Hopp til innhold

Hennie skadet under innspillingen av Kongo-film – stoppet filmen et halvt år

Innspillingen av storfilmen «Mordene i Kongo» ble stanset i et halvår da Aksel Hennie brakk kragebeinet i en motorsykkelulykke på settet. Samtidig prøvde filmskaperne å holde ulykken skjult for ikke å ødelegge for UD og løslatelsen av Joshua French.

Skuespilleren ble skadet under innspillingen av "Mordene i Kongo"

MOTORSYKKELULYKKE: Aksel Hennie snakker om hva som skjedde da han skulle spille inn en motorsykkelscene i bushen.

– Joshua (French journ.anm.) har holdt på med motocross en del. Det har ikke jeg, sier Aksel Hennie.

Han snakker om ulykken som stanset produksjonen av den kommende norske storfilmen «Mordene i Kongo», om det mangeårige rettsdramaet rundt Joshua French og Tjostolv Moland i Kongo, i et halvt år.

Aksel Hennie om ulikken

SKADET UNDER INNSPILLING: Innspillingen av «Mordene i Kongo» ble stanset i et halvt år da Aksel Hennie brakk kragebeinet etter en motorsykkelulykke.

Foto: Øystein Tronsli Drabløs

Ulykken skjedde under innspillingen i Sør-Afrika i februar i fjor. Hennie i rollen som French og Tobias Santelmann som Moland var involvert i en scene der de to skulle kjøre i bushen på en motorsykkel. Da gikk det galt.

Det var det minst spektakulære trynet ever

Aksel Hennie

– Det ble veldig bratt opp en bakke. Så jeg la ned sykkelen, med Tobias bakpå. Det resulterte i at jeg brakk kragebeinet, forteller Hennie.

– Jeg trynet. Det var det minst spektakulære trynet ever.

Skuespilleren forteller til NRK at han umiddelbart ble fraktet til sykehus, der legene testet om kragebeinet var brukket.

– «Kjenn nå», sa de, og dyttet inn kragebeinet mitt. De spurte om det gjorde vondt, og jeg svarte «ja». Da sa de: «Du har ikke brukket det, for da ville du skreket», ler Hennie.

Ved senere undersøkelser et par dager etterpå viste det seg at kragebeinet faktisk var brukket.

Aksel Hennie spiller Joshua French i filmen. Her kan du også se noen glimt fra filmen "Mordene i Kongo"

REAKSJONER: Aksel Hennie tror filmen «Mordene i Kongo» vil skape reaksjoner.

Hemmeligholdt ulykken

Selv om Hennie kan le av ulykken nå, ble det dramatisk for filmprodusentene Christian Fredrik Martin og Atle Vatn i produksjonsselskapet Friland.

Produsentene og Hennie selv ble nødt til å holde ulykken skjult fra offentligheten. Da ulykken inntraff i februar 2017 var filmproduksjonen fortsatt hemmelig.

Samtidig var Utenriksdepartementet i forhandlinger med kongolesiske myndigheter om utleveringen og benådingen av Joshua French, som skjedde 17. mai samme år.

– Vi måtte ri denne situasjonen av med et prosjekt som var filmet i det stille for å beskytte prosessen UD var i med kongolesiske myndigheter. Vi hadde en samforståelse med UD våren 2017 om å holde prosjektet utenfor offentlighetens søkelys mens prosessen for å få løslatt Joshua French pågikk i Kongo, sier Martin.

– Vi klarte heldigvis å holde tett om hendelsen og prosjektet takket være gode og lojale medarbeidere.

Her er noen utdrag fra filmen «Mordene i Kongo» der Marius Holst har regien

TRAILER: «Mordene i Kongo» er basert på French og Moland-saken.

Stanset produksjonen

Innspillingen ble stanset i hele seks måneder som følge av Hennies skade. Det ble kostbart for produksjonen.

– Det var ikke akkurat en situasjon vi ønsket oss. Alt stoppet opp da vi innså omfanget av skaden. Rehabiliteringstiden var på seks uker, men det tok mye lengre tid å få prosjektet opp på beina igjen. Vi måtte legge en ny kabal for tilgjengeligheten både til crew og skuespillere, forteller Martin til NRK.

Eller som Hennie sier det:

– Produsentene fikk all dritten i fanget.

Alt stoppet opp da vi innså omfanget av skaden

Christian Fredrik Martin, produsent «Mordene i Kongo»
Mordene i Kongo

FILMET I SØR-AFRIKA: Filmen var under innspilling i Sør-Afrika da ulykken skjedde i februar 2017. Bare tre måneder senere ble Joshua French løslatt av kongolesiske myndigheter.

Foto: Friland/David Bloomer

Både Hennie og Martin er hver for seg overfor NRK samstemte om at hendelsen var et hendelig uhell, og at Hennie ikke ble utsatt for unødvendig risiko under innspillingen.

Filmens budsjett på rundt 51,6 millioner kroner ble ikke påvirket fordi hendelsen ble en forsikringssak, forteller Martin.

Produsenten vil ikke kommentere størrelsen på forsikringsoppgjøret, men sier det var en utfordring å holde kostnadene nede mens innspillingen var stanset.

Mordene i Kongo

SKILDRER MORDET: Tobias Santelmann spiller rollen som Tjostolv Moland og Aksel Hennie spiller Joshua French i filmen som omhandler følgene av drapet på sjåføren Abedi Kasongo.

Foto: Friland/David Bloom

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.