NRK Meny
Normal

Bill Clinton blir spenningsforfatter

USAs 42. president debuterer som skjønnlitterær forfatter med bok om savnet president.

Bill Clinton og James Patterson

SKJØNNLITTERÆR DUO: Tidligere president Bill Clinton og suksessforfatter James Patterson står bak «The President Is Missing». Boka kommer etter planen ut i 2018.

Foto: AP

Tidligere president Bill Clinton var en hårsbredd fra å bli USAs første «førsteherre».

Nå satser han på en ny skjønnlitterær karriere, i tospann med en av USAs mestselgende forfattere, melder blant andre nyhetsbyrået AP.

Blir medforfatter av spenningsbok

Sammen med den etablerte forfatteren James Patterson, som blant annet står bak bøkene om etterforskeren Alex Cross, jobber Clinton nå med boka «The President is Missing».

Patterson er en av verdens best betalte forfattere, og er oppført i Guinness rekordbok som den første forfatteren til å selge mer enn én million e-bøker.

Lite er kjent om handlinga i boka utover det tittelen antyder, men hvis Pattersons litterære CV er noe å gå etter, blir det trolig en bok i krim- og spenningssjangeren.

– Å jobbe sammen med president Clinton har vært høydepunktet i min karriere, og å ha tilgang til hans førstehåndserfaring har påvirket skrivingen av boka på en unik måte, sier Patterson i en uttalelse etter at planene om boka ble kjent mandag.

Få skriver fiksjon

Selv om en rekke amerikanske presidenter, inkludert sittende president Donald Trump, har opptil flere bokutgivelser på samvittigheten, er Jimmy Carter (1977–1981) så langt den eneste som har gitt ut et skjønnlitterært verk. Han ga ut borgerkrigsromanen «The Hornet's Nest» i 2003.

Clinton har tidligere satt sitt navn på flere sakprosa- og memoarbøker, ikke minst den bestselgende «Mitt liv», men dette blir altså hans første forsøk på fiksjon.

– Å jobbe med en bok om en sittende president, og trekke veksler på det jeg vet om jobben, livet i Det hvite hus og måten Washington DC fungerer på, har vært kjempemoro, sier Clinton i en uttalelse.

USAs 42. president roser også samarbeidet med Patterson.

– Å jobbe med Jim har vært fantastisk. Jeg har vært en fan av ham lenge.

Boka skal etter planen utgis i juni 2018.

Kulturstrøm

 • Retroleker redesignet

  En vandreutstilling viser utviklingen av de berømte trelekene fra tidligere Tjekkoslovakia. Bildet her viser hesten som i ny versjon har blitt en alikorn. Nå vises denne koselige delen av europeisk håndverkstradisjon fram på en av de 550 utstillingene under London Design Fair 2018 i september. Les mer om lekene i saken til Wallpaper.

  Alicorn treleke
  Foto: Kutulu
 • Politisk trappepoesi

  En ukjent gatepoet har brukt trappene til Kunsthøgskolen i Oslo til å kritisere institusjonen, blant annet for å ikke ha tatt tak i varsling om seksuell trakassering og for å være en skole for hvite. – Det er et stykke igjen til kategorien vandalisme, sier rektor Jørn Mortensen til Aftenposten.

  Trappepoesi på Kunsthøgskolen i Oslo
  Foto: Christel Marie Blunck