Forbyr sexkjøp i Frankrike

Den franske nasjonalforsamlingen har vedtatt en lov som forbyr kjøp av sex.

Frankrikes minister for kvinnerettigheter Najat Vallaud-Belkacem

Frankrikes minister for kvinnerettigheter Najat Vallaud-Belkacem var fornøyd etter at nasjonalforsamlingen vedtok et forbud mot kjøp av sex i Frankrike.

Foto: CHARLES PLATIAU / Reuters

Hvis dette lovforslaget også går gjennom overhuset i Frankrike kan kjøp av seksuelle tjenester gi bøter på minst 1.500 euro, eller 12.400 kroner.

Kritikere

Kritikere av forslaget har lenge advart mot at sexhandelen vil gå under jorda i et land som har opp mot 40.000 prostituerte.

I flere år har nasjonalforsamlingen i landet som har en ganske liberal holdning til utroskap og sex jobbet med et lovforslag som forbyr sexkjøp. Nå er de et steg nærmere et forbud.

I lovforslaget, som er inspirert av loven svenskene vedtok i 1999, heter det at Frankrike bør bli et land uten prostitusjon og at «sexarbeid» ikke lenger skal regnes som en profesjonell aktivitet.

Men forsalget er omstridt og gjentatte ganger har mange av landets 40.000 prostituerte protestert foran nasjonalforsamlingen.

Engasjerte kjendiser

I fremste rekke blant kritikerne står skuespillerinnen Catherine Deneuve som bare er én av flere hundre franske kjendiser som har engasjert seg mot anti-prostitusjonslovgivningen.

Demonstranter som protesterer mot Frankrikes nye sexkjøp-lov

I høst har flere demonstranter markert sine misnøye mot forslaget til den nye sexkjøploven.

Foto: THOMAS SAMSON / Afp

Den franske innstrammingen står også i sterk kontrast til et Tyskland som tillater lovlig prostitusjon. Tyskland har nå ti ganger så mange prostituerte som Frankrike, kanskje så mange som 400.000.

I Norge ble et lignende forbud vedtatt i 2008. Fra og med første januar året etter trådte forbudet i kraft og i juni to år senere ble den første nordmannen bøtelagt for å ha kjøpt sex. Som i Frankrike var den nye loven omstridt.

SISTE NYTT

Siste nytt