ti show for til sammen 45.000 nordmenn.

Og det er de norske prisene som bekymrer Richard Hammond, Jeremy Clarkson og James May mest.

– Hvis jeg skulle trenge nye sokker eller sko mens jeg er her, kommer jeg til å bli ruinert, sier bilglade Richard Hammond.

– Jeg har 100 pund (omtrent 900 norske kroner) i lommepenger, og det holder jo så vidt til et glass vin. Jeg besvimer hver gang jeg skal kjøpe noe her. Jeg betalte vel omtrent en million pund for en pakke sigaretter i dag, forteller en sjokkert Jeremy Clarkson til NRK.no.

SE VIDEO: – Det kan gå galt...

Video Top Gear i Oslo

Lover dikt og ballett

Gutta kom rett fra Johannesburg, og lover endringer i showet. Det må det bli, for showet i Sør-Afrika var utendørs.

– Og det høljeregnet. Med alle lyskastrene ble det som å være i en gigantisk elektrisk stol.

– Men det stoppet likevel ikke fansen fra å komme; de var ikke akkurat vanskelig å underholde der, forteller Hammond.

Han kan love ballett, dikt og dype samtaler under showene i Oslo Spektrum de neste dagene.

– Og eksplosjoner og biler på tak og sånne ting. For ikke å glemme bilfotball! Det er morsomt å se på, og utrolig gøy for oss som får holde på med det.

Ferrari

Denne Ferrarien er bare en av flere biler som er med under showet i Oslo Spektrum.

Foto: Melody Talebi / NRK

– Lovlydige på grunn av høye bøter?

Top Gear

Richard Hammon, Jeremy Clarkson og James May er på plass i Oslo.

Foto: Melody Talebi / NRK

«Top Gear»-gutta er glade i fart - høy fart. De har selvfølgelig også merket seg de lave fartsgrensene i Norge.

– Jeg burde kanskje ikke si det, men sist gang jeg var her kjørte jeg veldig fort. Blant annet kjørte jeg forbi en dame som virket helt sjokkert over hvor fort jeg faktisk kjørte, forteller Jeremy Clarkson.

Richard Hammond tror nordmenn kjører så pent fordi bøtene er så dyre - som alt annet her i landet.

– Vi har tenkt oss ut på byen mens vi er her. Hvordan klarer egentlig nordmenn å gå ut her? De må vel spare i to uker for å få råd?

Tenker ikke sikkerhet

Både James May og Richard Hammond har blitt skadd i bilulykker de siste årene. Bilen skal ha vært oppe i en hastighet på 450 km/t i bilen Hammond kjørte, og tilstanden var kritisk i en periode.

– Hva med sikkerheten her inne i Spektrum?

– Vi bryr oss ikke om sikkerhet. Hvis «Top Gear» skulle bli trygt, ville det jo ikke bli «Top Gear», svarer Richard Hammond med et smil.

SE VIDEO: NRK.no besøkte «Top Gear» i Birmingham

Video a245dba6-c2ae-4623-b229-41414489cfdc.jpg

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober