Hopp til innhold

Rømmer fra Spotify?

Plateselskapet daWorks har allerede begynt å trekke sine artister ut av Spotify. Nå kan det norske initiativet spre seg til Europa og USA.

Jørn Dalchow i plateselskapet daWorks

Jørn Dalchow er sjef i plateselskapet daWorks.

Foto: NRK

Marian Aas Hansen synger Cole Porters "Love for Sale".

Marian Aas Hansen er misfornøyd med hvor mye hun får igjen for å ha sine låter på Spotify.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK
Jonathan Forster, Spotify

Jonathan Forster er Europasjef i Spotify.

Foto: Rasmus Andersson / Spotify

Plateselskapet DaWorks er første aktør som trekker de artistene sine fra den nettbaserte streamingtjenesten Spotify.

- Ikke nok penger

- Det er rett og slett fordi Spotify, på det halvannet året vi har vært med på en forsøksordning, ikke har vært i stand til å komme opp med nok penger i forhold til bruken, sier Jørn Dalshow i plateselskapet daWorks.

Plateaktuelle Marian Aas Hansen er en av artistene som nå fjerner musikken sin fra Spotify.

- Jeg har sjekket litt, og for å tjene én krone, så må 222 personer streame min sang. Og det sier seg sjøl at det ikke går an å leve av det, mener Hansen.

Tirsdag sa Spotify-sjef Jonathan Forster at han synes det er synd om artister og plateselskap ikke vil ha musikken sin på Spotify.

- Åpne for dialog

- Vi jobber med mange tusen plateselskap, og mange av dem vil gjerne stå fram og si at det vi gjør fungerer godt. Men min første reaksjon dersom noen er misfornøyd, er at det er noe galt med kommunikasjonen oss i mellom, og at de ikke helt har skjønt hva dette dreier seg om, sa Forster.

Men til NRK sier Dalchow i daWorks at det for dem handler om forretningsmodellen til Spotify, som de føler er feil.

- Vi er åpne for dialog med Spotify, men samtidig kan vi ikke akseptere løsninger slik deres forretningsmodell nå fremstår. Spotify har fortsatt til gode å vise oss en eller annen form for prognose som sannsynliggjør at deres streaming-modell vil fungere bra i næringskjeden de kommende årene.

Flere norske plateselskap truer med å trekke seg - og nå kan det norske initiativet spre seg til utlandet. Onsdag skal plateselskaporganisasjonen FONO diskutere Spotify med den europeiske musikkbransjen.

- Virksomhet som kan vokse

Petter Singsaas, Universal

Petter Singsaas i Universal ser store muligheter i Spotify.

Foto: Meek, Tore / SCANPIX

Plateselskapet Universal, som er et av de største og med på eiersiden i Spotify, er langt mer positive.

– Jeg ser inntektene vi får fra Spotify nå, og de er positive. Det er litt tidlig ennå, men dette er en virksomhet som kan vokse, sier Petter Singsaas i Universal til Dagsavisen.

– Jeg kjenner ikke andres avtaler. Jeg vet hvordan våre avtaler er. Jeg har registrert at mange mindre selskaper ikke vil være med på «annonsedelen». Hvis de har forhandlet fram for dårlige «dealer» for seg selv, får det være opp til dem, sier Singsaas.

- Hjelper ikke på regnestykket

Jørn Dalchow i daWorks sier imidlertid at de tjener for lite til å ville være med.

- De (Spotify) er opptatt av at vi må se det store bildet, ikke tenke betaling pr. stream, men for oss blir det vanskelig å se dette på noen annen måte, ettersom det er slik deres avregninger fremstår; et visst antall streams og et beløp for dette, sier Dalchow.

- Hvis denne satsen ikke øker betydelig vil det ikke genereres nok penger tilbake til kreatørene av musikk slik at dette kan bli et levebrød. Her har Spotify muligens en pedagogisk utfordring, men det hjelper dessverre fortsatt ikke på regnestykket vi får ved jevnlige avregninger fra dem.

Dalchow og daWorks ser for seg en fremtidig musikkindustri basert hovedsaklig på streaming og mener Spotify må kunne sannsynliggjøre at dette faktisk kan gi nok inntekter til at ny musikk kan skapes.

Samtidig har TONO vist sin støtte til Spotify, de forventer i følge Ballade.no å kunne fordele 10 millioner til sine medlemmer fra Spotify i år.

Det forstår ikke Dalchow.

- Tono ser vi støtter opp om Spotify. Det kan virke som Tono ikke forstår hvor pengene fra Spotify kommer fra, nemlig fra innspilt musikk - og hvis det ikke genereres tilstrekkelig penger til å skape nye innspillinger blir det heller ikke penger i fremtiden til Tono. Tono er en del av denne næringskjeden og burde forstå at vi lever i et gjensidig avhengighetsforhold, mener Jørn Dalchow.

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK