NRK Meny
Normal

Bill Clinton blir spenningsforfatter

USAs 42. president debuterer som skjønnlitterær forfatter med bok om savnet president.

Bill Clinton og James Patterson

SKJØNNLITTERÆR DUO: Tidligere president Bill Clinton og suksessforfatter James Patterson står bak «The President Is Missing». Boka kommer etter planen ut i 2018.

Foto: AP

Tidligere president Bill Clinton var en hårsbredd fra å bli USAs første «førsteherre».

Nå satser han på en ny skjønnlitterær karriere, i tospann med en av USAs mestselgende forfattere, melder blant andre nyhetsbyrået AP.

Blir medforfatter av spenningsbok

Sammen med den etablerte forfatteren James Patterson, som blant annet står bak bøkene om etterforskeren Alex Cross, jobber Clinton nå med boka «The President is Missing».

Patterson er en av verdens best betalte forfattere, og er oppført i Guinness rekordbok som den første forfatteren til å selge mer enn én million e-bøker.

Lite er kjent om handlinga i boka utover det tittelen antyder, men hvis Pattersons litterære CV er noe å gå etter, blir det trolig en bok i krim- og spenningssjangeren.

– Å jobbe sammen med president Clinton har vært høydepunktet i min karriere, og å ha tilgang til hans førstehåndserfaring har påvirket skrivingen av boka på en unik måte, sier Patterson i en uttalelse etter at planene om boka ble kjent mandag.

Få skriver fiksjon

Selv om en rekke amerikanske presidenter, inkludert sittende president Donald Trump, har opptil flere bokutgivelser på samvittigheten, er Jimmy Carter (1977–1981) så langt den eneste som har gitt ut et skjønnlitterært verk. Han ga ut borgerkrigsromanen «The Hornet's Nest» i 2003.

Clinton har tidligere satt sitt navn på flere sakprosa- og memoarbøker, ikke minst den bestselgende «Mitt liv», men dette blir altså hans første forsøk på fiksjon.

– Å jobbe med en bok om en sittende president, og trekke veksler på det jeg vet om jobben, livet i Det hvite hus og måten Washington DC fungerer på, har vært kjempemoro, sier Clinton i en uttalelse.

USAs 42. president roser også samarbeidet med Patterson.

– Å jobbe med Jim har vært fantastisk. Jeg har vært en fan av ham lenge.

Boka skal etter planen utgis i juni 2018.

Kulturstrøm

  • 1,3 milliarder falske kontoer

    Nesten 1,3 milliarder falske Facebook-kontoer har blitt deaktivert i løpet av de siste seks månedene, opplyser selskapet. I en uttalelse tirsdag redegjorde Facebook for selskapets standarder mot seksuelle og voldelige bilder, terrorpropaganda og hatytringer. Det uønskede innholdet på Facebook fra januar til mars utgjør mellom 0,22 og 0,27 prosent av det totale innholdet på det sosiale nettverket, som blir brukt av over to milliarder mennesker (NTB).

  • Mari Boine på Stupetårnet

    Under Festspillene i Elverum skal Boine holde Soloppgangskonsert på Stupetårnet i Hamar. Det skjer 11. august – klokken fem om morgenen. Da etterfølger hun førstemann opp i tårnet, Ole Edvard Antonsen, som hadde ideen i 2016 og mente rytmisk musikk fra et stupetårn «passet perfekt». I fjor tro Bugge Wesseltoft og DJ Strangefruit til med det en anmelder kalte «sløv jazz» fra Stupetårnet (NTB).

    Mari Boine på Varangerfestivalen
    Foto: Knut-Sverre Horn / NRK