Hopp til innhold

– Prostituerte må få samme rettigheter som andre arbeidstakere

Ungdomspartiene til Frp, Venstre og Høyre vil ha fortgang i fjerningen av sexkjøploven og tror de vil få folket med seg. – Staten bør regulere bordeller slik at prostituerte blir normale arbeidstakere med samme rettigheter, sier leder i Rogaland Unge Venstre.

Unge Venstre og FpU krever fjerning av sexkjøploven og tror de vil få folket med seg.

VIDEO: Prostitusjon er en stadig utfordring for de største byene i landet og det skjer ofte åpenlyst midt i sentrum. Dette bildet er hentet fra et overvåkingskamera i et parkeringshus sentralt i Stavanger. Foto: Arild Eskeland/NRK.

– Prostitusjon er verdens eldste yrke og det kommer ikke til å forsvinne selv om man forbyr det nok. Derfor tror jeg at hvis vi skal gjøre situasjonen bedre og gi prostituerte flere rettigheter må man fjerne det forbudet som foreligger i dag, sier Eirik Lygre, leder i Rogaland Unge Venstre.

I Norge har det vært forbudt å kjøpe seksuelle tjenester siden 1. januar 2009. Derimot er det ikke ulovlig å selge sex-tjenester. Både Høyre, Frp og Venstre har programfestet at de vil fjerne forbudet mot kjøp av sex. De borgerlige ungdomslederne er utålmodige og vil ha fortgang i skrotingen av loven.

– Bør ta bakmenn i stedet for horekunder

Eirik Lygre

Eirik Lygre, leder i Rogaland Unge Venstre.

Foto: Arild Eskeland / NRK
Atle Simonsen

Atle Simonsen, sentralstyremedlem i FpU

Foto: NRK

– Vi ønsker å fjerne sexkjøpsloven. Vi har sett at den loven kun er mot sin hensikt. Det har blitt flere prostituerte i gatene og sikkerheten til disse jentene blir ikke ivaretatt. I stedet for at politiet skal løpe rundt og jakte horekunder bør vi ta de virkelige bakmennene, sier Atle Simonsen, sentralstyremedlem i FpU.

Sexkjøploven evalueres nå av analyseselskapet Vista Analyse, og en rapport skal leveres i juni.

De borgerlige partiene krysser fingrene for at rapporten konkluderer med at forbudet bør oppheves. Unge Venstre vil invitere bransjen enda lenger inn i varmen.

– Unge Venstre er for å åpne statlig regulerte bordeller. Da kan staten passe på at alt går som det skal og at de ansatte har de rettighetene som de har krav på. Da blir de prostituerte som normale arbeidstakere, innenfor arbeidsmiljøloven, sier Lygre.

Befolkningen vil beholde forbudet

En måling som Sentio nylig gjennomførte for Klassekampen, viser imidlertid at et flertall av befolkningen ønsker å beholde dagens forbud mot sexkjøp.

– Jeg tror at folk ønsker å bli kvitt den aggressive, provoserende prostitusjonen som foregår slik at folk ikke kan gå fredelig rundt i byen. Med denne sexkjøpsloven har vi fått pushet alle ut på gata, og jentenes sikkerhet blir ikke ivaretatt når det foregår i det skjulte rom. Vi ønsker at det skal være lov for å gi dem et verdig liv og hjelpe de til å komme utav det, sier Simonsen.

Han tror folket vil snu dersom de får mer informasjon om hva opphevingen av loven vil føre til.

– Jeg tror jeg går an dersom vi får fokus på de tingene som heller bør gjøres: nemlig å ta menneskesmuglerne som står bak dette, og gi strengere straffer for det. Og få på plass et godt vitnebeskyttelsesprogram slik at disse jentene tør å stå fram og angi de som har sendt dem her, sier han.

– Tror ikke prostitusjonen forsvinner fra gata

Hans Vik

Hans Vik, politimester i Rogaland politidistrikt.

Foto: Skibstad, Kent / NTB scanpix

– Hvis sexkjøp ikke lengre er straffbart er det ikke noe straffbart forhold å forfølge for oss og da vil vi av naturlige årsaken slutte å gå etter den virksomheten, sier politimester i Rogaland politidistrikt, Hans Vik.

Ungdomspartiene mener at bransjen blir lettere å kontrollere, og at den vil forsvinne fra gata dersom kjøp av seksuelle tjenester blir legalisert.

– Det er ikke sikkert at det blir slik. Måten å tilby tjenestene sine på er egentlig bare en måte å markedsføre seg på. Hvis de velger en offensiv markedsføring vil de nok ikke forsvinne fra gaten, sier han.

Politimesteren vil ikke si hva han mener om loven.

– Jeg håndhever de lovene som til enhver tid gjelder, sier Hans Vik.