Hopp til innhold

Bill Clinton blir spenningsforfatter

USAs 42. president debuterer som skjønnlitterær forfatter med bok om savnet president.

Bill Clinton og James Patterson

SKJØNNLITTERÆR DUO: Tidligere president Bill Clinton og suksessforfatter James Patterson står bak «The President Is Missing». Boka kommer etter planen ut i 2018.

Foto: AP

Tidligere president Bill Clinton var en hårsbredd fra å bli USAs første «førsteherre».

Nå satser han på en ny skjønnlitterær karriere, i tospann med en av USAs mestselgende forfattere, melder blant andre nyhetsbyrået AP.

Blir medforfatter av spenningsbok

Sammen med den etablerte forfatteren James Patterson, som blant annet står bak bøkene om etterforskeren Alex Cross, jobber Clinton nå med boka «The President is Missing».

Patterson er en av verdens best betalte forfattere, og er oppført i Guinness rekordbok som den første forfatteren til å selge mer enn én million e-bøker.

Lite er kjent om handlinga i boka utover det tittelen antyder, men hvis Pattersons litterære CV er noe å gå etter, blir det trolig en bok i krim- og spenningssjangeren.

– Å jobbe sammen med president Clinton har vært høydepunktet i min karriere, og å ha tilgang til hans førstehåndserfaring har påvirket skrivingen av boka på en unik måte, sier Patterson i en uttalelse etter at planene om boka ble kjent mandag.

Få skriver fiksjon

Selv om en rekke amerikanske presidenter, inkludert sittende president Donald Trump, har opptil flere bokutgivelser på samvittigheten, er Jimmy Carter (1977–1981) så langt den eneste som har gitt ut et skjønnlitterært verk. Han ga ut borgerkrigsromanen «The Hornet's Nest» i 2003.

Clinton har tidligere satt sitt navn på flere sakprosa- og memoarbøker, ikke minst den bestselgende «Mitt liv», men dette blir altså hans første forsøk på fiksjon.

– Å jobbe med en bok om en sittende president, og trekke veksler på det jeg vet om jobben, livet i Det hvite hus og måten Washington DC fungerer på, har vært kjempemoro, sier Clinton i en uttalelse.

USAs 42. president roser også samarbeidet med Patterson.

– Å jobbe med Jim har vært fantastisk. Jeg har vært en fan av ham lenge.

Boka skal etter planen utgis i juni 2018.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.