Hopp til innhold

Denne familien «styrer» en av Vestlandets største musikkfestivaler

Malakoffs festivalsjef Arnt Ivar Naustdal ga seg selv et ultimatum: Enten måtte han slutte å jobbe med festivalen, eller så måtte hele familien bli med på lasset.

Festivalfamilien Naustdal

Malakoff er familien Naustdals fellesaktivitet. Fra venstre: Runar, Anna, Hege og Arnt Ivar Naustdal Også Peder, som ikke er med på bildet, er en del av familiens festivalgjeng.

Foto: Aurora Henni Krogh / NRK

På grunn av pandemien blir musikkfestivalen Malakoff i Nordfjordeid bare en brøkdel av seg selv i størrelse i år. Festivalen, som vanligvis har en kapasitet på 30.000, åpner i år for 800 heldige gjester.

Men festivalsjef Arnt Ivar Naustdal (45) lover like mye entusiasme og glede som alltid på vestlandsfesten.

Festivalsjef for Malakoff Arnt Ivar Naustdal

Arnt Ivar Naustdal har ledet Malakoff-festivalen siden 2007. Han mener noe av det viktigste er folkene man møter og det som skapes sammen.

Foto: Aurora Henni Krogh / NRK

– Det er mange ting som er annerledes, men jeg tror de rammene vi har klart å skape her i Amfiet er så gode som det er mulig å få til. Jeg tror folk kommer til å ha det fantastisk fint, forteller festivalsjefen til NRK.

Med artister som Dagny, Ruben og Kjartan Lauritzen, samt rockeband som svenske The Hives og Kvelertak, er Malakoff klar for å by publikum på minneverdige konsertopplevelser.

En familiebedrift

Naustdal har vært leder for Malakoff siden 2007 og har sett festivalen vokse eksplosivt siden han startet. Festivalen ikke bare vokst i størrelse, han har også fått med hele familien på lasset.

– Alle er med, sier han, og forteller at han selv var med alene i noen år.

Men sammen med kona Hege måtte de ta en beslutning:

– Enten må jeg gi meg, eller så må alle dere bli med, så vi kan gjøre det sammen og ha det som en felles ting, sa han til familien.

Hele familien Naustdal på Malakoff 2015.

Hele familien er involvert. Her under festivalen i 2015.

Foto: ALF VIDAR SNÆLAND

Det ble heldigvis det siste, og festivalen har nå blitt noe hele familien samles om.

– For oss som familie så varer dette hele året, og så er det to måneder på sommeren der vi holder på med det hele tiden, sier festivalsjefen.

Med kona Hege som backstageansvarlig, sønnene Peder (18) og Runar (20) som artistkontakter og datter Anna (17) som crew-kontakt har alle en finger med i spillet for å få festivalen til å gå rundt.

Publikum på Malakoff 2021.

Saken fortsetter under.

Foto: Aurora Henni Krogh / NRK
Malakoff-festivalen i Nordfjordeid går av stabelen denne helgen. Festivalen er kanskje nedskalert i størrelse, men øyeblikkene er desto større. Lite er så rørende som å se publikum og artister gjenforenes i livemusikk igjen. Med popartister som Dagny og Ruben, og rockeband som svenske The Hives og Death By Unga Bunga fikk publikum en gavepakke de sent vil glemme.

Det er de heller ikke alene om. Naustdal forteller at flere familier fra området legger hjerte og sjel i festivalen.

– Det er dette fellesskapet, å gjøre noe sammen. Gunn Guddal (sjef for markedsføring og økonomi) har også hele familien her, sier festivalsjefen og legger til at mange familier samles om festivalen.

Malakoff har med andre ord blitt en skikkelig familiebedrift.

– Belønningen er jo når vi ser at publikum har det kult og er på sin første konsert på to år. Da tenker jeg: Det er derfor vi gjør det. Det er derfor vi bruker tiden vår på det.

Malakoff 2019

Malakoff har vanligvis en kapasitet på 30 000 festivalgjester. Her fra festivalen i 2019.

Foto: Øystein Torheim

Ekstra viktig i år

Festivalen, som tidligere het Malakoff Rockfestival, har vanligvis mange tusen besøkende. Dette ble umulig i år. Likevel var det viktig for Arnt Ivar og festivalen å gjennomføre årets utgave for å kunne gi tilbake til lokalsamfunnet.

– Vi er jo en festival som trenger 1200 frivillige ordinært, og når det bor 5000 i en liten bygd så trenger vi at alle stiller, sier Arnt Ivar. Han håper årets festival kan gi noe tilbake til lokalsamfunnet som hvert år står på for at Malakoff skal kunne gjennomføres.

Publikum under Death by Unga Bunga, Malakoff 2021.

Sittende, men entusiastisk publikum under Death By Unga Bunga

Foto: Aurora Henni Krogh / NRK

– Vi var enig ganske tidlig i at vi skal gjøre maks ut av forutsetningene våre, og det har vi gjort.

Festivalsjefen merker at folk trenger nettopp den felles opplevelsen en festival er, derfor tenker han at årets utgave kanskje er ekstra viktig.

– Det er jo i år vi har behov for å kjenne litt på det samholdet: Det å møtes og samles og hylle livet og musikken er viktig for oss. Så tenker jeg at hvis vi ikke skal gjøre det nå, når folk har mest behov for det, når skal vi gjøre det da?

– Det er folka du møter – det er det som er festival. Musikken er viktig, men det er samholdet og fellesskapet som er viktigst, sier han.

The Hives på Malakoff 2021

The Hives-vokalisten avsluttet konserten omtrent så nære publikum han kunne komme.

Foto: Aurora Hennie Krogh / NRK

Vil du se mer fra Malakoff eller andre festivaler vi besøker? Sjekk Festivalsommer i NRK TV, eller på NRK 1 mandager 19:45.

Kulturstrøm

  • Sjette førsteplass på albumlisten for Ariana Grande

    Ariana Grande sikrer seg sin sjette førsteplass på den amerikanske albumlisten med sitt sjuende studioalbum.

    – En uke med evig solskinn, skrev Ariana Grande i helgen på Instagram – og siktet til suksessen som hennes sjette album, kalt nettopp «Eternal Sunshine», har.

    Utgivelsen solgte det som tilsvarer 227.000 albumenheter i sin første uke, noe som er årets beste hittil, ifølge Billboard. Blant annet ble låtene strømmet 195 millioner ganger. Den nye platen, som også topper VG-lista her hjemme, er laget i samarbeid med svenskene Max Martin og Ilya Salmanzadeh.

    Grande har tidligere toppet albumlisten med «Positions» (2020), «Thank U, Next» (2019), «Sweetener» (2018), «My Everything» (2014) og «Yours Truly» (2013). 2016-platen «Dangerous Woman» kom «bare» til en andreplass.

    Ariana Grande
    Foto: AFP
  • Fem land vil ha «Cammo»

    NRK har inngått opsjonsavtale med Tyskland, Frankrike, Spania, Belgia og Nederland om nyinnspillinger av dramakomedien «Cammo».

    Over 700.000 så første sesong av «Cammo». Serien handler om influenseren Cammo, som går konkurs og må ta på seg jobben som støttekontakt for Kamilla med Downs syndrom.

    – Dette er helt surrealistisk! At humoren og historien i «Cammo» kan treffe både spanjoler og tyskere er skikkelig gøy. Jeg gleder meg til å se hvordan de forskjellige landene tolker manus, og er så takknemlig og glad for at historien om Cammo og Kamilla potensielt skal bli fortalt til så mange millioner mennesker, sier Caroline Glomnes, serieskaper og hovedrolleinnhaver.

    Katelyn Garbin og Caroline Glomnes i rollene som Kamilla og Cammo.
    Foto: NRK