Boltre deg med brøddeig!

Begynner du å bli lei av butikkbrød? Vil du imponere med hjemmelaget brød? Velg mellom flere oppskrifter fra turbobudeia Bodil Nordjore.

Bodils brød
Foto: Ida Kjøstelsen

Rugbrød:


Rughev 500 g
Sammalt rug 250 g
Gjær 3 g
Vatn 250 g (dette er rugheven)

Gjær 15 g
Vatn 800 g
Salt 15 g
Sikta kveite 500 g
Sammale bygg 300 g
Maltekstrakt 80 g

Det som er utheva kan du gjera dagen føre. Dette er surdeig/kalddeig. Dersom du vil gjera god surdeig, er det lurt å nytte 4 – 5 dagar på den, og so mate den litt kvar dag.
Skilnaden på surdeig med og utan gjær er at du nyttar mjølkesyrebakteriane i villgjæren ved surdeig utan gjærtilsetning. Medan du kan setja kalddeig med lite gjær og lengre gjæringstid.
Bland lunka vatn med gjær og rug, og la deigen stå til neste dag. Bland vidare med dei andre ingrediensane. Lat deigen stå til den er god og gjæra. Den kan godt stå i fleire timar.
Bak ut passa store og passa faste brød.
Set omnen på det varmaste, og lat den vera so varm når du set inn i brøda. Lat dei stå slik om lag ti min, skruv ned temp til 170 grader varmluft. Steik i totalt 45 – 55 min, litt ettersom kor store brøda er.

Byggbrød:


Sammale bygg 400 g
Vatn 500 g
Gjær 15 g

Sikta kveite 1200 g
Salt 20 g
Maltekstrakt 50 g
Vatn 800 g
Heil koka spelt 400 g

I prinsippet er det det sama her som med den førre oppskrifta (rugbrød). Lat vatn, gjær og sammale bygg få arbeide frå ein dag til den neste.
Kok den heile spelten. Mange av oss likar dette godt. Her kan du nytte heile byggryn eller heil rug, eller heile kveitekorn, berre du er god på å bløyte korna og koke dei litt. Det er best for tennene.
Bland vidare på denne deigen. Start med væska, og hald fram med det turre. Maltekstrakten gjeve god næring te gjæringa av byggbrøda, og det gjer at det gjærar fortare( noko som gjere at smaken vert god).
Du kan sjølvsagt velje mengde med koka heile gryn av ein eller annan sort. Kokar du desse litt lite, vil dei trekke litt væte ut av deigen.
Bak ut passa store og faste brød.
Set omnen på det varmaste og lat den vera so varm når du set inn i brøda. Lat dei stå slik om lag ti min, skruv ned temp til 170 grader (varmluft). Steik i totalt 45 – 55 min, litt ettersom kor store brøda er.

Tysk bondebrød:


Rugsurdeig 700 g
Sammale rug 350 g
Vatn 350 g
Surdeig 25 g
Sikta kveite 900 g
Salt 15 g
Vatn 400 g
Gjær 20 g

Dette er eit surdeigsbrød.
Då nyttar eg 25 gram surdeig som eg har ståande som kultur. Dette dannar grunnlaget for den neste surdeigen. So rører du denne ut i lunka vatn, tilset rug, tilset litt meir rug og vatn i tre – fem dagar. Den vert betre dess lengre den står.
Når den er klår for neste etappe, so gjer du ferdig deigen. Lat den få god tid til heving. Dette gjer seg jo sjølv, so du kan godt la den stå frå ein kveld til neste dag.
Bak ut trinne brød. Ikkje for store brød når du nyttar surdeig. Gjev dei ein lun stad til heving. Pensle gjerne med kaffe.
Bak ut passa store og faste brød.
Set omnen på det varmaste, og lat den vera so varm når du set inn i brøda Lat dei stå slik om lag ti min, skruv ned temp til 170 grader varmluft. Steik i totalt 45 – 55 min, litt ettersom kor store brøda er.

Bodils Meisebølle:

2 pk tørrgjær
Sikta kveite 1100
Grov sammale rug 200
Havregryn 100
Linfrø 100
Solsikke, rista 100
Sesam, rista 100
Vatn 1000
Olje 270

Dette er eit populært brød. Smakfullt, saftig og med mykje mat.
Som du ser er der mykje ”frøgreier”, noko som kan minne om ein meisebolle. Men det er ikkje det. Eg skil mellom grovt brunt brød og grovt ljost brød. Om du vel å nytte sammale kveite, vert brøda brune uansett kva andre kornslag du har oppi. Eg difor nytta grov rug og havre, det gjer at brødet held på den ljose fargen sin.
Eg byrjar med varmt vatn og olje. So går eg frå det grovaste til det lettaste mjølet, då har eg meir kontroll på sluttspurten.
Denne skal ikkje vera for fast, den vert ogso god om du ”slår den” ned nokre gonger. Denne bakar eg ut til runde ”kakur”, og penslar med kaffe. Steiker den på heit omn til å byrje med for å få den sprø skorpa.
Om lag 10 min på heit omn, 30 – 40 min på 170 grader (varmluft).

Jolebrød


Hasselnetar, rista 250 g
Vørterøl 1000 g
Kulturmjølk 1000 g
Sam. Grov kveite 500 g
Sam. Fin kveite 600 g
Sikta kveite 1000 g
Salt 15 g
Gjær 50 g

Dette er eit populært brød. Smakfullt, saftig og med mykje mat.
Som du ser er der mykje mat. Dette kan minne om ein meisebolle, men det er ikkje det. Eg skil mellom grovt brunt brød og grovt ljost brød. Om du vel å nytte sammale kveite, vert brøda brune uansett kva andre kornslag du har oppi. Her har eg difor nytta grov rug og havre. Det gjer at brødet held på den ljose fargen sin.
Eg byrjar med godt varmt vatn og olje. So går eg frå det grovaste til det lettaste mjølet, då har eg meir kontroll på sluttspurten.
Denne skal ikkje vera for fast, den vert ogso god om du ”slår den” ned nokre gonger. Denne bakar eg ut til runde ”kakur”, og penslar med kaffe. Steiker den på heit omn til å byrje med for å få den sprø skorpa.
Om lag 10 min på heit omn, 30 – 40 min på 170 grader (varmluft).

Klappkake:

Sikta kveite 600 g
Vatn 600 g
Gjær 20 g

Vatn 500 g
Olje - raps 50 g
Sikta kveite 1000 g
Salt 20 g

Dette er vel det mange ville kalle focaccia, men for å gjera det klinkande klårt: kvifor nytte unødige utanlandske ord når me har so mange gode norske! Dessutan er det heilt sant at det er ei klappkake. Eg nyttar hendene og klappar kaka ut over steikebrettet.
Gjer deigen i det utheva feltet kvelden føre.
Bland alt det andre oppi, pass på so det ikkje er for fast deig. Som du ser skal ikkje oljen oppi føre neste dag, fordi oljen i deigen med ein gong hemmar glutenutviklinga, og skaper poreutvikling. Men olje neste dag, gjeve sprø skorpe og god smak.
Klapp kaka ut på eit steikebrett, og pensle med olje og strø på fingersalt. Her kan du ha oppå mange ting om du vil; solturka tomater, oliven, ulike ostar, vellagra og revne, mm.
Ha god og varm omn når du steiker desse.

Speltbrød:

Sikta spelt 1000 g
Sammale einkorn el.kveitemjøl 800 g
Salt 40 g
Gjær 80 g
Vatn 1400 g
Heil koka spelt 400 g

Kok og avkjøl den heile spelten. Bland i vatn, gjær og dei andre ingrediensane. Dette vert eit saftig, smakfullt brød.
Einkorn liknar spelt, og høyrer difor til dei eldre kornsortane (helsekostbutikker).
Om du vel å baka lause brød, so er det lurt å nytte form.
Bak ut passa store og passa faste brød.
Set omnen på det varmaste. Lat den vera so varm når du set inn i brøda, og lat dei stå slik om lag ti min. Skruv ned temp til 170 grader( varmluft). Steik i totalt 45 – 55 min, litt ettersom kor store brøda er.

Fransk landbrød:

Kveite surdeig 500 g
Sammale Kveite 250 g
Vatn 250 g
Surdeig 20 g

Sikta kveite 800 g
Olje - raps 100 g
Salt 15 g
Gjær 20 g
Vatn 500 g


Dette er surdeigsbrød.
Då nyttar eg 25 gram surdeig som eg har ståande som kultur. Det dannar grunnlaget for den neste surdeigen. So rører eg denne ut i lunka vatn, tilset rug, og so litt meir rug og vatn i tre – fem dagar. Den vert betre dess lengre den står.
Når den er klår for neste etappe, gjer eg ferdig deigen, og lat den få god tid til heving. Eg kan godt la den stå frå ein kveld til neste dag.
Bakar so ut trinne brød, ikkje for store når eg nyttar surdeig (dei treng mindre omfang å arbeide i), gjev dei ein lun stad til heving, og penslar gjerne med kaffe.
Bakar ut passa store og faste brød.
Set omnen på det varmaste, og lat den vera so varm når eg set inn i brøda. Lar dei stå slik om lag ti min, og so ned med temp til 170 grader på varmluft. Lar dei steike i totalt 45 – 55 min, litt ettersom kor store brøda er.Knallgøtt..

Kulturstrøm

 • Kraftsalve mot egen bransje

  – Vi må samarbeide med myndighetene for å beskytte noe som er mye viktigere enn teknologi; demokratiet. Det var her før oss, og det må eksistere og fungere etter oss, sier Brad Smith, president i Microsoft i et intervju med NPRs All Things Considered. Les hele saken i NRKBeta.

  Brad Smith
  Foto: GARY HE / Reuters/Scanpix
 • Jackson-dokumentar fikk Emmy-pris

  Dokumentarfilmen hvor den avdøde popstjernen Michael Jackson beskyldes for seksuelle overgrep, har fått Emmy-prisen for beste dokumentar. I filmen forteller to amerikanske menn om hvordan Jackson angivelig misbrukte dem da de var barn.

  Leaving neverland