Hopp til innhold

– Åtte av ti kvinner som er prostituerte har vært utsatt for overgrep

Tanja Rahm, tidligere prostituert, mener det å tillate kjøp av sex er det samme som å tillate slaveri. «Sexarbeider» Hege Grostad er helt uenig.

Tanja Rahm har vært prostituert i tre år. Hun mener det er en dårlig idé å fjerne sexkjøpsloven.

Tanja Rahm har fortalt om sine erfaringer som prostituert. Hun mener det er en svært dårlig idé å fjerne sexkjøpsloven.

Hege Grostad

Hege Grostad mener færre anmelder overgrep som følge av sexkjøpsloven.

Foto: Privat

Danske Tanja Rahm fortalte om sine erfaringer med å være prostituert i et blogginnlegg. Brevet «Til de som kjøper sex» ble publisert på Aftenpostens debattsider mandag denne uken, der det har blitt lest av over 500.000 nordmenn.

Brevet har blant annet ført til ny debatt om sexkjøpsloven, som både Høyre, Venstre og Frp har sagt at de ønsker å reversere. Hege Grostad stod på sin side fram som «sexarbeider» i VG i mai i fjor, ifølge seg selv for å bidra til at sexkjøpsloven skulle reverseres.

Torsdag møtte Rahm Grostad til debatt på NRK. Hele debatten kan du se her.

– Måtte angripe noen

Rahm jobbet som prostituert i tre år, og at hun ga seg for rundt 13 år siden. Hun forteller at hun flere ganger har forsøkt å få i gang en debatt om kjøp av sex i tiden etterpå, uten å lykkes – før nå.

– Jeg har snakket om det flere ganger tidligere, men aldri klart å vekke debatten til live. Jeg tenkte at jeg måtte angripe noen. Jeg valgte å angripe mennene som kjøper sex, fordi de er med på å fastholde kvinner i prostitusjonen, sier Rahm.

I løpet av sine år som prostituert har Rahm flere svært negative erfaringer, blant annet med voldtekt. Hun forklarer at hennes motivasjon har vært å få mennene som kjøper sex fram i lyset.

– Man kan godt si at alle horekunder er dårlige mennesker, hvis man ser på deres menneskesyn. En mann med empatien i orden kjøper ikke andre mennesker å tømme seg i, sier Rahm.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Sexarbeider Hege Grostad mener sexkjøpsloven må fjernes.

Hege Grostad sier hun ikke har hatt de samme erfaringene som Rahm mens hun har jobbet som sexarbeider.

– Åtte av ti har samme bakgrunn

Hun forteller at det var flere grunner til at hun gikk ble prostituert, en av disse var at hun var «ødelagt allerede». Ifølge Rahm ble hun utsatt for overgrep allerede fra hun var 11 år gammel.

– Jeg tør påstå at åtte av ti kvinner som driver med dette har samme bakgrunn som meg, sier Rahm.

Hun mener mange prostituerte lar være å anmelde overgrep, fordi det «forstyrrer forretningen».

– I tillegg er man så forstyrret, at man ikke ser det som et overgrep. Det var først da jeg var ute av prostitusjonen at jeg så jeg hadde blitt utsatt for overgrep, sier Rahm.

– Bidrar til at færre anmelder

Hege Grostad sier hun foretrekker å bli kalt «sexarbeider», blant annet fordi hun opplever begrepet prostituert som stigmatiserende.

– Det handler om en offerstatus mer enn en yrkesbeskrivelse, sier Grostad, som er fulltidsstudent.

– Dette er noe jeg gjør ved siden av.

Grostad er i motsetning til Rahm svært kritisk til sexkjøpsloven, og mener den bidrar til at flere at færre kvinner anmelder overgrep.

– Blant annet fordi den har vekt til live hallikparagrafen, som inntil nå har vært sovende. Det er først og fremst den som har gjort det vanskelig å være sexarbeider i Norge. Det er riktig at det har ført til økonomisk tap hvis du rapporter om vold, for da forteller du politiet hvor du jobber, og alle andre kunder kan bli siktet for sexkjøp, sier Grostad.

– Med hallikparagrafen blir man tvunget til å jobbe alene, og en overgriper ser etter lette ofre, sier Grostad.

– Hyggelige mennesker

Grostad er uenig med Rahm i at alle som kjøper sex er overgripere.

– Jeg er glad i kundene mine, som er hyggelige mennesker jeg treffer innimellom. Det er en forskjell på det å være en kunde, og det å være en overgriper, sier Grostad, som kommer med et eksempel:

– Hvis noen raner en bank, kalles de ikke bankkunde. Hvis noen utsetter en sexarbeider for et overgrep, er det ikke en kunde som har gjort et overgrep,
det er en overgriper.

Kulturstrøm

 • HBO bekrefter en tredje sesong av «House of the Dragon»

  «Game of Thrones»-spinoffserien «House of the Dragon» får en tredje sesong, bekrefter HBO.

  Med sesong 2 like om hjørnet slipper altså HBO nyheten om at de har fornyet for ytterligere en sesong av den kritikerroste fantasy-serien.

  – Vi kunne ikke vært mer henrykt for å fortsette historien om House Targaryen og for å se denne crewet skinne på nytt i en sesong tre, sier Francesca Orsi, leder for dramaserier og film ved HBO.

  Pressemeldingen sier ingenting om når innspillingen av tredje sesong starter eller når fansen kan forvente å få se det ferdige resultatet, som naturlig nok trolig blir en god stund til.

  (NTB)