Hopp til innhold

KrF vil kjempe for å beholde sexkjøpsloven

Motstanden mot sexkjøpsloven er stor, men KrF vil kjempe knallhardt for at den omstridte loven ikke forsvinner.

Prostitusjon i Oslo sentrum

KrF tror ikke det er opplagt at sexkjøpsloven forsvinner, selv om det er flertall i Stortinget for dette.

Foto: NRK

Kjell Ingolf Ropstad (KrF)

Kjell Ingolf Ropstad (KrF)

Foto: Sundsdal, Svein / Svein Sundsdal/NRK

– Det er et ekstremt dårlig signal fra regjeringen hvis de fjerner sexkjøpsloven, sier KrFs justispolitiske talsperson Kjell Ingolf Ropstad til NRK.

Fremskrittspartiets Jan Arild Ellingsen sa til Aftenposten onsdag at det bare er et tidsspørsmål før sexkjøpsloven forsvinner.

Både Høyre, Venstre og Frp ønsker å reversere den, og de borgerlige ungdomslederne uttrykte i Vårt Land samme dag utålmodighet og ønske om fortgang i skrotingen av loven.

– Ikke opplagt

– Vi har stor tro på at loven kan bestå og at den kan forbedres gjennom at politiet gis mer ressurser til å bekjempe menneskehandel. Loven kan også forsterkes med sosiale tiltak, slik at man kan hjelpe flere prostituerte ut av prostitusjon, sier Ropstad til NRK.

– Nå er det vel sånn at de fleste saker det er flertall for i Stortinget vil bli gjennomført.

– Ja, men når man ser på for eksempel søndagsåpne butikker, så er det en sak hvor det ikke er opplagt at det vil endres selv om det finnes flertall for dette. Spørsmålet om oljeleting i Lofoten er et annet eksempel, sier han.

Loven ble innført av den rødgrønne regjeringen i 2009 og førte til at salg av sex er tillatt, mens kjøp av sex er forbudt.

Venter rapport

Loven evalueres nå av analyseselskapet Vista Analyse, og en rapport skal leveres i juni. Evalueringen skal føre til en stortingsmelding.

En måling som Sentio nylig gjennomførte for Klassekampen, viser at et flertall av befolkningen ønsker å beholde dagens forbud mot sexkjøp.

KrF-leder Knut Arild Hareide har tidligere sagt at loven er en prestisjesak for partiet. Kjell Ingolf Ropstad understreker overfor Aftenposten at regjeringen, Venstre og KrF forvalter flertallet i fellesskap, og at partiet vil kjempe knallhardt for å beholde loven.

– Jeg setter min tiltro til at Høyre og Erna Solberg, som Norges andre kvinnelige statsminister, ser at det vil være særdeles dårlig likestillingspolitikk å reversere denne loven, sier Ropstad.

AKTUELT NÅ