Hopp til innhold

Palestina-stunt i ESC-semifinalen – disse landene gikk videre

Demonstrasjon til støtte for Palestina preget årets første Eurovision-semifinale, og blandet seg med show og sirkus. Storfavorittene gikk videre til finalen.

Baby Lasagna
Foto: AFP

Finland stilte i underbuksa, Island i gullkjolen, Irland fant fram grøsser-gleden og Kroatia sang om kua og landsbygda, og satte fyr på både scene og fans.

Alle ønsket de å gå videre til den store Eurovision-finalen på lørdag. Men ikke alle lyktes.

Her er de ti finalistene til lørdagens finale.

 • Kroatia
 • Ukraina
 • Kypros
 • Luxemburg
 • Finland
 • Litauen
 • Irland
 • Portugal
 • Slovenia
 • Serbia

Demonstrerte for Palestina

Men opptakten og starten av selve semifinalen var dramatisk.

Kort tid før den første semifinalen var det nemlig en pro-Palestina demonstrasjon i Euro Village, der Eurovision-fansen er samlet.

Og den svenske artisten og tidligere Eurovision-deltakeren (2011) Eric Saade startet åpningsshowet med å tvinne et Palestina-skjerf rundt håndleddet, der han holdt mikrofonen.

EBU uttalte til Expressen i etterkant:

«Eurovision Song Contest er et direktesendt TV-program. Alle utøvere blir gjort oppmerksomme på reglene for konkurransen, og vi beklager at Eric Saade valgte å kompromittere arrangementets ikke-politiske karakter».

Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
Foto: Martin Meissner / AP

Show og sirkus

Gull og glitter, pyro og paljetter, farger og fest. Elskede og hatede Eurovision Song Contest inntar altså kontinentet på ny, med den første semifinalen tirsdag kveld.

Og i år er det enda mer sirkus enn noen gang, sier Eurovision-ekspert for svenske Aftonbladet, Tobbe Ek.

– Hvis man ser på årets startfelt, 37 låter, så er det veldig mye av disse gale, kule, ko-ko-bidragene. Det føles som om mange ble inspirert av at det gikk så bra for finske Käärijä med 'Cha-cha-cha' forrige år.

En av dem er Irland. ESC-ekspert Anders Tangen uttalte følgende etter at Irland hadde vært på scenen i semifinalen:

– Eurovision er ikke helt det det var, når niåringen i huset sin favoritt så langt er Irland med skume tenner, primalskrik og eksorsisme, eller hva det var for noe,.

Og heller ikke Finland, som stiller med en mann i underbuksa, vekket varme vibrasjoner for Tangen.

– Finland er grusomt. Jeg er ikke interessert i finsk promp og tåfis.

Finland- Esc Semifinale

Finland- Esc Semifinale

Les også Snakk Eurovision med oss!

Marcus & Martinus under prøvene til Eurovision-finalen

Forhåndsfavoritt: – Deilig gal

Årets største favoritt, som også deltar i den første semifinalen, er Baby Lasagna fra Kroatia, med sirkus-rock. Landet ved Middelhavet har aldri før vunnet konkurransen.

Baby Lasagnas Rim Tim Dagi Dim er så deilig gal, så jeg bare må elske den. Tekstraden når han synger «Bye cat, please mjau back» fortjener ekstra skryt. Jeg skulle ikke bli skuffet hvis denne låten vinner, sier Ek.

Kroatia - Esc semifinale 2024

Kroatia – Esc semifinale 2024

ESC-ekspert Tangen har heller ikke noe imot at Kroatia eventuelt står igjen som seierherre.

Kroatia er vel den jeg håper vinner, av det man kan definere som litt tøysete bidrag. Den har en morsom historie, den handler om fraflytting i Kroatia. Og det er en anstendig artist med en fengende låt og en fengende rytme.

Og Tangen elsket opptredenen i semifinalen.

Det var vel egentlig med Kroatia showet faktisk kom skikkelig i gang. Hundre prosent klar for finale, og sannsynlig vinner. Hvis juryen er i festhumør i år. Kroatia vil jo gå av hengslene hvis landet skulle vinne, de har hatt en nasjonal dans med denne låten også.

Ukraina - Esc semifinale 2024

Ukraina – Esc semifinale 2024

Om Ukraina: Fyldig og flott

En annen stor forhåndsfavoritt som var forventet å ta seg greit videre tirsdag kveld, er Ukraina. Låten er en blanding av folkemusikk og rap, med et tydelig nasjonalt særpreg.

Det er bare to år siden Ukraina vant hele bøtteballetten, men i år kan det skje igjen ifølge både oddslistene og ekspertene.

Ukrainas tre minutter på Eurovision-scenen høstet flere superlativer av Anders Tangen.

Kvaliteten og anstendigheten kommer med Ukraina. Du merker at de vil noe. Og leverer energisk og ekte. Dette var sterkt.

Han legger til:

Torbjörn Ek i Aftonbladet. Svensk MGP-ekspert.

EKSPERT: Torbjörn Ek kommenterer Eurovision Song Contest for Aftonbladet. Han elsker Kroatias og Ukrainas bidrag.

Foto: Aftonbladet

Mange mener at Ukraina kommer så høyt på grunn av sympatistemmer. Den diskusjonen legger vi død. De er veldig flinke, og har plassert seg høyt lenge før krigen mot Russland. Og det gjør de i år også. Det er en fyldig, flott ballade.

Tobbe Ek stemmer i.

Ukraina mislykkes aldri med iscenesetting på Eurovision-scenen. Og denne låten er musikalsk sett noe som passer på topplistene nå. Så jeg skulle ikke bli forbauset om Ukraina gjør det riktig bra, og kanskje vinner igjen.

Eden Golan, Israels deltaker i Eurovision 2024.

ISRAEL: Eden Golan representerer Israel i årets konkurranse. Og Israels deltagelse er i år det som det snakkes aller mest om.

Foto: NTB / STRINGER

Overlever kontroverser

Demonstrasjoner mot Israels deltagelse både her hjemme og i utlandet har preget årets konkurranse. Men den største stormen knyttet til det er ventet på torsdag, siden det er da Israel stiller, i den andre semifinalen. Da deltar også Gåte for Norge.

Anders Tangen

ANALYSERER: Anders Tangen tror Eurovision Song Contest vil overleve stormen som er rundt Israels deltakelse.

Foto: Mette Ballovara

Men til tross for ståk og ståhei: Anders Tangen tror at det også i år vil bli fest, og at konkurransen vil bestå en ekstra test.

Eurovision overlever de fleste kontroverser og har en fantastisk stayerevne. Så ja, det blir fest i år også. Og mange kommer til å se på av ulike grunner. Noen er nysgjerrige på hvordan dette vil utspille seg. Noen kommer til å skru av ulike grunner. Det er også helt lov, og det skjønner jeg veldig godt.

Les også: Ingeborg Heldal avslører sine ESC-favoritter her

Eurovision-kongen Johnny Logan (som har vunnet to ganger som artist og en gang som låtskriver) skulle synge duett med Loreen som kveldens pausenummer, men Aftonbladet skriver at Loreen trakk seg.

Dermed opptrådte Logan alene og sang Loreens signatursang Euphoria. Opptrådte gjorde også Benjamin Ingrosso, som tidligere har representert Sverige, og Marcus og Martinus, som viste frem låten de deltar med i lørdagens finale. Som vertsland er nemlig Sverige automatisk klare for finalen.

Men mest oppstandelse ble det altså under Kroatias opptreden. Lørdag kveld vet vi om det neste år blir adresse Zagreb!

Slik følger du i år Eurovision Song Contest i NRK.

Kulturstrøm

 • Øystein Sundes liv blir bok

  Øystein Sundes liv blir nå bok.

  «Øystein Sunde – Sånn er han bare» er tittelen på biografien om den 77 år gamle artisten, låtskriveren og ordkunstneren, som bor på Skarnes i Sør-Odal.

  Biografien er skrevet av forfatter og journalist Asbjørn Bakke.

  I tillegg til mange og lange samtaler med Sunde selv har Bakke intervjuet 60 artistkolleger, venner, familiemedlemmer og bransjefolk.

  Det er Manuskript Forlag AS som skal utgi biografien, og forlegger Øyvind Hagen sier hovedpersonen måtte overtales:

  – Øystein Sunde mener selv at det ikke er så mye å skrive om. Jeg måtte grave dypt i argumenter og bruke mange år på å overtale ham, sier Hagen.

  Boka kommer ut 3. september.

  Øystein Sunde
  Foto: Mats Sparby / NRK
 • Salif Keita jobber med nytt album

  «Afrikas gylne stemme», Salif Keita fra Mali, sa i 2018 at albumet «Un Autre Blanc» var han siste album. Men da han besøkte Drammen og Union Scene sist fredag, hadde han ombestemt seg.

  Til Musikkreisen på NRK sier han at «Det skulle være det siste albumet, men det blir det ikke. Det kommer mer!»

  Salif Keita har de siste 50 årene vært en av Afrikas aller største artister. Det banebrytende albumet «Soro» fra 1987 blir av mange regnet som brekkstangen for afrikansk musikk i resten av verden.

  Artisten har også vært en utrettelig forkjemper for rettighetene til folk med albinisme – som han selv. Hans forrige album «Un Autre Blanc» (Et annet hvitt) – viser direkte til dette.

  Salif Keita og Musikkreisens Arne Berg
  Foto: Carolina Vallejo / Carolina Vallejo