Hopp til innhold
Anmeldelse

Slipper verden inn

Smart roman om fangenskap og frihet i koronaens tid.

Forfatter Ali Smith og omslaget til Andre tider
Foto: OKTOBER/SARAH WOOD
Bok

«Andre tider»

Ali Smith

Oversatt av Merete Alfsen

Roman

18. januar 2023

Oktober

For en fin liten roman!

Jeg sier liten, for sett opp mot Ali Smiths storslåtte årstidskvartett – der fire tettpakkede bøker fletter seg i hverandre – er denne teksten mer luftig.

Referansene er ikke fullt så mange, heller ikke Smiths karakteristiske ordspill.

Nå må jeg straks arrestere meg selv; for ingen assosiasjon unnslipper den kreative hjernen til Ali Smith. Uansett om du tror du oppdager en uventet kobling, kan du banne på at hun har vært der før deg.

Ingen kulturell eller språklig parallell går henne forbi.

Det kan iblant bli i meste laget for en stakkars leser. Kanskje også for hennes faste oversetter Merete Alfsen, som virkelig må ta hele sanseapparatet i bruk for å gjenskape Smiths lekne kunnskapsmangfold.

Denne gangen er formatet mer håndterbart. Smith gir hint om noe håndfast allerede med sitatene forrest i boken.

Fra forfattere som Marilynne Robinson og Dylan Thomas henter hun ord som peker bort fra intellektuell lek og inn i det aller nærmeste og mest betydningsfulle: fugler, jord, hånd, hjerte.

Ali Smith knuger en rød perm.

GODT TAK OM SPRÅKET: Skotske Ali Smith (f. 1962) har blitt utnevnt til kommandør av det britiske imperiet (CBE), og blir av mange tippet som en framtidig vinner av nobelprisen i litteratur.

Foto: BARBARA GINDL / AFP

Innhentet av fortiden

Boken åpner og slutter med det lille ordet hallo, et første forsøk på å komme i kontakt med et annet menneske. Smith holder seg selvfølgelig ikke for god til å gi oss etymologien bak ordet, i flere varianter.

Mistrøstig har kunstneren og jeg-fortelleren Sandy Gray isolert seg hjemme. Et virus har rammet verden. Hennes gamle far har fått slag. Han er innlagt på sykehus, men datteren får knapt besøke ham på grunn av smittefaren.

Da ringer en kvinne hun ikke har sett på 30 år. Hun trenger hjelp til å løse et mysterium og finner ut at det bare er Sand, hun som var så god til å analysere dikt på college, som kan finne ut av gåten.

Og vips er vi inne i en faktisk diktanalyse av et dikt av E. E. Cummings.

Ali Smith har en lang karriere som universitetslektor, så her er hun på velkjent grunn.

Invasjon av fremmede

Sand får hele kvinnens familie på døren, blant dem to døtre som anklager henne for å ha forhekset moren deres.

De er tidstypiske ungdommer med et språk bestående av forkortelser og rigide karakteristikker. Morsomt, men selvfølgelig plagsomt for Sand.

Sand klager til faren, som sier – og her må vi lese i overført betydning, for Ali Smith har et sterkt engasjement for verdens flyktninger, må vite – slipp dem inn!

Men hvis man ikke liker dem? sier jeg. Hvis de som kommer på døra di er de som kommer for å gi deg juling eller, jeg vet ikke, ta hjemmet ditt, eller kvitte seg med deg fordi du har en annen religion eller farge eller legning eller noe? Hvis noe ved deg har gjort at du står på noens hatliste?

Men for faen, sier faren min. Han blir stille litt. Så sier han dette: Samma det. Be dem inn. Sett over tevann. Hva skal du ellers gjøre?

Ali Smith «Andre tider»

Det går ikke lenge før inntrengerne betrakter Sand nærmest som et orakel, hun som er så bevandret i språket og dets beviselige kraft.

I bokens andre del følger vi en ung jente som har gått i smedlære. Også smeden er kvinne – begge blir utsatt for lokalsamfunnets harme, for dette er middelalderen, og ve den kvinne som ikke oppfører seg etter normene.

Det er pest-tid og portforbud, fortid og nåtid flettes inn i hverandre, slik de ofte gjør hos Ali Smith. Ikke minst i den nydelige romanen «Begge deler».

Pandemiroman

Hvis jeg kaller «Andre tider» en pandemiroman, er det lett å bli engstelig for at dette er noe litt for tidsaktuelt som er skrevet for raskt og utgitt med stor inderlighet etter år med isolasjon og frykt.

Og ja, Smith må ha skrevet raskt, romanen er tidsaktuell og inderlig, men det blir aldri svulstig eller platt.

Smiths kritikk kan ramme enhver, her er hun fullstendig uforutsigbar. Det som er forutsigbart, som også kjennetegner forfatterskapet hennes, er troen på mulighetene som ligger i menneskelig fellesskap.

Denne gangen inkluderer hun også dyrene og deres ordløse språk i den verdenen som får en desillusjonert Sandy Gray til å fatte nytt mot.

Tilfeldig at fortelleren heter Sandy Gray? Neppe.

Tilfeldig at Cummings-diktet handler om døden? Nei da.

Tilfeldig at Smith endelig skriver om en smed? Slett ikke.

Hos Ali Smith handler det om å låse opp, slippe inn, å se mangfoldets fargespill i livet.

En lek med fantasien

Hvorfor det føles lett å lese, til tross for pandemi og pest, portforbud og plager?

Kanskje fordi fortelleren så tydelig sier at hun dikter frem disse romanskikkelsene, som er så fulle av liv, men som hun også slipper, midt i dramatikken.

Det er opp til leserne, og ikke fortelleren, å se sammenhengene og knytte eventuelle tråder sammen. Hver leser blir medskaper i en fortelling full av muligheter.

I «Andre tider», en tekst som sveiper både bredt og dypt uten å bli pretensiøs, rekker Ali Smith ut hånden til oss som leser, med sitt lille, vennlige hallo.

Hør anmeldelsen av boka i «Åpen bok: Kritikerne»:

​​​​​​​

Hei!

Jeg er litteraturkritiker i NRK, og skriver om bøker både for barn og voksne. Blant de virkelig gode bøkene jeg har lest i det siste, er «Hafni forteller» av Helle Helle, «Jeg plystrer i den mørke vinden» av Maria Navarro Skaranger og «Verden og alt den rommer» av Aleksandar Hemon. Anbefalinger av barnebøker finner du her. Og vi oppdaterer våre andre bokanbefalinger i denne saken.

Kulturstrøm

 • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

  Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

  I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

  Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

  Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

  Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

  Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
  Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
 • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

  I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

  Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

  15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

  I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

  – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

  – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

  Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

  – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

  Arrangementet er i regi av Bodø2024.

  – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

  Tungtvann opptrer på operaen 15. september
  Foto: Tarjei Krogh
 • Fleire artistar droppar Eurovision-arrangement

  Artistane Dotter og Titiyo skulle opptredd i Eurovision Village, men har no trekt seg. Det melder NTB.

  Eurovision Village er det offisielle festivalområdet knytt til Eurovision i Sverige. Der skal det vere fleire konsertar og arrangement frå 4. til 11. mai. Fleire av dei som skal opptre har trekt seg frå arrangementa.

  Bookingansvarleg for Titiyo skriv at «logistiske årsaker» er årsaka til at artisten ikkje speler. Dotter har fått fleire oppfordringar til å boikotte Eurovision på Instagram, fordi Israel deltek, skriv NTB.