Én av tre bruker Spotify

Nesten 1,3 millioner nordmenn bruker nå musikkstreamingtjenesten Spotify, viser en ny undersøkelse. 81 prosent av disse ønsker ikke å betale for musikken de hører på.

Gründerne bak Spotify, Daniel Ek og Martin Lorentzon

Gründerne bak Spotify, Daniel Ek og Martin Lorentzon.

Foto: Spotify

36 prosent av den norske internettbefolkningen oppgir at de har tilgang til musikk via Spotify, i følge Tns Gallups InterBuss-rapport.

Av disse velger hele 81 prosent å være gratispassasjerer, mens 19 prosent oppgir at de betaler for streamingtjenesten. Det overrasker medieutvikler og NRKbeta-redaktør Eirik Solheim.

Overraskende høyt

Eirik Solheim

NRKbeta-redaktør Eirik Solheim er overrasket over de høye tallene for Spotify-bruk i Norge.

Foto: Svein Aronsen / NRK

– I forhold til publikums manglende betalingsvilje på Internett, synes jeg i grunn at 19 prosent betalende norske brukere er et høyt tall, sier Solheim til NRK.no.

Til sammenligning oppgir 4 prosent av internettbrukerne at de abonnerer på den norske musikktjenesten Wimp. Streamingtjenesten ble lansert i februar i år, og har ingen gratismodell slik svenske Spotify tilbyr.

I stedet har de gode samarbeidsavtaler med alle de store plateselskapene og kan tilby variert musikk og ferske utgivelser – samtidig trekker stadig flere rettighetshavere musikken sin fra Spotify fordi de mener at de tjener for lite penger på tjenesten.

Varer ikke evig

– Jeg tror nok ikke at gratismodellen kan vare evig i den formen den er nå. Spotify har bevist at reklamefinansiering ikke fungerer. Men samtidig er gratisversjoner som dette som gir artistene markedsføring. Når jeg finner en sang jeg liker, deler jeg linken med mine venner. Det fungerer bare på betalingsmodellene hvis mine venner også abonnerer, forklarer medieutvikleren.

Solheim ser for seg at en gratismodell med et begrenset antall avspillinger i måneden etter hvert tar over for den reklamefinasierte, som hittil bare har vært tilgjenglig for brukere med invitasjon.

Blitt for grådige?

NRKbeta-redaktøren tror også at mye av utfordringene fremover ligger i at musikkindustrien mener de tjener for lite penger på streaming.

– De var fornøyde før, da jeg brukte rundt 100 kroner i måneden på CD-plater. Nå bruker jeg det samme på Spotify. Det er det jeg er villig til å betale, og hvis ikke det er nok for musikkindustrien, så har de et problem, utdyper Solheim.

Han har for lengst pakket bort både CD-plater og iTunes-biblioteket, og kan leve med at verken the Beatles eller Finn Kalvik er representert på Spotify på grunn av misfornøyde plateselskaper.

Spotify er selv sparsommelige med kommentarer til tallene, og vil ikke si hva deres tallmateriale sier om utviklingen.

- Vi bryter ikke ned tallene på enkeltmarkeder. Vi kan bare si at Norge er et marked som stadig vokser, er den korte kommentaren NRK får fra Sofie Grant i Spotify.

Stille fra Wimp

For snart et halvt år siden ble den norske tjenesten Wimp lansert. De vil ennå ikke gå ut med noen konkrete tall til NRK på hvor mange brukere de har. Men tidligere i år sa de at hele 70 prosent av de som skaffer seg et gratis prøveabonnement, går over til å betale når prøveperioden er over.

- Siden lanseringen av WiMP har det vært en økende interesse for løsningen. Vi tilbyr en første gratismåned, og vi ser at 70 prosent velger å fortsette gjennom å betale for Wimp, sa Anders Krokan – informasjonssjef i Telenor.

Kulturstrøm

 • Få kvinnelege festivalartistar

  Kvinner utgjer berre ein femdel av artistane på festivalscenar, skriv Dagens Næringsliv. Bergenfest har rundt 55 artistar og band, der 25 % av desse har kvinner med ein framståande rolle i bandet. – Å stimulera til fleire kvinner i leiande posisjonar i bransjen og fleire kvinnelege låtskrivarar, er viktigare verkemiddel enn å telja talet på kvinner og menn på ein festivalscene, seier Frank Nes, dagleg leiar for Bergen live.

  Bergenfest 2018
  Foto: Bente Kristin Rundereim Kjøllesdal / NRK
 • Deilig drøy og dritmorsom

  «Rutete Ninja» (5) er rett og slett en fornøyelig fest av ballesparkende slapstick, grove vitser og en vond og spennende historie som treffer både hjertestrenger og lattermuskler, mener filmanmelder Sigurd VIk i sin anmeldelse.

  Rutete Ninja
  Foto: Nordisk Film Distribusjon
 • Nominert til pris

  Thea Hjelmeland er nominert til årets Bendiksenpris. Prisen er på 100.000 kroner og blir delt ut av GramArt, den største interesseorganisasjonen for artistar her til lands. Prisen blir delt ut den 29. august.

  Thea Hjelmeland
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix