Disse kulturkjendisene tjener mest

Popstjerner, fotballspillere og radiopratere dominerer toppen på magasinet Forbes' liste over de best betalte kjendisene. Her er de ti som har tjent mest det siste året.

Taylor Swift, James Patterson og Cristiano Ronaldo

TOPP 10: Blant kjendisene og kulturpersonlighetene som har tjent mest de siste 12 månedene, finner vi Taylor Swift (førsteplass), James Patterson (tredjeplass) og Cristiano Ronaldo (delt fjerdeplass med Dr. Phil).

Foto: NTB Scanpix

Tirsdag offentliggjorde magasinet Forbes sin liste over kjendisene og kulturpersonlighetene som har hatt størst inntekt det siste året.

Ikke overraskende domineres listetoppen av internasjonale popstjerner og fotballspillere.

1. Taylor Swift - 1,5 milliarder kroner

Taylor Swift

NUMMER ÉN: Taylor Swift.

Foto: © Danny Moloshok / Reuters / Reuters

26 år gamle Swift har hatt et innbringende siste år. I desember 2015 fullførte hun sin ett år lange verdensturné for albumet 1989, som også var det årets mest innbringende.

Taylor har også lukrative sponsoravtaler med merker som Apple og Coca-Cola, og har lansert flere egne parfymer.

Ifølge Forbes' beregninger har Swift dratt inn 170 millioner dollar i løpet av de siste tolv månedene, mer enn det dobbelte av det hun tjente foregående år.

2. One Direction - 970 millioner kroner

One Direction

NUMMER TO: One Direction.

Foto: FREDERIC J. BROWN / Afp

Guttebandet One Direction har det siste året vært en kvartett, etter at Zayn Malik takket for seg i mars i fjor. I desember i fjor kunngjorde de gjenværende fire medlemmene at bandet tar en lengre pause.

Det har ikke hindret bandet, som fant sammen gjennom det britiske realityprogrammet «X-Factor» i 2010, fra å innta andreplassen på lista med en inntekt på 110 millioner dollar. Mye av det skyldes den svært innbringende verdensturneen bandet avsluttet i oktober i fjor.

3. James Patterson - 840 millioner kroner

James Patterson

NUMMER TRE: James Patterson.

Foto: DANNY MOLOSHOK / Reuters

Den amerikanske forfatteren James Patterson har det siste året håvet inn 95 millioner dollar, og hopper med det opp fra en sjuendeplass året før.

Patterson står bak en rekke suksessrike bokserier i krim- og spenningsjangeren, og har fått flere bøker adaptert til filmlerretet og TV-skjermen. Han står også oppført i Guiness' rekordbok som den første som har solgt over én million e-bøker.

4. Phil McGraw - 777 millioner kroner

Phil McGraw

DELT FJERDEPLASS: Dr. Phil.

Foto: Alberto E. Rodriguez / Afp

Sørstatslegen Dr. Phil er kjent for norske seere gjennom programmet med samme navn. I tillegg til å lede sitt eget program er McGraw også produsent for avleggerserien The Doctors.

McGraw har også lansert en egen app for helsetjenester, og har en avtale med legemiddelfirmaet AstraZeneca.

4. Cristiano Ronaldo - 777 millioner kroner

Cristiano Ronaldo

DELT FJERDEPLASS: Cristiano Ronaldo.

Foto: RAFAEL MARCHANTE / Reuters

Ronaldo, som denne uka var med å sikre sitt hjemland Portugal EM-gullet, er også den fotballspilleren som ifølge Forbes' beregninger tjente mest mellom juni 2015 og juni 2016.

Mens dagjobben for Real Madrid gir en respektabel inntekt, har Ronaldo også innbringende sponsoravtaler med blant andre Nike og klokkeprodusenten Tag Heuer.

6. Kevin Hart - 772 millioner kroner

Kevin Hart

NUMMER SEKS: Kevin Hart.

Foto: Jason Kempin / Afp

Standupkomikeren Kevin Hart tjente 87,5 millioner dollar over det siste året. Det er første gang en standupkomiker går forbi Jerry Seinfeld på Forbes' oversikt.

Mye av det skyldes ifølge Forbes utstrakt turnévirksomhet det siste året, men Hart har året også hatt stor suksess med filmen «Ride Along 2».

7. Howard Stern - 750 millioner kroner

Howard Stern

NUMMER SJU: Howard Stern.

Foto: Michael loccisano / Afp

Stern ble gjennom 80- og 90-tallet selve innbegrepet på sjokkerende programledere på amerikansk radio, og ble kjent for et større norsk publikum gjennom den selvbiografiske filmen Private Parts fra 1996.

Stern har fortsatt å sjokkere, men har det siste tiåret meldt overgang til satelittradio, og har nettopp undertegnet en ny, svært innbringende femårskontrakt med nettverket Sirius XM.

8. Lionel Messi - 720 millioner kroner

Lionel Messi

NUMMER ÅTTE: Lionel Messi.

Foto: JASON REDMOND / Afp

Den argentinske stjernespillerens privatøkonomi har vært i hardt vær det siste året. Messi ble nylig dømt til 21 måneders fengsel for skatteunndragelse, men slipper trolig å sone.

Uansett kan han notere seg en inntekt på 81,5 millioner dollar over de siste tolv månedene, ifølge Forbes mye takket være en lukrativ bonusavtale.

9. Adele Adkins - 711 millioner kroner

Adele Adkins

NUMMER NI: Adele.

Foto: Adam Bettcher / Afp

28 år gamle Adele har hatt et godt år. Albumet «25» ble 2015s mestselgende, med over 20 millioner solgte eksemplarer.

Hun er også den eneste musikeren på Forbes' liste som har hatt mer enn halve inntekten sin fra musikksalg. Men fullsatte arenakonserter bidrar trolig også til topp 10-plasseringen.

10. Rush Limbaugh - 698 millioner kroner

Rush Limbaugh

NUMMER TI: Rush Limbaugh.

Foto: Chris Carlson / Ap

Radioprateren Rush Limbaugh har vært et fyrtårn for konservative lyttere gjennom flere tiår. De siste årene år har kontroversielle uttalelser fått flere annonsører og lokalradiostasjoner til å trekke seg, og radionettverket iHeartMedia har blitt påført store tap.

Limbaugh har inntil videre en stødig inntekt fra kontrakten sin med selskapet, men flere har spekulert på at radioprateren må finne seg i en kraftig lønnsreduksjon når kontrakten hans skal forhandles på nytt i år.

Kulturstrøm

 • Ærlig om Diego Maradona

  Dokumentarfilmen «Diego Maradona» vises på filmfestivalen i Cannes. Den handler om den argentinske fotballspillerens liv og karriere, med særlig fokus på årene i Napoli i siste halvdel av 1980-tallet. NRKS anmelder gir terningkast 5 og mener den skildrer godt kontrastene mellom myten og mennesket. Filmen får norgespremiere 5. juli.

  Diego Maradona ved platespilleren fra filmen «Diego Maradona»
  Foto: Selma Media
 • 100 bidrag til klimalåtkonkurranse

  Artist Hanne Kolstø inviterte i mars folk til å skrive en låt som skal gi miljøvernerne en ny kampsang. Klimalåtkonkurransen «Etter oss» har hittil fått inn 100 bidrag, med både punk, vise, pop, rock, samtidsmusikk, instrumental, rap og joik. Fristen er nå utsatt til 31. mai. Låtskriver-vinneren får spille sangen sin på Klimabrøl-demonstrasjonen den 30. august i Oslo, og vil også få gratis studiotid og mulighet til å gi den ut.

  Hanne Kolstø på Øya
  Foto: Tom Øverlie / NRK P3
 • Alan Walker i Spektrum

  9. november inntar Alan Walker (21) Oslo Spektrum som del av sin «Aviation Tour», som blir Walkers første arenaturné. Storhiten «Faded» kom i 2015 og siden har Walker toppet hitlister over store deler av verden. Bergenseren kan skilte med å ha blitt strømmet over en milliard ganger på Spotify – og turnert verden rundt.