Hopp til innhold

Albumformatet gjenoppstår på nett

Streaming av musikk kan puste liv i albumformatet. Man hører på hver artist i ett strekk ved bruk av tjenester som Spotify og WiMP, viser ny forskning.

Rihanna

Plateaktuelle Rihanna topper streamingtjenesten WiMPs spillelister denne uka.

Foto: TORSTEN SILZ / AFP

Bruken av musikktjenester som Spotify og WiMP har skutt i været. Ny forskning viser at brukere av streamingtjenestene slettes ikke hopper fra en ene låten til den andre - men heller er lojale til hver enkelt artist.

– Albumet er ikke dødt

– Dette kan tyde på at albumformatet ikke er dødt likevel, sier Anne Danielsen, professor i musikkvitenskap ved Universitetet i Oslo, og en av forskerne bak forskningsprosjektet «Sky og scene».

Forskerne har analysert loggfiler fra Telenors streamingtjeneste WiMP. Den typiske lytter bruker 70 prosent av lyttetiden på samme artist i rekkefølge - ikke ulikt hvordan man lytta til musikk i før-digital tidsalder.

Musikkviter Anne Danielsen

Musikkviter Anne Danielsen.

Foto: UiO

– Vår analyse viser at de fleste foretrekker å spille flere låter av en og samme artist etter hverandre, og ikke en strøm av musikk som skifter mellom ulike artister, skriver Danielsen og forskerkollegene Arnt Maasø og Beathe Due i en kronikk i Aftenposten.

Stor tilgjengelighet

Forskerne har analysert bruken til WiMPs streamingbrukere gjennom ni uker. En typisk bruker lytta til 92 forskjellige artister i løpet av undersøkelsesperioden.

Forsker Danielsen sier dette høye tallet skyldes hvor enkelt det i dag er å få tilgang til musikk du før måtte jakte aktivt etter.

– Før var en platesamling på mer enn et par tusen plater så uvanlig at det gikk gjetord om det blant musikkinteresserte. Nå er det mye enklere å få tak i smalere musikk som før var lite tilgjengelig, sier hun.

Wimp

Skjermbilde fra streamingtjenesten WiMP.

Foto: Skjermdump

Festival gir oppsving

Undersøkelsen viser også at deltakelse på festivaler gir artister et oppsving på streamingtjenester. Under årets Øyafestival ble alle 81 artistene som opptrådte spilt i WIMP.

– Lytting til Øya-artistene var dobbelt så høy under festivaluka, sammenlikna med to uker før og etter. Og økt digital spilling sammenfalt for noen artister med tidspunktene da artistene spilte live, forteller hun, og trekker fram Lillebjørn Nilsen som en av artistene med særlig høy WiMP-rotasjon under sin opptreden på festivalen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Lillebjørn Nilsen

Lillebjørn Nilsen er en av artistene som har fått et oppsving etter å ha blitt gjenoppdaga via streamingtjenester på nett, sier musikkviter.

Foto: Hans H. Bjørstad

Hvordan bruker du streamingtjenester av musikk?

Kulturstrøm

  • Céline Dion gjør comeback i OLs åpningsseremoni

    Arrangørene av sommer-OL i Paris bekreftet fredag at den canadiske artisten Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien.

    Arrangørene har tidligere hintet om at den internasjonale popdronningen skulle opptre, men først fredag kveld ble det offisielt bekreftet, melder CNN.

    Céline Dion slutter seg dermed til Lady Gaga og den fransk-maliske artisten Aya Nakamura på scenen. Hun forventes å synge «L'Hymne à L'amour» – en hyllest til den franske legenden Edith Piaf.

    55-åringen måtte tidligere i år avlyse sin verdensturné fordi hun er rammet av sykdommen «stiff person syndrome», en svært sjelden, nevrologisk sykdom.

    Opptredenen i Paris er Dions første siden hun fikk diagnosen.

    (©NTB)

    Celine Dion begins world tour in her hometown
    Foto: ALICE CHICHE / AFP
  • Sendes på hemmelig oppdrag

    – Regissør Guy Ritchie er tydelig inspirert av klassiske «men-on-a-mission»-filmer. (...) Hans «The Ministry of Ungentlemanly Warfare» er løst basert på sanne figurer og hendelser under andre verdenskrig, men Ritchie behandler historien som en enkel machofantasi med tvilsom logikk og glimt i øyet, skriver filmkritiker Birger Vestmo.