Hopp til innhold

Dette synes våre naboland om Eurovision-bidraget

Gåte skal representere Norge i Eurovision. – Gåte er den rette vinneren, sier svenskenes Torbjörn Ek.

Gåte mgp 2024

Gåte vant Melodi Grand Prix 2024

Foto: NRK

Mens danskene og svenskene venter på å kåre sine Eurovision-representanter, har vi hørt med dem om hva de synes om den norske vinneren.

I går kveld stod ni norske deltakere på scenen, men det var Gåte som gikk av med seieren og sikret seg gullbilletten til den internasjonale finalen, Eurovision Song Contest.

Les også Gåte er vinneren av Melodi Grand Prix 2024

MGP 2024 Gåte vant

Svenskenes Torbjörn Ek, som er MGP-ekspert for Aftonbladet, er sikker i sin sak om den norske vinneren:

– Gåte er den rette vinneren! Takk til folket i Norge for å ha satt den internasjonale juryen på plass og stemt frem det beste bidraget i årets MGP, sier han.

Ek understreker videre at Norge for en gangs skyld ikke har valgt å stemme på den store publikumsgleden, men i stedet en spennende musikalsk appell som han tror kan bli vellykket både hos juryen og TV-seerne i Malmö i mai.

– Dette kan bli farlig. Vi vet fortsatt ikke hva vi i Sverige skal stemme på i finalen, men Gåte hadde uansett slått alle seks artistene som stilte i lørdagens Melodifestivalens-delkonkurranse, svarer han på artig vis.

torbjørn ek

Torbjørn Ek er journalist i Aftonbladet.

Foto: Tiril Mettesdatter Solvang / NRK

– Modig valg

Ole Tøpholm er en dansk journalist, radiovert og MGP-entusiast. Han har blant annet har vært Danmarks kommentator ved Eurovision Song Contest.

Dansken fulgte med på den norske finalen i går, og fikk dermed også med seg den nervepirrende avstemmingen.

– «Ulveham» er et modig valg. Låten omfavner nordisk mystikk. Det er norsk historie i moderne rammer, sier han.

– Det er gode forutsetninger for at Norge gjør det bra i Eurovision i år. Personlig tror jeg at Norge kan få en topplassering med denne låten, legger han til.

Ole Tøpholm

Ole Tøpholm er en dansk journalist, radiovert og MGP-entusiast.

Foto: Hege Bakken Riise / NRK

Uansvarlig å trekke seg

Både før og etter finalen uttalte Gåte at de må ta noen vurderinger rundt Eurovision-deltakelse.

MGPs musikksjef Stig Karlsen ville i går kveld verken bekrefte eller avkrefte deltakelse i Eurovision, men påpekte at det var noe han ville komme tilbake til senere.

Tøpholm mener det må være opp til kringkasterne å beslutte om man skal trekke seg eller ikke. Han mener videre at det vil være uansvarlig av NRK å trekke seg fra Eurovision.

– Hvis Gåte velger å ikke delta i Malmö bør NRK gi stafettpinnen videre til KEiiNO, avslutter han.

Eurovision Song Contest blir i år arrangert i Malmö i Sverige.

Norge stiller i andre semifinale torsdag 9. mai.

Godt mottatt

På X (tidligere Twitter) lot ikke reaksjonene vente på seg etter Gåte vant MGP.

Skjermdump fra X. Statsminister Jonas Gahr Støre skriver: Jeg gratulerer Gåte med seieren i MGP etter en spennende avstemning - heier på dere i Malmø
Skjermdump fra X. Brukeren Thales skriver: «Oh well... Another year not winning Norway»
Skjermdump fra X. Dr James Puchowski skriver: Feeling weirdly emotional. The song I wanted to represent Norway won the national final. But it’s not just in Norwegian. It’s in a variety of Nynorsk. It feels rather touching and personal that the language I chose to make mine is going to Eurovision.
Skjermdump fra X. ESC Tom skriver: Crying. Shaking. Throwing up. That voting was so exciting! Congrats!
Skjermdump fra X. Rylan skriver: Gutted for KEiiNO but congrats Gåte 🇳🇴#MGP2024

I skrivende stund er Gåte og Norge på 8. plass på oddsen.

Ukraina, Italia og Storbritannia er blant oddsfavorittene til å vinne. Sistnevnte har valgt Olly Alexander, vokalisten fra bandet Years & Years til å representere britene i Eurovision. Rundt 30 land har ennå ikke valgt bidraget sitt.

Er Gåte riktig representant for Norge i ESC?

Se også Carola overrasket i MGP-finalen

Marion Ravn, Carola og Bettan under MGP-finalen

Kulturstrøm

 • Flertall på Stortinget beskytter sovende lov om kinoforbud på søndager

  På søndagens kinoprogram i Oslo starter hele ti forestillinger før klokken 13.

  Det er kun lov fordi politiet gir kinoene tillatelse. Loven sier nemlig at man ikke kan ha arrangementer på helligdager mellom kl. 06 og 13.

  Venstre, Høyre og Frp har foreslått å tillate kinoforestillinger før klokken 13 på søndager. Men en samlet venstreside sier nei.

  Stortingsflertallet vil beskytte loven om kinonekt før klokken 13 på søndager, skriver Aftenposten. Barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) er enig.

  – Reglene er med på å gjøre disse dagene annerledes enn resten av uken. Jeg ser ingen grunn til å liberalisere kino-regelverket, skriver hun i en e-post til avisen.

  Flere av kinoene som ofte viser filmer før kl. 13 befinner seg i Oslo. Det er Nordisk Film AS som sender søknader om dispensasjon til politiet. Oslo politidistrikt bekrefter til Aftenposten at de innvilger samtlige søknader.

  RAMMET AV PANDEMIEN: Colosseum kino i Oslo sendte en hilsen til publikum under coronapandemien. Men det kostet kinoer og teatre dyrt at publikum ble vant til å sette hjemme.
  Foto: Gitte Johannessen / NTB
 • «Oppenheimer» vinner toppprisen på SAG-utdelingen

  Filmen «Oppenheimer» er tildelt prisen for beste skuespillerensemble på Screen Actors Guild-utdelingen i Los Angeles. Dette er den gjeveste SAG-prisen.

  Film- og TV-prisene fra Screen Actors Guild (SAG) ble delt ut i Los Angeles natt til søndag norsk tid av skuespillerforbundet SAG-AFTRA. Mange av medlemmene der er også blant de som stemmer fram Oscar-prisene. SAG-prisene pleier å gi en viktig pekepinn om hvilke amerikanske filmer som får flest Oscar-priser.

  «Oppenheimer» handler om fysikeren J. Robert Oppenheimer, som ledet arbeidet med utviklingen av den første atombomben i USA.

  (NTB)