Hopp til innhold

De største snakkisene fra årets Met-galla

Årets store motefest bød blant annet på hestejenter, politikk og aliens.

ASAP Rocky og Rihanna på Met Galaen 2021

Asap Rocky og Rihanna på årets Met-galla i New York.

Foto: Dimitrios Kambouris / AFP/NTB

Met-gallaen er en av moteverdens aller største begivenheter, og blir avholdt ved The Metropolitan Museum i New York.

Kostymeinstituttet setter hvert år sammen en stor utstilling, og teamet for denne utstillingen setter også kleskode for gallaens celebre gjester.

Temaet for årets utstilling var «In America: A Lexicon of Fashion». Et tema ganske åpent for tolkning, noe som også syntes godt på den røde løperen.

Dette er noen av kveldens største høydepunkter:

Wow-øyeblikk

Det er ikke uvanlig at kjendisene dukker opp i utfordrende antrekk på Met-ballet, men disse fikk likevel ekstra oppmerksomhet under årets kalas.

Lile Nas X på Met Gala 2021

Lil Nas X

Foto: MARIO ANZUONI / Reuters/NTB

For Lil Nas X holdt det ikke med ett antrekk for anledningen. Rapperen hadde faktisk hele tre variasjoner som han byttet seg gjennom på vei opp Met-trappene.

Kendall Jenner på Met Gala 2021

Kendall Jenner

Foto: ANGELA WEISS / AFP/NTB

Man kommer ikke utenom Kardashian-klanen på kjendisfest. Kendall Jenners naken-kjole fra Givenchy snudde et par hoder under kvelden.

Iman på Met-gala 2021

Iman

Foto: Mike Coppola / AFP/NTB
Carey Mulligan

Carey Mulligan

Foto: ANGELA WEISS / AFP/NTB

Iman har definitivt gallaens største antrekk i diameter, mens Carey Mulligan drar på med knallfarger.

Hunter Schafer på Met Gala 2021

Hunter Schafer

Foto: MARIO ANZUONI / Reuters/NTB

Euphoria-stjerne Hunter Schafer viser at tilbehør og sminke kan gjøre mye for et antrekk. Alien-sminken tar Prada-antrekket til nye høyder.

Billie Eilish på Met-galaen 2021

Billie Eilish

Foto: Evan Agostini / AP/NTB

Billie Eilish gjorde sin Met-debut iført en enorm prinsessekjole fra Oscar De La Renta. Ifølge CBS gikk hun med på å bruke en kjole fra motehuset på én betingelse: De måtte love å fase ut all bruk av pels i fremtiden. (PS. Billie skal ha fått viljen sin).

Stjerneduo

Rihanna og ASAP Rocky på Met-galaen 2021

Asap Rocky og Rihanna

Foto: Mike Coppola / AFP/NTB

Mange vil nok kalle Rihanna den uoffisielle dronningen av Met-gallaen, og det er alltid spennende å se hvilket antrekk popstjernen dukker opp i. Sammen med sin moteriktige rapper-kjæreste Asap Rocky stilte hun i år på trappene iført Balenciaga. Merket har nylig gjenopptatt sin haute couture-linje, og er et av merkene som i stor grad satte preg på årets røde løper.

Kim Kardashian og Demna Gvasalia på Met gala 2021

Kim Kardashian og Demna Gvasalia

Foto: Dimitrios Kambouris / AFP/NTB

Kim Kardashian valgte en mer inkognito-look fra merket. Sammen med Balenciagas sjefdesigner Demna Gvasalia gikk Kim på festen iført et heldekkende svart antrekk som dekket alt, inkludert ansiktet. De tildekkede fjesene gjorde også at mange forvekslet designeren med Kims eks, Kanye West.

Frank Ocean på Met Gala 2021

Frank Ocean

Foto: Mike Coppola / AFP/NTB

Mange dukker opp med enten en designer eller make ved sin side, men Frank Ocean tok heller med en grønn robot-baby som sitt følge. Babyen var også iført et antrekk fra Oceans eget merke Homer.

Utfordrer kjønnsnormer

Pete Davidson på Met gala 2021

Pete Davidson

Foto: Mike Coppola / AFP/NTB

Komiker og skuespiller Pete Davidson bød på bestemor-chic under sin Met-debut. Antrekket er også en hyllest til hans far som jobbet som brannmann i New York, samt andre av ofrene for terrorangrepet i 2001, ifølge Fox News.

Troye Sivan på Met gala 2021

Troye Sivan

Foto: Theo Wargo / AFP/NTB

Musikkartist Troye Sivan brukte en kjole fra Joseph Altuzarras kommende kjønnsnøytrale klesmerke Altu.

Meningsbærende mote

Met-gallaen er ikke bare et sted for å pynte seg. Mange bruker også sitt øyeblikk i rampelyset til å ta et politisk standpunkt. Noen forsøk er dog mer vellykkede enn andre.

Carolyn B. Maloney

Carolyn B. Maloney

Foto: Dimitrios Kambouris / AFP/NTB

Carolyn B. Maloneys feministiske kjole snakker for seg selv.

AOC og Aurora James på Met Gala 2021

Alexandria Ocasio-Cortez og Aurora James

Foto: Mike Coppola / AFP/NTB

Alexandria Ocasio-Cortezs «Tax the rich»-kjole ble møtt med både hyllest og skråblikk. At en politiker fremmer agenda er ikke fremmed, men på et stort elite-arrangement som Met-gallaen mente enkelte at kommentaren fort ble ironisk. Her sammen med designeren av kjolen, Aurora James.

Megan Rapinoe på Met-galaen 2021

Megan Rapinoe

Foto: ANGELA WEISS / AFP

Fotballspiller Megan Rapinoe slo et slag for LHBTI+-kampen med en clutch-veske med setningen «in gay we trust».

Cara Delevigne på Met-galaen 2021

Cara Delevingne

Foto: ANGELA WEISS / AFP/NTB

Cara Delevingne skrev med store bokstaver, men innholdet i hennes forsøk på feminisme traff kanskje ikke like godt som supermodellen så for seg. Mange på sosiale medier har reagert på formuleringen og mente det kastet skam og negativt lys på seksuelle aktiviteter.

Nikkie Tutorials på Met-galaen 2021

Nikkie De Jager

Foto: Mike Coppola / AFP/NTB

Makeup-influencer Nikkie De Jagers antrekk var en hyllest til Marsha P. Johnson, som var en viktig skikkelse i Stonewall-opprøret på 60-tallet.

Blikkfangere

Noen av kjendisene lot tilbehøret snakke for seg.

Kim Petras på Met Galaen 2021

Kim Petras

Foto: ANGELA WEISS / AFP/NTB

Popartist Kim Petras tok hestejente-estetikken til et nytt nivå.

Grimes på Met-galaen

Grimes

Foto: Dimitrios Kambouris / AFP/NTB

Artisten Grimes, for noen mest kjent som kjæresten til Elon Musk, viderefører sin æra som sci-fi-prinsesse, og stilte på den røde løperen med sverd. Et annet spørsmål er om hun får med seg sine uvanlige aksessorier forbi museets sikkerhetskontroll.

Lorde på Met Gala 2021

Lorde

Foto: Theo Wargo / AFP/NTB

Solar Power-stjernen Lorde ble sentrum for sitt eget solsystem med denne kronen.

Lil Nas X på Met Gala 2021

Lil Nas X

Foto: Evan Agostini / AP/NTB

Lil Nas X er kjent for sin prangende stil, og er nok en av Met-gallaens store snakkiser. Her er han i sitt andre antrekk for kvelden. Artisten tøyer mer enn gjerne grenser både med låttekster og musikkvideoer, så det er kanskje ikke rart at han også på den røde løperen utfordrer hva vi ser på som tradisjonell herre-mote.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober